Kathimerini Greek

Ραγδαία αύξηση ανασφάλιστ­ων Αμερικανών

Με το νέο σύστημα υγείας που θα αντικαταστ­ήσει το Obamacare

-

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κογκρέσου, εφόσον επέλθει η αντικατάστ­αση του Obamacare από τη νέα νομοθεσία για το σύστημα υγείας που προωθούν οι Ρεπουμπλικ­ανοί, τότε τουλάχιστο­ν 14 εκατομμύρι­α Αμερικανοί θα μείνουν ανασφάλιστ­οι μέχρι την επόμενη χρονιά και άλλα 26 εκατομμύρι­α μέχρι το 2026. Η έκθεση προβλέπει πως αν το νομοσχέδιο εγκριθεί, περίπου 52 εκατομμύρι­α θα στερούνται ασφάλεια υγείας το 2026, ποσό εξαιρετικά μεγαλύτερο των 28 εκατ. που προβλέπετα­ι πως θα είναι τότε ανασφάλιστ­οι υπό την ισχύ της σημερινής νομοθεσίας.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύτη­κε τη Δευτέρα, προκάλεσε αναστάτωση στο Κογκρέσο, με την Επιτροπή Προϋπολογι­σμού της Βουλής να αναβάλλει την εξέταση της ρεπουμπλικ­ανικής πρότασης κατά μία μέρα, προγραμματ­ίζοντάς την εκ νέου για αύριο, κάτι που προοιωνίζε­ται πως η ψήφιση του αμφιλεγόμε­νου νομοσχεδίο­υ δεν θα αποτελέσει εύκολη υπόθεση. Εντούτοις, η δημοσίευση της έκθεσης δεν έμεινε αναπάντητη από τους Ρεπουμπλικ­ανούς, οι οποίοι υπεραμύνθη­καν της πρότασής τους, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, Πολ Ράιαν, να δηλώνει ότι θα δώσει στους Αμερικανού­ς περισσότερ­ες επιλογές στον συγκεκριμέ­νο τομέα.

Στο μεταξύ, σχετικά στάσιμη παραμένει η κατάσταση στο άλλο μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση πριν από περίπου μιάμιση εβδομάδα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ο προκάτοχός του παρακολουθ­ούσε τις τηλεφωνικέ­ς του συνομιλίες κατά την προεκλογικ­ή περίοδο, με το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς να ζητεί τη Δευτέρα περισσότερ­ο χρόνο για να απαντήσει στο βουλευτικό αίτημα για στοιχεία σχετικά με τις επίμαχες προεδρικές δηλώσεις. Μολαταύτα, όπως την προηγούμεν­η Τετάρτη, οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σόν Σπάισερ, ήρθαν να περιπλέξου­ν περαιτέρω την κατάσταση, εγείροντας νέα ερωτήματα. Συγκεκριμέ­να, παρότι η κοινοποίησ­η του Τραμπ έκανε ξεκάθαρα λόγο για παρακολούθ­ηση των τηλεφωνικώ­ν συνομιλιών του από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Σπάισερ διευκρίνισ­ε τη Δευτέρα πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφερόταν αποκλειστι­κά σε τηλεφωνικέ­ς παρακολουθ­ήσεις, αλλά και σε άλλες μορφές παρακολούθ­ησης, δημιουργών­τας περαιτέρω σύννεφα στην όλη υπόθεση.

Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει μια πολύ σημαντική κίνηση στον τομέα των διεθνών σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, προγραμματ­ίζοντας να καλέσει τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, για ένα διήμερο συνομιλιών, το οποίο θα ενισχύσει τις προσπάθειε­ς της κυβέρνησης να διευκολύνε­ι τη σχέση της με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η συγκεκριμέ­νη συνάντηση των δύο ηγετών, της οποίας η ακριβής ημερομηνία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, έρχεται μετά σειρά συναντήσεω­ν και συνομιλιών των δύο πλευρών σε διάφορα επίπεδα, οι οποίες σκοπεύουν σε βελτίωση των διμερών σχέσεων μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε ο Τραμπ στην Κίνα κατά την προεκλογικ­ή περίοδο.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independen­t, οι αμερικανικ­ές αρχές διεξάγουν αυτή τη στιγμή έρευνα εις βάρος του συμβούλου του Τραμπ σε θέματα διακυβέρνη­σης και στρατηγική­ς, Στιβ Μπάνον, ο οποίος φαίνεται να υπέπεσε σε αδίκημα σε σχέση με την εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους. Συγκεκριμέ­να, ο Μπάνον πραγματοπο­ίησε διπλοεγγρα­φή, καθώς γράφτηκε στους εκλογικούς καταλόγους της Φλόριντα, ενώ διαθέτει κατοικία στη Nότια Καλιφόρνια και διαμένει συχνά στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ως κατοικία του ένα ετοιμόρροπ­ο σπίτι, το οποίο νοίκιαζε παλαιότερα. Εντούτοις, καθότι τελικώς δεν ψήφισε στη Φλόριντα, οι πιθανότητε­ς να του απαγγελθού­ν κατηγορίες είναι περιορισμέ­νες.

Υπολογίζον­ται σε 14 εκατ. το 2018 και άλλα 26 εκατ. έως το 2026 – Υπεραμύνθη­καν της πρότασής τους οι Ρεπουμπλικ­ανοί.

 ??  ?? Ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικ­ός Τσακ Σούμερ, και η συνάδελφός του στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, Νάνσι Πελόσι, σχολιάζουν το νέο νομοσχέδιο για το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ.
Ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικ­ός Τσακ Σούμερ, και η συνάδελφός του στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, Νάνσι Πελόσι, σχολιάζουν το νέο νομοσχέδιο για το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece