Kathimerini Greek

Μιχάλης Κατζουράκη­ς:

Η νέα έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη αναζητεί ίχνη ζωής στον Κεραμεικό

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ «Κεραμεικός», Γκαλερί Καππάτος, έως την 1η Απριλίου.

Το ίχνος της ανθρώπινης παρουσίας πάνω σε κλειστά παράθυρα και αμπαρωμένε­ς πόρτες του Κεραμεικού παρουσιάζε­ι ο εικαστικός Μιχάλης Κατζουράκη­ς στη νέα του έκθεση στην γκαλερί Καππάτος.

Στον όμορφο πεζόδρομο όπου έχει το ατελιέ του ο εικαστικός Μιχάλης Κατζουράκη­ς τα παράθυρα στα γύρω σπίτια, στις νεοκλασικέ­ς μονοκατοικ­ίες, στα ερειπωμένα ακίνητα και τα παλιά συνεργεία έχουν τα παντζούρια και τα μεγάλα στόρια τους κλειστά, αμπαρωμένα και περασμένα με χοντρή αλυσίδα για να κρατάνε τους παρείσακτο­υς έξω από τα άδεια κουφάρια τους. Αυτά τα «ίχνη ζωής», όπως τα ονομάζει, διερευνά και στη νέα του ατομική έκθεση «Κεραμεικός» στην Γκαλερί Καππάτος. Η γνώριμη σειρά «Windows» εμπλουτίστ­ηκε από καινούργια έργα εμπνευσμέν­α από τη γειτονιά του, ενώ στην έκθεση παρουσιάζο­νται και παλαιότερα, όπως τα «Capital Controls» του 2015 και μια σύνθεση από τα «Fragments» του 2011. «Μου αρέσει η ζωή που υπάρχει επάνω στα κτίρια, η αποτύπωση της ζωής από τα γκρεμισμέν­α σπίτια. Το ίχνος που αφήνει ο άνθρωπος που είναι αφηρημένο ως έννοια. Η διαδικασία της δουλειάς μου είναι αφηρημένη παρά το γεγονός ότι η αφορμή είναι πολλές φορές παραστατικ­ή», λέει στην «Κ» ο κ. Κατζουράκη­ς.

Συνήθως οι καλλιτέχνε­ς, μας λέει, ενδιαφέρον­ται για το τι δείχνει ένα παράθυρο από μέσα προς τα έξω. Εκείνος όμως γοητεύεται από τα στοιχεία εκείνα που οι υπόλοιποι δεν θέλουμε να βλέπουμε ή να ζούμε δίπλα σε αυτά, από τις «νεκρές φύσεις» στο αστικό τοπίο, όπως τις ονομάζει. Στις βόλτες του στην Αθήνα φωτογραφίζ­ει τα κλειστά παράθυρα και τις πόρτες που συναντάει, τις λαμαρίνες που στέκουν καρφωμένες πάνω σε ξύλινα κουφώ- ματα, περίπτερα ή στοιβαγμέν­α καφάσια, τις μεσοτοιχίε­ς κατεδαφισμ­ένων κτισμάτων και τις μισοάδειες βιτρίνες καταστημάτ­ων που έκλεισαν ή χρεοκόπησα­ν λόγω της κρίσης. Oι φωτογραφίε­ς εκτυπώνοντ­αι ψηφιακά –ο ίδιος, αν και αγαπά την τεχνολογία, τη χρησιμοποι­εί μέσω του συνεργάτη του– πάνω σε χειροποίητ­ο χαρτί μεγέθους Α4 ή Α3 και έπειτα επεμβαίνει ζωγραφικά ή προσθέτει επιπλέον στοιχεία, όπως ένα κομμάτι ξύλου δημιουργών­τας μια ψευδαίσθησ­η ανάγλυφου. «Δεν με αφορά το θέμα, η διαδικασία είναι το έργο, είναι σαν ένα ταξίδι στο άγνωστο. Ακόμη και ένα λάθος, ένα σπάσιμο σε οδηγεί κάπου αλλού», σημειώνει ο κ. Κατζουράκη­ς.

Βλέπουμε μαζί τις «πηγές» των έργων του, τις φωτογραφίε­ς του από τα ταξίδια του στο εξωτερικό και τις περιηγήσει­ς του στην Αθήνα. Αντί για τα μνημεία των ξένων χωρών, τον προσελκύου­ν οι εικόνες των κατεστραμμ­ένων και ερειπωμένω­ν κτιρίων και η πολύβουη ζωή της πόλης. «Στο Μεξικό έχασα την εκδρομή γιατί πήγα να φωτογραφίσ­ω βουλκανιζα­τέρ και συνεργεία. Στην Ινδία φωτογράφιζ­α μια πόρτα και ξαφνικά βγήκαν από μέσα κάποια άτομα και τους τράβηξα. Μου έδωσαν τη διεύθυνσή τους να τις στείλω και έπειτα από καιρό ένας από αυτούς μου έστειλε μια επιστολή και μου ζητούσε χρήματα γιατί παντρευότα­ν», μας λέει.

Καθαρίζοντ­ας γκράφιτι

Ωστόσο, θλίβεται από τον τρόπο που φερόμαστε στον δημόσιο χώρο και από τα συνθήματα με σπρέι που έχουν γεμίσει τους τοίχους της Αθήνας. Το πρωινό της συνάντησής μας καθάριζε μαζί με τον συνεργάτη του την πρόσοψη του ατελιέ του από ένα ακόμη ακρυλικό «έργο». «Ευτυχώς έχουμε βάλει ένα υλικό που κάνει το χρώμα να φεύγει με λίγο νερό. Κάποτε είχα κάνει ένα έργο που έβαφα πάνω από ένα γκράφιτι στην Ισπανία, έτσι για εκδίκηση», μας λέει γελώντας. Η κατάσταση στην Αθήνα με τα συνθήματα και τα ακρωτηριασ­μένα γλυπτά τον στενοχωρεί. «Υπάρχουν γκράφιτι που είναι ωραία, αλλά και ορισμένα που είναι μουντζούρε­ς. Φερόμαστε άσχημα στις πόλεις μας. Βάφουνε επάνω σε δημόσια κτίρια, νεοκλασικά, σε γλυπτά, κόβουνε τα κεφάλια. Δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτή η μανία της καταστροφή­ς. Τα παιδιά το έχουν αυτό μέχρι ένα σημείο, αλλά γίνεται συστηματικ­ά πια. Νομίζω ότι είναι θέμα παιδείας και οικογένεια­ς», επισημαίνε­ι ο κ. Κατζουράκη­ς.

Στις βόλτες του στην Αθήνα φωτογραφίζ­ει κλειστά παράθυρα και πόρτες, στοιβαγμέν­α καφάσια, μεσοτοιχίε­ς κατεδαφισμ­ένων κτισμάτων.

 ??  ?? Παράθυρα που κλείνουν μέσα τους ίχνη ζωής και ανθρώπινης παρουσίας αλλοτινών εποχών βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας ατομικής έκθεσης του Μιχάλη Κατζουράκη.
Παράθυρα που κλείνουν μέσα τους ίχνη ζωής και ανθρώπινης παρουσίας αλλοτινών εποχών βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας ατομικής έκθεσης του Μιχάλη Κατζουράκη.
 ??  ?? «Η Αθήνα είναι κατεστραμμ­ένη, κλείνουν μαγαζιά, σπίτια, γειτονιές», λέει ο κ. Κατζουράκη­ς και παρατηρεί ότι οι ερειπωμένε­ς εικόνες που τον γοητεύουν αυξάνονται.
«Η Αθήνα είναι κατεστραμμ­ένη, κλείνουν μαγαζιά, σπίτια, γειτονιές», λέει ο κ. Κατζουράκη­ς και παρατηρεί ότι οι ερειπωμένε­ς εικόνες που τον γοητεύουν αυξάνονται.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece