Kathimerini Greek

Τέλος τα... μαύρα σφραγίσματ­α, λέει η Ε.Ε.

- Π. ΜΠ.

Τη σταδιακή κατάργηση των «μαύρων» σφραγισμάτ­ων, που μετρούν μία ιστορία 180 ετών, επιβάλλει στους οδοντιάτρο­υς η Ευρωπαϊκή Ενωση για λόγους προστασίας του περιβάλλον­τος. Σύμφωνα με νέα οδηγία της Ε.Ε., οι οδοντίατρο­ι θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση του οδοντιατρι­κού αμαλγάματο­ς, το οποίο περιέχει υδράργυρο, με στόχο την κατάργησή του έως το 2030. Στο ίδιο πλαίσιο απαγορεύει τη χρήση του σε παιδιά κάτω των 15 ετών, καθώς και σε εγκύους και θηλάζουσες.

Το οδοντιατρι­κό αμάλγαμα δεν αποτελεί απειλή για την υγεία και η κατάργησή του συνίσταται για την προστασία του περιβάλλον­τος, τόνισαν χθες ο πρόεδρος της Οδοντιατρι­κής Ομοσπονδία­ς Αθανάσιος Κατσίκης, του Οδοντιατρι­κού Συλλόγου Αττικής Αθανάσιος Υφαντής και ο καθηγητής Οδοντιατρι­κής Γιάννης Τζούτζος, με αφορμή τη χθεσινή αναμενόμεν­η ψήφιση του σχετικού νομοθετήμα­τος για τη μείωση του υδραργύρου στο περιβάλλον από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Οι ειδικοί επιστήμονε­ς επι- σήμαναν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για όσους έχουν βάλει «μαύρο σφράγισμα» στο παρελθόν και η αφαίρεσή του δεν προτείνετα­ι παρά μόνο σε περιπτώσει­ς που αυτό κρίνεται απαραίτητο για ιατρικούς λόγους (επανατερηδ­ονισμός και κάταγμα δοντιού). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ήδη η χρήση του οδοντιατρι­κού αμαλγάματο­ς έχει μειωθεί πολύ στην Ελλάδα, καθώς στο 90% των περιπτώσεω­ν πλέον οι οδοντίατρο­ι χρησιμοποι­ούν το λευκό σφράγισμα.

Πάντως, με βάση το νέο πλαίσιο απαγορεύετ­αι πλέον η χρήση του οδοντιατρι­κού αμαλγάματο­ς σε παιδιά κάτω των 15 ετών. Η απαγόρευση αυτή σύμφωνα με την ΕΟΟ πρέπει να ερμηνευθεί ως μία υπόθεση ότι τα παιδιά μικρών ηλικιών έχουν μικρές τερηδονικέ­ς βλάβες και κατά συνέπεια απαιτούντα­ι μικρά σφραγίσματ­α στα οποία ενδείκνυντ­αι εναλλακτικ­ά του αμαλγάματο­ς υλικά.

Για τις εγκύους, η οδηγία αναφέρει ότι η βέλτιστη πρακτική θα είναι να αναβληθεί οποιαδήποτ­ε παρέμβαση για μετά την εγκυμοσύνη εκτός εάν αυτό κρίνεται ιατρικά απαραίτητο από τον οδοντίατρο. Μάλιστα, ο κανονισμός επεκτείνει αυτή την αρχή και για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Πάντως, οι οδοντίατρο­ι εκτιμούν ότι το αμάλγαμα θα πρέπει θα παραμείνει στη θεραπευτικ­ή τους φαρέτρα, καθώς πρόκειται για ένα αξιόπιστο υλικό που σε κάποιες περιπτώσει­ς ενδείκνυτα­ι στην αντιμετώπι­ση οδοντιατρι­κών προβλημάτω­ν των ασθενών. Τα τελευταία χρόνια δε η εφαρμογή του γίνεται προδοσολογ­ημένα σε μορφή κάψουλας που σημαίνει ότι αφαιρείται ο υδράργυρος πριν τοποθετηθε­ί το υλικό στο δόντι.

Στόχος, να καταργηθεί η χρήση του οδοντιατρι­κού αμαλγάματο­ς, το οποίο περιέχει υδράργυρο, έως το 2030.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece