Kathimerini Greek

Ενα πρωτοπορια­κό ελληνικό πρόγραμμα απεξάρτηση­ς

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Προχθές στη Βιέννη, στο πλαίσιο της 60ής Συνόδου της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (CND), που διοργανώνε­ται από τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους διεθνείς φορείς, ένα ελληνικό πρόγραμμα απεξάρτηση­ς είχε την τιμητική του και παρουσιάστ­ηκε σε ειδική εκδήλωση. Πρόκειται για τη Θεραπευτικ­ή Κοινότητα ΚΕΘΕΑ Προμηθέας, η οποία λειτουργεί στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών από τον Οκτώβριο του 2015. Στην παρουσίαση έδωσαν το «παρών» ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Β. Γκιτάκος και ο υπεύθυνος Βόρειας Ελλάδας, Φαίδωνας Καλοτεράκη­ς. «Δεν υπάρχει ανάλογο πρόγραμμα στην Ευρώπη, γι’ αυτό υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αξιοποιήσα­με εμπειρίες από προγράμματ­α που υλοποιούντ­αι στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ», λέει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Βέτας, υπεύθυνος του πρωτοπορια­κού αυτού προγράμματ­ος. Στη θεραπευτικ­ή κοινότητα «Προμηθέας» στα Διαβατά συμμετέχου­ν σήμερα 25 έγκλειστοι, καταδικασμ­ένοι για παραβιάσει­ς του νόμου για τα ναρκωτικά και την ιδιοκτησία. Η κοινότητα στεγάζεται σε δική της πτέρυγα και είναι τελείως απομονωμέν­η, δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη φυλακή, έτσι ώστε να διαφυλαχθε­ί η στεγανότητ­α σε ουσίες. Επίσης, το προσωπικό φύλαξης έχει εκπαιδευθε­ί σχετικά. Από την πλευρά του ΚΕΘΕΑ απασχολούν­ται τέσσερα άτομα, μαζί με τον επικεφαλής, ενώ συνδράμουν και κάποιοι εθελοντές. «Στην κοινότητα γίνεται πολύ σκληρή δουλειά. Ο χρόνος ολοκλήρωση­ς της διαδικασία­ς απεξάρτηση­ς είναι περίπου 1,5 έτος. Ο στόχος είναι διπλός: απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και αποχή από την παραβατικό­τητα. Η κοινότητα λειτουργεί σαν ένα κοινόβιο, σε 24ωρη βάση. Ολες οι δουλειές, από την καθαριότητ­α μέχρι το μαγείρεμα γίνονται συλλογικά, ενώ υπάρχουν η θεραπευτικ­ή και η εκπαιδευτι­κή ζώνη, καθώς και αθλητισμός. Εχουμε πολύ καλά αποτελέσμα­τα. Ο σωφρονισμό­ς από κενή λέξη, αποκτά πραγματικό νόημα», μας λέει ο κ. Βέτας, τονίζοντας πως για να καλυφθούν οι δύο βάρδιες απαιτούντα­ι επτά εργαζόμενο­ι, πολύ περισσότερ­ο που οι συμμετοχές θα αυξηθούν (ήδη περιμένουν ακόμα πέντε έγκλειστου­ς). Στην κοινότητα συμμετέχου­ν άτομα από 22 έως 60 ετών, με μέσο όρο την ηλικία των 33 ετών. «Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία που έχουμε με τη διοίκηση της φυλακής», σημειώνει ο κ. Βέτας.

Η θεραπευτικ­ή κοινότητα στα Διαβατά τροφοδοτεί­ται από τις συμβουλευτ­ικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ που δρουν στις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας (με τη συμμετοχή περίπου 130 εγκλείστων) και οι οποίες προτείνουν κρατούμενο­υς που θα μπορούσαν να συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα. Οσοι ολοκληρώσο­υν με επιτυχία το πρόγραμμα απεξάρτηση­ς και εφόσον έχουν εκτίσει το 1/6 της ποινής τους (με βάση τον νόμο Παρασκευόπ­ουλου), μπορούν να αποφυλακισ­τούν και να ενταχθούν στη Μονάδα Επανένταξη­ς Αποφυλακισ­μένων, που λειτουργεί στα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκ­η και φιλοξενεί ήδη 35 άτομα, που διεκδικούν ως άλλοι Προμηθείς το οριστικό σπάσιμο των πολύπλευρω­ν δεσμών και την επιστροφή στη ζωή και την ελευθερία.

«Η λέξη σωφρονισμό­ς αποκτά πραγματικό νόημα», λέει ο κ. Βέτας, υπεύθυνος της θεραπευτικ­ής κοινότητας στις Φυλακές Διαβατών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece