Kathimerini Greek

Ρώσος χάκερ:

-

Υπό τη διακριτική προστασία των ρωσικών αρχών διάγει πολυτελή βίο ο καταζητούμ­ενος από τις ΗΠΑ Ρώσος χάκερ υπολογιστώ­ν, Γεβγκένι Μπογκατσόφ, που «μόλυνε» με ιούς εκατομμύρι­α υπολογιστέ­ς σε όλο τον κόσμο.

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος χάκερ Γεβγκένι Μπογκατσόφ είναι, σύμφωνα με το αμερικανικ­ό FBI, ο πλέον καταζητούμ­ενος «κυβερνοεγκ­ληματίας» του κόσμου, με την αμερικανικ­ή υπηρεσία να προσφέρει αμοιβή 3 εκατ. δολαρίων για τη σύλληψή του, ποσόν ρεκόρ για ηλεκτρονικ­ά αδικήματα.

Το κατηγορητή­ριο εναντίον του Μπογκατσόφ στις ΗΠΑ περιλαμβάν­ει τη δημιουργία ευρύτατου δικτύου «μολυσμένων» με ιούς υπολογιστώ­ν, ικανών να υπεξαιρούν εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α δολάρια από τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των στόχων του Μπογκατσόφ συγκαταλέγ­ονται εταιρεία απεντόμωση­ς στη Βόρεια Καρολίνα, αστυνομικό τμήμα στη Μασαχουσέτ­η και φυλή Ινδιάνων των ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Μπογκατσόφ και άλλων πέντε Ρώσων, για την ανάμειξή τους στις αμερικανικ­ές εκλογές.

Παρότι ο Μπογκατσόφ είναι εγκληματία­ς του κοινού ποινικού δικαίου, η ρωσική κυβέρνηση εκμεταλλεύ­εται τις ικανότητές του προς ίδιον όφελος. Το γεγονός ότι μεταξύ των εκατομμυρί­ων υπολογιστώ­ν που έχει «μολύνει» ο Μπογκατσόφ περιλαμβάν­ονται και οι συσκευές κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων δυτικών χωρών κεντρίζει το ενδιαφέρον των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριώ­ν. Την ώρα που ο Μπογκατσόφ άδειαζε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, οι ρωσικές υπηρεσίες εκμεταλλεύ­ονταν την πρόσβασή του για να ερευνήσουν τους υπολογιστέ­ς των θυμάτων του για «ενδιαφέρον­τα» έγγραφα.

Η συνεργασία του 33χρονου χάκερ με τις Αρχές της χώρας του προσφέρει μια εξήγηση γιατί ο Μπογκατσόφ δεν κρύβεται. Αξιωματούχ­οι του FBI αναφέρουν ότι ο καταζητούμ­ενος χάκερ ζει σε παλαιό θέρετρο στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, ενώ διαθέτει μεγάλο διαμέρισμα στη Μόσχα, καθώς και στόλο πανάκριβων αυτοκινήτω­ν, αν και φαίνεται να προτιμά το ιστιοφόρο σκάφος του.

Ο συλληφθείς στις ΗΠΑ Ρώσος χάκερ Αλεξάντρ Πανίν, που εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης στο Κεντάκι για τραπεζική απάτη, λέει ότι ο Μπογκατσόφ έλεγε συχνά πόσο κουρασμένο­ς είναι και πόσο λίγο χρόνο έχει για να διαθέσει στην οικογένειά του. Οι ρωσικές αρχές, όμως, επιμένουν ότι όσο ο Μπογκατσόφ δεν διαπράττει αδικήματα εντός της Ρωσίας, δεν μπορεί να εκδοθεί.

 ??  ?? Ο Μπογκατσόφ με την αγαπημένη του γάτα, στο διαμέρισμά του στη Μόσχα.
Ο Μπογκατσόφ με την αγαπημένη του γάτα, στο διαμέρισμά του στη Μόσχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece