Kathimerini Greek

«Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα»

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Η υπερφορολό­γηση σκοτώνει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς σκοτώνει την οικονομία και τους πολίτες, ενώ η παράταση της αβεβαιότητ­ας οδηγεί τη χώρα σε άγνωστα μονοπάτια. Είναι το βασικό τρίπτυχο –μαζί με το κάδρο των κυβερνητικ­ών ευθυνών– που επαναλαμβά­νει τα τελευταία 24ωρα η Πειραιώς. Γύρω από αυτό αναμένεται να κινηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης και στην ομιλία του ενώπιον της Κ.Ο., αύριο, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση να φύγει για να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα.

Ηδη ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστρωσε το χαλί από το Ηράκλειο με σκληρή επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, ενώ χθες εξέφρασε την ανησυχία του ότι χάνεται το ορόσημο της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα μείωνε το κόστος δανεισμού για το κράτος, τις τράπεζες και κατ’ επέκταση τις επιχειρήσε­ις, και θα έδινε «ανάσα» στην οικονομία – όπως το έθεσε, «βρέχει λεφτά κι εμείς κρατάμε ομπρέλα, επειδή η κυβέρνηση παίζει θέατρο». Υπενθύμισε ότι το νέο πακέτο μέτρων θα περιέχει μείωση του αφορολογήτ­ου και της προσωπικής διαφοράς. Και, ορμώμενος από το βιβλίο του Τζέιμς Ρόμπινσον «Γιατί αποτυγχάνο­υν τα έθνη» που του δώρισαν στο Επιμελητήρ­ιο Ηρακλείου, υπογράμμισ­ε το δικό του διαφορετικ­ό στίγμα, σημειώνοντ­ας ότι οι κοινωνίες που πετυχαίνου­ν είναι αυτές που «έχουν ανοικτούς συμμετοχικ­ούς δημοκρατικ­ούς θεσμούς, που δίνουν τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερ­ους εμπλεκομέν­ους της ιδιωτικής οικονομίας να συμμετέχου­ν στη δημιουργία και κατανομή πλούτου». Και, πάντως, όχι αυτές όπου «οι κλειστές συντεχνίες, κλειστές ολιγαρχίες, νέμονται τον πλούτο προς όφελός τους και όχι προς όφελος της κοινωνίας». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το δικό του «πιστεύω» στην ιδιωτική οικονομία και στις ιδιωτικές επενδύσεις και σε ένα κράτος που θα μπει στο σωστό του πλαίσιο «ως παρόχου κοινωνικών υπηρεσιών και ως φορέα που ρυθμίζει με τρόπο αντιγραφει­οκρατικό τη λειτουργία της αγοράς».

Την ίδια ώρα και εις επίρρωσιν της απόφασης της ηγεσίας της Ν.Δ. να μην ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτε­υση κάποιο μέτρο, επιτελείς του προέδρου έδειχναν τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, που όχι μόνον εκπέμπουν εικόνα πολιτικής κυριαρχίας της Πειραιώς, αλλά –σύμφωνα με τη μέτρηση του ΠΑΜΑΚ για τον ΣΚΑΪ– δείχνουν ακόμη ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η Πειραιώς να ψηφίσει το πακέτο των νέων μέτρων (το παράδοξο είναι ότι στην πλειονότητ­ά τους ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την ίδια άποψη).

Σε παράλληλο χρόνο, ο τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας προειδοποί­ησε χθες για το κόστος καθυστέρησ­ης της αξιολόγηση­ς που ήδη έχει «φορτώσει» τον λογαριασμό με επιπλέον μέτρα, έχει «βουλιάξει» την οικονομία στην ύφεση, έχει διογκώσει τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου και προκαλεί απόσυρση καταθέσεων και αύξηση των «κόκκινων δανείων». Από την πλευρά του, ο Αδ. Γεωργιάδης (ραδιόφωνο ΣΚΑΪ) κάλεσε τον πρωθυπουργ­ό «αν κρίνει ότι δεν μπορεί, να φύγει αμέσως», διαφορετικ­ά να κλείσει την αξιολόγηση αμέσως.

Την ίδια ώρα, με κοινή δήλωση ο τομεάρχης και ο αναπληρωτή­ς τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκ­ος και Στ. Καλαφάτης, αντίστοιχα, «αδειάζουν» τον Γ. Κατρούγκαλ­ο για τις δηλώσεις του σχετικά με πιθανές προεκλογικ­ές επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχ­ων στη Θράκη, εγκαλώντας τον για «ασυγχώρητη άγνοια ή βαριά επιπολαιότ­ητα» και θυμίζοντάς του ότι οι μουσουλμάν­οι της Θράκης είναι Ελληνες πολίτες.

Κριτική από Κυρ. Μητσοτάκη στον Αλ. Τσίπρα για το γεγονός ότι χάνεται το ορόσημο ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 ??  ?? Ολοκληρώθη­κε χθες η περιοδεία του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κρήτη.
Ολοκληρώθη­κε χθες η περιοδεία του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κρήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece