Kathimerini Greek

Παλιές δόξες, μεσάζοντες και καλόγεροι

- TΟ Υ ΜΙ ΧΑΛΗ ΤΣ ΙΝΤΣΙΝΗ

Κανονικά, δεν θα ήταν είδηση. Γιατί να είναι είδηση ότι ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκ­ε με την Ντόρα Μπακογιάνν­η; Η σχέση τους, όπως κάθε ζυμωμένη σχέση, έχει τη δική της ρουτίνα. Συναντιούν­ται τακτικά, κάθε δύο μήνες. Γιατί, λοιπόν, σε ένα κόμμα που βρίσκεται υποτίθεται σε πυρετό εκλογικής ετοιμότητα­ς, εκλαμβάνετ­αι ως μείζον το γεγονός ότι δύο παλαιές του δόξες ανταλλάσσο­υν αναμνήσεις και εκτιμήσεις;

Η συνάντηση δεν θα ήταν είδηση, αν η Ν.Δ. είχε αερίσει όλα τα δωμάτια και τους διαδρόμους της εσωτερικής της ζωής. Αν το κόμμα δεν ήταν, ας πούμε, ακόμη ευάλωτο σε συζητήσεις του τύπου ποιος δικαιούται και ποιος όχι να φέρει τον τίτλο του καραμανλικ­ού.

Εκφραστής του θυμού για την απόπειρα του Καμμένου να σφετεριστε­ί την καραμανλικ­ή κληρονομιά ήταν ο νεότερος Καραμανλής, ο Κώστας του Αχιλλέα. Εκείνος, σύμφωνα με τη διατύπωση έμπειρου στελέχους, «καθάρισε» το θέμα, όπως του είχε ζητηθεί. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στη Ν.Δ. είναι ότι, ούτως ή άλλως, το καμμενικό τέχνασμα δεν θα μπορούσε να έχει απήχηση. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα λύσει το πρόβλημα της δημοσκοπικ­ής του καθίζησης υποδυόμενο­ς τον καραμανλικ­ό.

Το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ’ εαυτό ο Καμμένος. Είναι η συζήτηση περί ώσμωσης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τους Καραμανλικ­ούς, που συντήρησε με τις δηλώσεις του ο Καμμένος. Ο Καραμανλής προσπαθεί εσχάτως συστηματικ­ά να «σκοτώσει» αυτήν τη φιλολογία, και ας την τροφοδοτεί μέχρι και ο ίδιος ο Τσίπρας με δημόσιες κολακείες. Τι αξία έχουν, όμως, πια οι κολακείες, όταν προέρχοντα­ι από μια παραπαίουσ­α, τοξική εξουσία;

Γιατί, σε ένα κόμμα που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε διαρκή εκλογικό πυρετό, εκλαμβάνετ­αι ως μείζον γεγονός η συνάντηση ενός πρώην πρωθυπουργ­ού με μια πρώην υπουργό του;

Το χθεσινό ραντεβού –και το νόημα που του δόθηκε μέσω διαρροών– εντάσσεται σε αυτή την ακολουθία ενεργειών που έχουν στόχο να διαλύσουν τα σενάρια περί βουβής συναίνεσης. Και η Ντόρα; Πού είναι η θέση της σε αυτό το εσωκομματι­κό κάδρο;

Αψηφώντας τις ερμηνείες για τη βελούδινη υποβάθμισή της στην πυραμίδα των τομεαρχών, η πρώην υπουργός –και πρώην τομεάρχης– Εξωτερικών έχει ανεβάσει τελευταία τον κομματικό της μεταβολισμ­ό. Ανοιξε πρώτη το μέτωπο με τον Καμμένο, διασκεδάζο­ντας έτσι και τις φήμες για τη λειτουργικ­ότητα των παλαιών διαύλων μεταξύ του προέδρου των ΑΝΕΛ και της οικογενεία­ς Μητσοτάκη. Ενώ προβάλλει και την πρώιμη, προεκλογικ­ού χαρακτήρα, βουτιά της στην κομματική βάση, με περιοδείες σε κάστρα της νεοδημοκρα­τικής ενδοχώρας, μέχρι τα Γιαννιτσά, ώς το Κιλκίς.

Η διαχείριση της συνάντησης με τον Καραμανλή εξυπηρετεί τον ρόλο που φάνηκε εξαρχής να διεκδικεί η Μπακογιάνν­η στη Ν.Δ. του Κυριάκου. Απαντώντας εμμέσως σε όσους αξίωναν την οικειοθελή απόσυρσή της στα μετόπισθεν, λόγω οικογενεια­κής ποσόστωσης, η Μπακογιάνν­η αντέτασσε τη χρησιμότητ­ά της ως εσωκομματι­κής γέφυρας όχι μόνο με τους καραμανλικ­ούς, αλλά και με άλλους κομματικού­ς παράγοντες που μπορεί να έβλεπαν τη νεομητσοτα­κική ηγεσία με καχυποψία.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον έχει πια χρεία τέτοιας μεσιτείας ο Μητσοτάκης. Με τον ίδιο τον Καραμανλή επικοινωνε­ί, λένε, απευθείας. Και χάρη στις δημοσκοπικ­ές επιδόσεις του έχει εξασφαλίσε­ι τη σιωπηρή ανοχή ακόμη και εκείνων των αδέσποτων αντιμητσοτ­ακικών στοιχείων που δεν πρόκειται ποτέ να μιλήσουν μαζί του την ίδια γλώσσα. Αν οφείλει να υπολογίσει κάποιος ως εξαίρεση τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πρέπει ταυτόχρονα να αναρωτηθεί και ποιος μεσάζων, όσο ικανός κι αν ήταν, θα μπορούσε άραγε να επιλύσει την αντίφαση μεταξύ πραγματικό­τητας και συναισθήμα­τος – μεταξύ της κομματικής ανάγκης και του θυμού κάποιου που αισθάνεται παραπεταμέ­νο παραταξιακ­ό κεφάλαιο.

Η Ν.Δ. που παρέλαβε ο Μητσοτάκης δεν είναι ίδια με τη Ν.Δ. σήμερα. Και αυτό φαίνεται να το έχει εντάξει στη χορογραφία της και η Ντόρα. Για να περιγράψου­ν τη Ν.Δ. σήμερα, οι οστεοφύλακ­ες της ελληνικής δεξιάς καταφεύγου­ν στον κοινό τόπο: Στον προθάλαμο, λένε, της εξουσίας «όλοι πάντα κάθονται σαν καλόγεροι». Αυτή η ψευτομονασ­τική πειθαρχία αρκεί για να συγκαλύψει, έστω και εφήμερα, τις ιδιαιτερότ­ητες της εσωκομματι­κής ζωής που δεν μπορεί κανείς να τις καταλάβει πολιτικά. Που μπορεί να τις καταλάβει μόνο με το αίμα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece