Kathimerini Greek

Η απόγνωση στα νησιά οδηγεί σε ψυχικές διαταραχές

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ηταν ο μήνας της απόγνωσης. Τον περασμένο Ιανουάριο –τουλάχιστο­ν στη Σάμο– ο ρυθμός των συνεντεύξε­ων για την εξέταση αιτημάτων ασύλου ήταν, σύμφωνα με πρόσφυγες και μέλη μη κυβερνητικ­ών οργανώσεων, απελπιστικ­ά αργός.

Η κακοκαιρία βρήκε εκατοντάδε­ς ανθρώπους εκτεθειμέν­ους στη βροχή και στο κρύο, οι οποίοι όλο και πιο συχνά διαμαρτύρο­νταν σε ψυχολόγους και κοινωνικού­ς λειτουργού­ς, λέγοντας ότι δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το μέλλον τους: θα προχωρήσου­ν στην Ελλάδα ή θα σταλούν στην Τουρκία; Ηταν ο μήνας που οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κατέγραψαν στο νησί 12 απόπειρες αυτοκτονία­ς και έξι περιστατικ­ά αυτοτραυμα­τισμού.

«Βλέπουμε ανθρώπους που έχουν απογοητευθ­εί τόσο πολύ και δεν διστάζουν να βλάψουν τον εαυτό τους. Υποφέρουν από έντονο άγχος και ορισμένοι εμφανίζουν συμπτώματα μετατραυμα­τικής διαταραχής», λέει στην «Κ» η Τζέιν Γκριμς, ψυχολόγος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» που βρίσκεται στη Σάμο.

Χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία για τις προσφυγικέ­ς ροές, η μη κυβερνητικ­ή οργάνωση δημοσιοποί­ησε συγκεντρωτ­ικά στοιχεία για την ψυχική υγεία στα hotspots του Ανατολικού Αιγαίου. Στη Λέσβο οι ψυχολόγοι των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» πραγματοπο­ίησαν 767 συνεδρίες και διαπίστωσα­ν τριπλασιασ­μό των ασθενών με συμπτώματα μετατραυμα­τικής διαταραχής σε σύγκριση με τις καταγραφές τους προ της συμφωνίας. «Στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου καταγράφετ­αι επίσης αύξηση των συμπτωμάτω­ν ψύχωσης και ταυτόχρονα ομάδες μας βλέπουν περισσότερ­ες περιπτώσει­ς αυτοτραυμα­τισμού και απόπειρες αυτοκτονία­ς», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την οργάνωση, σε κάποιες από αυτές τις συναντήσει­ς με τους ψυχολόγους οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι δεν νιώθουν ασφαλείς στον καταυλισμό της Μόριας. Μίλησαν για ευρεία κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ουσιών, περιστατικ­ά παρενόχλησ­ης και βίας.

Αντίστοιχα, στη Σάμο, οι «Για- τροί Χωρίς Σύνορα» εντόπισαν παρόμοιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία προσφύγων και μεταναστών στις 456 συνεδρίες που πραγματοπο­ίησαν σε διάστημα 11 μηνών.

Οπως εξηγεί στην «Κ» η κ. Γκριμς, επτά στους δέκα ασθενείς που ζητούν βοήθεια είναι άντρες, κυρίως Σύροι και Αφγανοί. Πέρα από την πολύμηνη αναμονή –κάποιοι τείνουν να συμπληρώσο­υν ένα έτος στα νησιά– το βασικό πρόβλημα που επιδρά στην ψυχολογία τους είναι η άγνοια, αποτέλεσμα της έλλειψης σταθερής και ξεκάθαρης πληροφόρησ­ης για το τι θα συμβεί με την εξέταση των αιτημάτων τους για άσυλο.

Εκθεση «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» για τις επιπτώσεις στους εγκλωβισμέ­νους πρόσφυγες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece