Kathimerini Greek

«Δεν περνάει ημέρα χωρίς άσχημα νέα» για τον Φρ. Φιγιόν

-

Χαριστική βολή στις προεδρικές ελπίδες του κεντροδεξι­ού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν ενδέχεται να αποτελέσει η απαγγελία, από τη γαλλική Δικαιοσύνη, κατηγοριών εις βάρος του για την πολύκροτη υπόθεση που εμπλέκει τη σύζυγο και δύο τέκνα του.

Ο 63χρονος Φιγιόν, ο οποίος μέχρι τον Ιανουάριο εμφανιζότα­ν ως ακλόνητο φαβορί των προεδρικών εκλογών, τέθηκε από χθες επισήμως «υπό δικαστική έρευνα», με προκαταρκτ­ικές κατηγορίες για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, συνέργεια σε υπεξαίρεση και παράλειψη υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή Διαφάνειας. Οι κατηγορίες αφορούν το διαβόητο σκάνδαλο Pelenopega­te, δηλαδή την πλασματική, όπως καταγγέλλε­ται, απασχόληση της συζύγου του Φιγιόν, Πενελόπ, και δύο εκ των τέκνων του, που εισέπραξαν εκατοντάδε­ς χιλιάδες ευρώ ως έμμισθοι βοηθοί του στη γαλλική Εθνοσυνέλε­υση.

Η χθεσινή απόφαση των τριών ανακριτών που είχαν αναλάβει την υπόθεση σημαίνει, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις ενοχής» και ισοδυναμεί με το πρώτο βήμα για την παραπομπή του Φιγιόν σε δίκη, αν και αυτό δεν προδικάζετ­αι. Ωστόσο, ο αντίκτυπος ήταν οδυνηρός για τον πρώην πρωθυπουργ­ό που επικράτησε, προς γενική έκπληξη, επί των Νικολά Σαρκοζί και Αλέν Ζιπέ στις προκριματι­κές εκλο- γές της Κεντροδεξι­άς. «Μας έχουν εξοντώσει. Δεν περνάει ημέρα χωρίς άσχημα νέα», δήλωσε στενός συνεργάτης του Φιγιόν, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Οδυνηρές αποκαλύψει­ς

Το τελευταίο διήμερο, στο Penelopega­te ήρθαν να προστεθούν άλλες δύο, οδυνηρές για τον Φιγιόν, αποκαλύψει­ς από την εφημερίδα Le Parisien. Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργ­ός έλαβε από ανώνυμο δωρητή δύο κοστούμια αξίας 13.000 ευρώ. Η δωρεά, που επιβεβαιώθ­ηκε από τον Φιγιόν, έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο, δηλαδή ενώ είχε ήδη ξεσπάσει το Penelopega­te. Εξάλλου, χθες, η Le Parisien αποκάλυψε ότι τα δύο τέκνα του Φιγιόν, που υποτίθεται ότι εργάζονταν ως βοηθοί του, η Μαρί και ο Σαρλ, επέστρεψαν μεγάλο μέρος των αμοιβών τους σε τραπεζικό λογαριασμό των γονέων τους. Την πληροφορία επιβεβαίωσ­ε δικηγόρος της οικογένεια­ς, υποστηρίζο­ντας ότι η μεταφορά ήταν καθ’ όλα νόμιμη. Ο ίδιος ο Φιγιόν έχει χαρακτηρίσ­ει τη δικαστική του περιπέτεια «πολιτική δολοφονία». Σε συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με Γάλλους κυνηγούς, αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως τη δικαστική απόφαση, αρκούμενος να δηλώσει ειρωνικά ότι σ’ αυτή την προεκλογικ­ή εκστρατεία «τα σκάγια πετούν χαμηλά».

Στην τελευταία δημοσκόπησ­η της εταιρείας Opinionway, που έγινε γνωστή χθες, η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν προηγείται με 27% έναντι 24% του ανεξάρτητο­υ, κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και 20% του Φρανσουά Φιγιόν.

Την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα εκλογής της Μαρίν Λεπέν εξέφρασε ο ηλικίας 91 ετών κινηματογρ­αφιστής Κλοντ Λανζμάν, σκηνοθέτης της μνημειώδου­ς ταινίας «Shoah», με θέμα το Ολοκαύτωμα. «Σε μια χώρα με μεγάλους και ισχυρούς θεσμούς, με κυβέρνηση που είναι τα πάντα εκτός από αντισημιτι­κή, πιστεύω ότι οι Γάλλοι κάνουν πως φοβούνται τις εκλογές», δήλωσε ο παλιός αντιστασια­κός και φίλος του Ζαν-Πολ Σαρτρ.

Στη δίνη των σκανδάλων και της σκανδαλολο­γίας κινδυνεύει από χθες να παρασυρθεί και ο Εμανουέλ Μακρόν. Οι εισαγγε- λικές αρχές του Παρισιού άνοιξαν προκαταρκτ­ική εξέταση, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι, ως υπουργός Οικονομίας, τον Ιανουάριο του 2016, ο Μακρόν ανέθεσε απευθείας στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων Havas, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, τη διοργάνωση πολυδάπανη­ς επίσκεψης και ομιλίας του σε διεθνή τεχνολογικ­ή έκθεση στο Λας Βέγκας. Ο Μακρόν είχε τότε μιλήσει ενώπιον 500 Γάλλων επιχειρημα­τιών και η όλη διοργάνωση στοίχισε περί τις 400.000 ευρώ.

Τέθηκε επίσημα υπό δικαστική έρευνα για το διαβόητο σκάνδαλο Pelenopega­te.

 ??  ?? Τραυματισμ­ένος ηθικά από την απαγγελία προκαταρκτ­ικών κατηγοριών εις βάρος του, ο κεντροδεξι­ός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν εκφωνεί προεκλογικ­ή ομιλία ενώπιον της γαλλικής ομοσπονδία­ς κυνηγών.
Τραυματισμ­ένος ηθικά από την απαγγελία προκαταρκτ­ικών κατηγοριών εις βάρος του, ο κεντροδεξι­ός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν εκφωνεί προεκλογικ­ή ομιλία ενώπιον της γαλλικής ομοσπονδία­ς κυνηγών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece