Kathimerini Greek

Νέο κέντρο φιλοξενίας στη Θήβα

Αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους μετανάστες εντός Απριλίου

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Nέα δομή φιλοξενίας προσφύγων χωρητικότη­τας 700 ατόμων εγκαινιάστ­ηκε χθες έξω από τη Θήβα. Για τη δημιουργία της ενοικιάστη­κε και ανακατασκε­υάστηκε βιομηχανικ­ό κτίριο, πρώην κλωστήριο. Το κόστος ενοικίασης έχει αναλάβει ο στρατός –με ευρωπαϊκά κονδύλια– σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, ωστόσο το ύψος του μισθώματος δεν έγινε γνωστό. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πάντως, η ανακατασκε­υή που πραγματοπο­ιήθηκε από τη Δίολκος Κατασκευασ­τική κόστισε 2 εκατομμύρι­α ευρώ, κονδύλια που καταβλήθηκ­αν μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης (ΔΟΜ) από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστι­κής Βοήθειας (DG Eco) της Ε.Ε. Χαρακτηρισ­τικά, ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής δεν διαχειρίζε­ται τα συγκεκριμέ­να κονδύλια.

Ο χώρος αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους φιλοξενούμ­ενους μέσα στον επόμενο μήνα, ωστόσο ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «δεν έχει αποφασιστε­ί ακόμα τι πληθυσμός θα μεταφερθεί στη δομή». Πάντως, ένα από τα επικρατέστ­ερα σενάρια είναι ότι στον νέο χώρο φιλοξενίας στη Θήβα θα μεταφερθού­ν οικογένειε­ς από το Ελληνικό, καθώς μάλιστα έχει δημιουργηθ­εί υποδομή για περισσότερ­ο μόνιμη φιλοξενία.

Συγκεκριμέ­να έχουν προβλεφθεί αίθουσες διδασκαλία­ς όπου ήδη έχουν τοποθετηθε­ί θρανία, καθώς και χώρος για τη φροντίδα βρεφών. Στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού παραμένουν κυρίως Αφγανοί, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Καθώς, όμως, δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματ­α μετεγκατάσ­τασης σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αναμένεται να παραμείνου­ν στην Ελλάδα.

Στη νέα δομή, εντός του παλαιού κτιρίου, έχουν δημιουργηθ­εί 65 διαμερίσμα­τα, οκτώ ατόμων το καθένα, ενώ στον περιβάλλον­τα χώρο που συνολικά καλύπτει 30 στρέμματα έχουν τοποθετηθε­ί 65 κοντέινερ, καθένα από τα οποία επίσης μπορεί να φιλοξενήσε­ι οκτώ άτομα. Εντός του κυρίως κτιρίου υπάρχουν κοινόχρηστ­ες τουαλέτες και ντους, ενώ προβλέπετα­ι να λειτουργού­ν ιατρεία από τους Γιατρούς του Κόσμου. Η διαχείριση της δομής θα γίνεται από το ΔΟΜ, ενώ υπηρεσίες στους πρόσφυγες θα προσφέροντ­αι και από τη UNICEF.

O κ. Μουζάλας χθες επισκεπτόμ­ενος τη νέα δομή έκανε λόγο για συνθήκες αξιοπρέπει­ας για τους πρόσφυγες, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση που αφορά την αύξηση των ροών από την Τουρκία, ανέφερε ότι «πάντα υπάρχει τέτοια ανησυχία, όμως εμείς θέλουμε την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και εργαζόμαστ­ε γι’ αυτό».

Στο μεταξύ, χθες, η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, την οποία έχουν

Ενα από τα επικρατέστ­ερα σενάρια είναι ότι στον νέο χώρο θα μεταφερθού­ν οικογένειε­ς από το Ελληνικό.

συστήσει φορείς και πολίτες στη Χίο ζητώντας την απομάκρυνσ­η των εγκλωβισμέ­νων μεταναστών από το νησί, απέστειλε τρεις επιστολές με τις θέσεις και τα αιτήματά της. Προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, γνωστοποιώ­ντας την πρόθεσή τους στις 27 Μαρτίου να μεταβούν στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, προκειμένο­υ να ενη- μερώσουν τους ευρωβουλευ­τές για την κατάσταση που έχει δημιουργηθ­εί στο νησί· προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και προς τον επίτροπο Μετανάστευ­σης Δημήτρη Αβραμόπουλ­ο, τους οποίους προσκαλούν στο νησί, ώστε να αποκτήσουν ιδία γνώση για όσα συμβαίνουν.

 ??  ?? Για τη δημιουργία της δομής ενοικιάστη­κε και ανακατασκε­υάστηκε βιομηχανικ­ό κτίριο, πρώην κλωστήριο.
Για τη δημιουργία της δομής ενοικιάστη­κε και ανακατασκε­υάστηκε βιομηχανικ­ό κτίριο, πρώην κλωστήριο.
 ??  ?? Κουζίνα μέσα στις νέες εγκαταστάσ­εις του κέντρου της Θήβας, που κατασκευάσ­τηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Κουζίνα μέσα στις νέες εγκαταστάσ­εις του κέντρου της Θήβας, που κατασκευάσ­τηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece