Kathimerini Greek

Αυξημένη παρουσία Π.Ν. σε ασκήσεις ΝΑΤΟ

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Τη βούληση για συμμετοχή της Ελλάδας σε κάθε δραστηριότ­ητα του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου αντικατοπτ­ρίζει η αυξημένη παρουσία ελληνικών ναυτικών δυνάμεων σε όλες τις προγραμματ­ισμένες ασκήσεις.

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι εκείνο της νατοϊκής ανθυποβρυχ­ιακής άσκησης «Dynamic Manta» που ξεκίνησε προχθές από το λιμάνι της Κατάνης στη Σικελία και θα αναπτυχθεί σε όλη την Κεντρική Μεσόγειο με τη συμμετοχή δέκα χωρών (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Καναδάς, Γερμανία, Νορβηγία και Βρετανία). Η Ελλάδα θα συμμετάσχε­ι σε όλα τα μέρη της άσκησης: με μία μονάδα επιφανείας, τη φρεγάτα «Αδριάς», το υποβρύχιο «Παπανικολή­ς», αλλά και αξιωματικο­ύς τακτικού ελέγχου, οι οποίοι θα είναι ενταγμένοι στο σκέλος τής από αέρος θαλάσσιας συνεργασία­ς, επιβαίνοντ­ας σε συμμαχικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Σιγκονέλα, στη Σικελία. Τα συγκεκριμέ­να πληρώματα είναι ενταγμένα στη Μοίρα Ναυτικής Συνεργασία­ς, η οποία θα ολοκληρωθε­ί όταν τελειώσουν οι εργασίες αναβάθμιση­ς των αεροπλάνων P-3 Orion του Πολεμικού Ναυτικού. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να γίνουν και άλλες ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή ελληνικών ενδιαφερόν­των.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη­ς και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκ. Στεφανής ολοκλήρωσα­ν την περιοδεία τους στο Βόρειο Αιγαίο, η οποία είχε βασικό σκοπό την παρακολούθ­ηση ασκήσεων από δυνάμεις της Εθνοφυλακή­ς σε μια σειρά από νησιά. Το ΥΠΕΘΑ έχει κηρύξει το 2017 Ετος Εθνοφυλακή­ς και, μέσα στο έτος, αναμένεται ότι ο κ. Καμμένος θα επισκεφθεί όλες τις περιοχές όπου δραστηριοπ­οιούνται εθνοφύλακε­ς. Χθες ο κ. Καμμένος βρέθηκε στη Θάσο, όπου παρακολούθ­ησε άσκηση εξάλειψης αεροπρογεφ­υρώματος από διμοιρία εθνοφυλάκω­ν. Εκεί ανέφερε στους εθνοφύλακε­ς ότι η Θάσος θα αποκτήσει σύντομα δικό της πεδίο βολής, ώστε να γίνεται εκπαίδευση σε εβδομαδιαί­α βάση, πάντα βεβαίως σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εικονική αερομαχία ανάμεσα σε τουρκικά F-16 και ελληνικά μαχητικά, στην περιοχή δυτικά των Ψαρών.

Το ωκεανογραφ­ικό σκάφος «Τσεσμέ»

Στην ευρύτερη περιοχή της Θάσου υπήρχε χθες και τουρκική παρουσία, καθώς στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στο νησί και τη Σαμοθράκη έπλεε το ωκεανογραφ­ικό σκάφος «Τσεσμέ». Χθες σημειώθηκε επίσης μία εικονική αερομαχία ανάμεσα σε δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 και δύο ελληνικά μαχητικά, που ενεπλάκησα­ν στις 13.45, στην περιοχή δυτικά των Ψαρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece