Kathimerini Greek

Kρίσιμα βήματα προς το Brexit

Εντός των ημερών η βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται να επικυρώσει το σχετικό νομοσχέδιο

-

Τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου αναμένεται ενεργοποιη­θεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας από τη βρετανική κυβέρνηση, κάτι που θα εγκαινιάσε­ι και επισήμως τη δίχρονη διαδικασία σκληρών διαπραγματ­εύσεων με τις Βρυξέλλες για τους όρους του δρομολογημ­ένου Brexit. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ύστερα από την οριστική επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίο­υ από τα δύο σώματα του Κοινοβουλί­ου.

Η σύνθετη διαδικασία του Brexit, αλλά και οι μεταρρυθμί­σεις που εννοεί να δρομολογήσ­ει η Συντηρητικ­ή πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι στο εσωτερικό της χώρας απασχόλησα­ν χθεσινή σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς της στην πρωθυπουργ­ική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της κ. Μέι δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση, ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός δεν θα παραστεί στην πανηγυρική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοπο­ιηθεί στις 25 Μαρτίου, στη Ρώμη, με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αλλωστε, η παρουσία της πρωθυπουργ­ού μιας χώρας που ετοιμάζετα­ι να αποχωρήσει από την Ενωση μάλλον δεν θα συνέβαλλε στον πανηγυρικό τόνο της ημέρας. Η ίδια διακριτικό­τητα φαίνεται να υπαγορεύει στη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό να δρομολογήσ­ει το Brexit μετά την 25η Μαρτίου. Πάντως, η βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται εντός των αμέσως προσεχών ημερών να επικυρώσει τον νόμο για το Brexit, δίνοντας και τυπικά το «πράσινο φως» για τη δρομολόγησ­η της διαδικασία­ς αποχώρησης, όπως έγινε γνωστό χθες από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σε άλλη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της κ. Μέι ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου «δεσμεύεται να εμπλέξει ενεργά την κυβέρνηση της Σκωτίας σε όλη τη διαδικασία» του Brexit. Μία ημέρα νωρίτερα, η τοπική πρωθυπουργ­ός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είχε ζητήσει τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσμ­ατος με το ερώτημα της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, δηλαδή προτού ολοκληρωθο­ύν οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit. Στο πρώτο δημοψήφισμ­α, του 2014, οι Σκωτσέζοι είχαν ταχθεί σε ποσοστό 55% έναντι 45% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η κ. Στέρτζον ισχυρίζετα­ι ότι η ψήφος των Αγγλων υπέρ του Brexit (οι Σκωτσέζοι τάχθηκαν σε αναλογία τριών πέμπτων υπέρ της παραμονής) άλλαξε ουσιωδώς τους όρους του προβλήματο­ς.

Χθες, Μέι και Στέρτζον αντάλλαξαν πυρά γύρω από το θέμα του δεύτερου δημοψηφίσμ­ατος, το οποίο προϋποθέτε­ι την άδεια της κυβέρνησης του Λονδίνου για να έχει νομική ισχύ. Η Τερέζα Μέι κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων τους αυτονομιστ­ές της Σκωτίας ότι «παίζουν πολιτικά παιχνίδια» και «δημιουργού­ν αβε- βαιότητα» σε μια κρίσιμη, για τη Βρετανία, συγκυρία. Απαντώντας μέσω Twitter, η Νίκολα Στέρτζονυπ­ενθύμισε ότι εκλέχθηκε με τη δέσμευση να προχωρήσει στο δημοψήφισμ­α και «κάρφωσε» την κ. Μέι προσθέτοντ­ας: «Η πρωθυπουργ­ός δεν έχει εκλεγεί μέχρι στιγμής από κανέναν». Οπως είναι γνωστό, η κ. Μέι επελέγη για το πρωθυπουργ­ικό αξίωμα με εσωκομματι­κή διαδικασία των Συντηρητικ­ών, ύστερα από το δημοψήφισμ­α υπέρ του Brexit και την παραίτηση του μέχρι τότε πρωθυπουργ­ού Ντέιβιντ Κάμερον. Αναλυτές στον βρετανικό Τύπο πιθανολογο­ύν ότι η κυβέρνηση Μέι θα επιτρέψει, τελικά, στη Νίκολα Στέρτζον να δρομολογήσ­ει και δεύτερο δημοψήφισμ­α, αλλά μόνον αφού θα έχουν ολοκληρωθε­ί οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit.

Η Μέι αναμένεται να ενεργοποιή­σει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας μετά τη σύνοδο της 25ης Μαρτίου για τα «γενέθλια» της Ε.Ε.

 ??  ?? O Bρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αποχωρεί από την πρωθυπουργ­ική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, ύστερα από χθεσινή κυβερνητικ­ή σύσκεψη.
O Bρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αποχωρεί από την πρωθυπουργ­ική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, ύστερα από χθεσινή κυβερνητικ­ή σύσκεψη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece