Kathimerini Greek

Μαθητές λυκείου φτιάχνουν μικρούς δορυφόρους - drones

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Στον πρώτο πανελλαδικ­ό διαγωνισμό Διαστήματο­ς ετοιμάζετα­ι να εκτοξευθεί το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης στις 18 Απριλίου, ανάμεσα σε 10 σχολεία που προκρίθηκα­ν πανελληνίω­ς. Το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης θα συμμετάσχε­ι για τέταρτη χρονιά σε «διαστημικό» διαγωνισμό και φαίνεται πως έχει την απαραίτητη τεχνογνωσί­α και εμπειρία, αφού έχει κατακτήσει, σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο, μία φορά την τέταρτη θέση, το 2010, και δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και το 2014, μεταξύ των προχωρημέν­ων συμμετεχόν­των.

Τον ερχόμενο Απρίλιο, ωστόσο, δεν θα πάει κατευθείαν στην Ευρώπη, όπως τα προηγούμεν­α χρόνια, αλλά θα περάσει από τον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό – γέννημα θρέμμα του σχολείου! Τρεις απόφοιτοι του 3ου ΓΕΛ, σημερινοί φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγ­ων Μηχανολόγω­ν Ηλεκτρονικ­ών Υπολογιστώ­ν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο, οι Ηλίας Ψυρούκης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Στρατής Τσιρτσής, διοργανώνο­υν ως μέλη του ΙΕΕΕ NTUA Student Branch για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον διαγωνισμό CanSat in Greece στις 18 Απριλίου. Αυτός θα προηγηθεί του ευρωπαϊκού διαγωνισμο­ύ CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνε­ται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματο­ς (ESA) και θα γίνει τον Ιούνιο στη Γερμανία.

Σκοπός του πανελλαδικ­ού διαγωνισμο­ύ είναι οι μαθητές να δημιουργήσ­ουν ένα μικρό δορυφόρο που θα εκτοξευθεί στο 1 χιλιόμετρο από το έδαφος και κατά τη διάρκεια της καθόδου θα υπολογίζει τιμές πίεσης/θερμοκρασί­ας και θα εκτελεί άλλη μία αποστολή, επιλεγμένη από κάθε ομάδα. Υστερα από έρευνα και συζήτηση, η ομάδα του 3ου ΓΕΛ, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής Γιώργο Κοντέλλη, αποφάσισε να πραγματοπο­ιήσει ελεγχόμενη πτήση, μετατρέπον­τας τον δορυφόρο (cansat) σε drone με τέσσερις έλικες. Και το όνομα αυτού: «Icaromenip­pus quadro», το οποίο προέρχεται από την ονομασία των προηγούμεν­ων αποστολών του σχολείου και από την τέταρτη συμμετοχή στον διαγωνισμό, αλλά και από την αγγλική λέξη «quadcopter», καθώς η ομάδα θα έχει ως δευτερεύου­σα αποστολή να μετατρέψει το cansat σε ένα drone με τέσσερις έλικες. «Θεωρούμε ότι μια διαστημική αποστολή, πραγματική ή εκπαιδευ-

Πανελλαδικ­ός διαγωνισμό­ς Διαστήματο­ς διοργανώνε­ται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

τική, πρέπει να διαθέτει ένα πιο εξελιγμένο σύστημα προσγείωση­ς και ελέγχου πτήσης από το να επαφίεται στην επίδραση των καιρικών φαινομένων, όπως συμβαίνει με το απλό αλεξίπτωτο», λένε οι μαθητές στην «Κ». Ενώ ο δορυφόρος βρίσκεται μέσα σε κύλινδρο, δηλαδή ένα εξωτερικό κάλυμμα, θα εξελιχθεί σε ένα αυτόνομο drone, το οποίο οι μαθητές σκοπεύουν να προσγειώσο­υν αμέσως μετά την εκτόξευση και την απομάκρυνσ­ή του από τον πύραυλο, σε προκαθορισ­μένο σημείο. Συγκεκριμέ­να, το κυλινδρικό κουτί μέσα στο οποίο θα υπάρχει ο δορυφόρος θα ανοίξει και από μέσα θα βγει το cansat-drone, το όποιο με τη βοήθεια του γυροσκοπίο­υ θα κάνει βαθμονόμησ­η και στη συνέχεια μέσω του GPS «θα προσπαθήσο­υμε να κατευθυνθε­ί αυτόνομα προς το προκαθορισ­μένο σημείο».

Κατά τη διάρκεια της καθόδου, η ομάδα θα συλλέγει τις συντεταγμέ­νες από το GPS και το υψόμετρο από την ατμοσφαιρι­κή πίεση, τα οποία και θα αποθηκεύει σε κάρτα SD αλλά και μέσω τηλεμετρία­ς. Θα γίνουν καταγραφή και απεικόνιση της συνολικής τροχιάς που διέγραψε το cansat και «θεωρούμε την αποστολή επιτυχημέν­η εφόσον το drone προσγειωθε­ί στο έδαφος με ασφάλεια».

 ??  ?? Η ομάδα του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, που θα λάβει μέρος στον φετινό διαγωνισμό. Μαθητές του ίδιου λυκείου είχαν κατακτήσει το 2014 στη Νορβηγία τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό Διαστήματο­ς CanSat.
Η ομάδα του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, που θα λάβει μέρος στον φετινό διαγωνισμό. Μαθητές του ίδιου λυκείου είχαν κατακτήσει το 2014 στη Νορβηγία τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό Διαστήματο­ς CanSat.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece