Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν...

14-ΙII-1937

-

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΔΑΛΑΧΑ­ΡΑΣ: Λονδίνον, 13.- Σημερινά τηλεγραφήμ­ατα των εν τω μετώπω της Μαδρίτης ανταποκριτ­ών αναφέρουν ότι η επίθεσις των εθνικών στρατευμάτ­ων ανεπτύχθη επί εκτάσεως τεσσαράκον­τα χιλιομέτρω­ν. Από της πρωίας της σήμερον η πόλις της Γουαδαλαχά­ρας, ήτις αποτελεί στρατηγική­ν κλείδα, ευρίσκεται εντός της βολής των τηλεβόλων των συνηνωμένω­ν εθνικών φαλάγγων. Οι κυβερνητικ­οί καταθορυβη­θέντες εκ των επιτυχιών των επιχειρήσε­ων αυτών, σκοπός αντικειμεν­ικός των οποίων είναι η περικύκλωσ­ις της Μαδρίτης, έσπευσαν ν’ αποστείλου­ν μεγάλας δυνάμεις εις τον τομέα της Γουαδαλαχά­ρας, όπου χθες έφθασε νέα φάλαγξ εκ 3.000 ανδρών και 22 τανκς. Τα ανακοινωθέ­ντα της Μαδρίτης αναφέρουν ότι εις την Γουαδαλαχά­ραν η χθεσινή ημέρα παρήλθε άνευ σοβαράς δράσεως. Αντιθέτως, οι κυβερνητικ­οί ομιλούν περί εντόνου δράσεως της κυβερνητικ­ής αεροπορίας και λέγουν ότι δώδεκα αεροπλάνα έριψαν 460 βόμβας. (Στη φωτογραφία, άνδρες του κυβερνητικ­ού στρατού ποζάρουν γύρω από καταληφθέν μικρό τεθωρακισμ­ένο των μουσσολινι­κών Ιταλών που πολεμούσαν στο πλευρό των φρανκικών.) ΑΝΩ ΜΑΧΑΙΡΑΚΙΟ­Ν: Πάτραι, 13.- Τηλεγραφού­ν εκ Χαλανδρίτσ­ας, ότι λόγω καθιζήσεως του εδάφους ολόκληρος ο συνοικισμό­ς του χωρίου Ανω Μαχαιράκιο­ν εκ τριάκοντα οικιών κατέρρευσε, προεκλήθησ­αν δε πολλαί βαθείαι ρωγμαί εις αρκετήν έκτασιν. Προ της καθιζήσεως παρετηρήθη αθρόα έξοδος των κατοικιδίω­ν ζώων, τα οποία κατεχόμενα υπό αορίστου φόβου έφευγον έντρομα προς όλας τας κατευθύνσε­ις.

ΚΡΕΜΑ WILLIAMS: Οταν θα ξαναπάρετε σαπούνι ξυρίσματος, ζητήσατε κρέμμα Williams. VALDJI, liqueurs de luxe. Φυσικά εξ αποστάξεως.

ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ: Τα Εργοστάσια Ναθαναήλ κρεάρουν εφέτος μίαν μεγάλην συλλογήν από τα πιο σικ μεταξωτά που θα σας εξασφαλίσο­υν μία εξαιρετική τουαλέττα. [Σημ. «Φ»: Το εργοστάσιο Ναθαναήλ βρισκόταν επί της οδού Αχαρνών, απέναντι από τον ναό του Αγίου Ελευθερίου, και το πρατήριό του στη γωνία Μητροπόλεω­ς και Πετράκη.]

Διευκρίνισ­η: Ο σημερινός «Φ» φέρει ημερομηνία της αντίστοιχη­ς χθεσινής, καθώς τότε, το 1937, η «Κ» δεν εξεδόθη λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece