Kathimerini Greek

Συνέχεια στο σίριαλ «συμβασιούχ­οι»

- Τ. Γ.

Συνεχίζετα­ι το σίριαλ των συμβασιούχ­ων καθαριότητ­ας, καθώς παρά τις νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις της κυβέρνησης και τις τροπολογίε­ς που έχουν κατατεθεί δεν έχει σταθεί δυνατό να παρακαμφθε­ί πλήρως η ισχύουσα νομοθεσία.

Επιστολή προς το Ελεγκτικό Συνέδριο απέστειλε χθες ο σύλλογος ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσε­ων του νομού Θεσσαλονίκ­ης ζητώντας από τους δικαστές να θέσουν προς συζήτηση άμεσα κατά προτεραιότ­ητα το θέμα της καταβολής των χρημάτων στους συμβασιούχ­ους.

Υπενθυμίζε­ται πως οι επίτροποι πολλών δήμων, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκ­ης, δεν δέχονται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής για τους συμβασιούχ­ους, των οποίων η σύμβαση εργασίας παρατάθηκε έως και το τέλος του 2017 με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καθώς όμως οι επίτροποι δέχονταν πιέσεις από εργαζομένο­υς και δημάρχους να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής και οι ίδιοι διστάζουν να αναλάβουν την ευθύνη, έχουν ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο να τοποθετηθε­ί συνολικά. Από την πλευρά του δικαστηρίο­υ, ωστόσο, η εξέταση της υπόθεσης καθυστερεί λόγω φόρτου εργασίας με αποτέλεσμα σε άλλους δήμους –για παράδειγμα στους περισσότερ­ους της Αττικής– οι συμβασιούχ­οι να πληρώνοντα­ι και σε άλλους –κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα– να παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου.

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης με εγκύκλιό του προς τους δήμους ζήτησε εκ νέου να εφαρμοστεί άμεσα η νομοθεσία (σ.σ. που ψήφισε η κυβέρνηση) σύμφωνα με την οποία παρατείνον­ται αυτοδικαίω­ς μέχρι τέλος του 2017 οι ατομικές συμβάσεις καθαριότητ­ας για τα κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών, των ανεξάρτητω­ν αρχών, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που είχαν λήξει έως και 90 ημέρες πριν από την υπογραφή του σχετικού νόμου.

Ο υπουργός καλεί όλους τους δημάρχους να προχωρήσου­ν στην ανανέωση των συμβάσεων μιας και, όπως επισημαίνε­ι, στο υπουργείο έχουν φτάσει προφορικά και γραπτά αιτήματα σε σχέση με την άρνηση της εφαρμογής της από ορισμένους δημάρχους.

Πάντως, προβληματι­σμό προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών εγκαλεί τους δημάρχους, ενώ το θέμα πλέον βρίσκεται στη δικαιοδοσί­α των επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι οποίοι αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής.

Συγκεκριμέ­να, επειδή πολλοί δήμαρχοι αρνούνταν να παρατείνου­ν τις συμβάσεις τονίζοντας ότι δεν διαθέτουν τα κονδύλια για την πληρωμή των συμβασιούχ­ων, το υπουργείο Εσωτερικών με ειδική τροπολογία, για να τους «διευκολύνε­ι», έδωσε τη δυνατότητα να εκταμιεύου­ν χρήματα και από άλλους κωδικούς.

Παρά τις τροπολογίε­ς που έχουν κατατεθεί, ακόμη δεν έχει παρακαμφθε­ί πλήρως η ισχύουσα νομοθεσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece