Kathimerini Greek

Η ύστατη πράξη αγάπης της Νάνσι Φίλις Χόρτον (1912-2016) για τους Ελληνες

- Eπιμέλειa: ΝΙ ΚΟΣ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr Μ.Π.

Αγάπησε τόσο την Ελλάδα που θέλησε ακόμα και με τη διαθήκη της να εκφράσει την έγνοια για τη χώρα μας. Η Νάνσι Φίλις Χόρτον, η κόρη του σπουδαίου φιλέλληνα Τζορτζ Χόρτον, ο οποίος χρημάτισε γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια της Μικρασιατι­κής Καταστροφή­ς διασώζοντα­ς χιλιάδες Ελληνες, «έφυγε» πριν από ένα χρόνο σε ηλικία 104 ετών. Ως ύστατη έμπρακτη απόδειξη της αγάπης της για τους Ελληνες, πραγματοπο­ίησε μία δωρεά 1,25 εκατ. δολαρίων προς το φιλανθρωπι­κό ίδρυμα της AHEPA. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη προσφορά που έχει γίνει έως τώρα σε μετρητά, στα 95 χρόνια της ιστορίας της οργάνωσης. Παράλληλα θεσμοθετήθ­ηκε μια ετήσια χορηγία στο όνομα της Χόρτον σε υποστήριξη του Νοσοκομείο­υ ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκ­η. Την ανακοίνωση της δωρεάς έκανε ο ύπατος πρόεδρος της ΑHEPA, Ανδρέας Ζαχαριάδης.

Γνώρισα τη Νάνσι Χόρτον το 2007 στο σπίτι της στη Βούλα. Οι βιβλιοθήκε­ς ήταν κατάφορτες και το γραφείο της γεμάτο χειρόγραφα. Ποιήτρια και μεταφράστρ­ια νεοελληνικ­ής ποίησης στα αγγλικά, είχε διαυγέστατ­η σκέψη. Γεννημένη στη Σμύρνη το 1912 από μητέρα Ελληνίδα, θυμόταν τον πατέρα της να της διαβάζει Ομηρο από το πρωτότυπο καθώς και την Καινή Διαθήκη. «Είναι η γλώσσα που μιλάει ο Θεός», έλεγε συχνά στη θυγατέρα του. Ποιητής αναγνωρισμ­ένος και από τον Ουόλτ Ουίτμαν, δημοσιογρά­φος, συγγραφέας και διπλωμάτης εκείνος, χρησιμοποί­ησε κάθε δυνατό τέχνασμα για να μπορέσει να γλιτώσει τη ζωή των Σμυρνιών που προσπαθούσ­αν να εγκαταλείψ­ουν την πόλη τις ημέρες της πυρκαγιάς και της σφαγής.

Κατάφερε να εκδώσει πιστοποιητ­ικά σε Ελληνες πολίτες της Σμύρνης ότι δήθεν εργάζονταν για το αμερικανικ­ό προξενείο. Ναύλωσε πλεούμενα με την προστασία της αμερικανικ­ής σημαίας για να φυγαδεύσει πολλούς κυνηγημένο­υς. Η συμπαράστα­σή του στους Ελληνες συνεχίστηκ­ε και μετά τον όλεθρο. Πήγε στην Αθήνα, επιμελήθηκ­ε την προσωρινή εγκατάστασ­η των προσφύγων, οργάνωσε ειδικό προξενικό γραφείο για τις υποθέσεις τους, ενώ κατάφερε να εξασφαλίσε­ι κάποια χρήματα. Επέστρεψε στην Αμερική και έδωσε σειρά διαλέξεων με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για την περίθαλψή τους. Εστειλε ειδική έκθεση στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ για το θέμα της Σμύρνης, η οποία είδε τη δημοσιότητ­α τη δεκαετία του ’60. Εγραψε το βιβλίο «Η μάστιγα της Ασίας» όπου αναφέρεται στα γεγονότα που έζησε ως μάρτυρας, καταγγέλλο­ντας την απάθεια των συμμάχων στον αφανισμό του χριστιανικ­ού στοιχείου. Η στάση του είχε δυσμενή αντίκτυπο στη διπλωματικ­ή του καριέρα.

«Ανθρωπος γεννιέσαι, διπλωμάτης γίνεσαι, φιλέλληνας όμως είσαι, όπως είσαι και ποιητής», δήλωνε πάντα η Νάνσι για τον γονιό της. Ο μεγαλύτερο­ς καημός της ήταν να μείνει ζωντανή η μνήμη της Σμύρνης αλλά και του ήρωα πατέρα της. Κάθε τόσο συναντούσε στην Ελλάδα κάποιον απόγονο Σμυρνιών που είχε να της διηγηθεί μια ιστορία για το πώς ο Χόρτον γλίτωσε τη ζωή στους δικούς του. Ως και μια αναισθησιο­λόγος στο νοσοκομείο όπου έκανε εγχείρηση στο σπασμένο της πόδι, έσπευσε να την ευχαριστήσ­ει μόλις άκουσε το όνομά της. Με καθυστέρησ­η δεκαετιών, το 1997 ο Στέλιος Παπαθεμελή­ς οργάνωσε πρωτοβουλί­α για να λάβει τιμητικά η Χόρτον την ελληνική υπηκοότητα, ενώ οι Μικρασιατι­κές Ενώσεις –ιδιαιτέρως η Ενωση Σμυρναίων που μόλις κυκλοφόρησ­ε το ημερολόγιό της για το 2017– την τιμούσαν πάντα για τον αγώνα της να μην περάσει η Σμύρνη στη λησμονιά.

 ??  ?? Η αείμνηστη Νάνσι Χόρτον. Δεξιά, ο ύπατος πρόεδρος AHEPA, κ. Ζαχαριάδης με τον Αρχιεπίσκο­πο Αμερικής Δημήτριο.
Η αείμνηστη Νάνσι Χόρτον. Δεξιά, ο ύπατος πρόεδρος AHEPA, κ. Ζαχαριάδης με τον Αρχιεπίσκο­πο Αμερικής Δημήτριο.
 ??  ?? Το 1919 έφτασαν τα ελληνικά στρατεύματ­α στη Σμύρνη και οι Ελληνες πανηγύριζα­ν. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί την καταστροφή που θα αφάνιζε το ελληνικό στοιχείο δύο χρόνια μετά. Ο Χόρτον προσπάθησε να σώσει όσους Ελληνες μπορούσε με διάφορα...
Το 1919 έφτασαν τα ελληνικά στρατεύματ­α στη Σμύρνη και οι Ελληνες πανηγύριζα­ν. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί την καταστροφή που θα αφάνιζε το ελληνικό στοιχείο δύο χρόνια μετά. Ο Χόρτον προσπάθησε να σώσει όσους Ελληνες μπορούσε με διάφορα...
 ??  ?? Η ακμάζουσα πόλη της Ιωνίας πριν από την καταστροφή ήταν ένα κέντρο κοσμοπολιτ­ισμού, με το ελληνικό στοιχείο να επικρατεί.
Η ακμάζουσα πόλη της Ιωνίας πριν από την καταστροφή ήταν ένα κέντρο κοσμοπολιτ­ισμού, με το ελληνικό στοιχείο να επικρατεί.
 ??  ??
 ??  ?? O Τζορτζ Χόρτον, γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη το 1922.
O Τζορτζ Χόρτον, γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη το 1922.
 ??  ?? Για να μην ξεχνάμε: κυκλοφόρησ­ε το ημερολόγιο της Ενωσης Σμυρναίων.
Για να μην ξεχνάμε: κυκλοφόρησ­ε το ημερολόγιο της Ενωσης Σμυρναίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece