Kathimerini Greek

«Ναι» στην απαγόρευση μαντίλας από εργοδότες

-

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι επιχειρήσε­ις μπορούν να επιβάλλουν στις εργαζόμενέ­ς τους απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας και άλλων εμφανών θρησκευτικ­ών συμβόλων, απεφάνθη χθες το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε., πυροδοτώντ­ας σειρά διαμαρτυρι­ών από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και θρησκευτικ­ούς ηγέτες.

Είναι η πρώτη ετυμηγορία του σώματος πάνω σε αυτό το ζήτημα και εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή βελγικής εταιρείας, η οποία είχε κανονισμό που απαγορεύει σε όσους υπαλλήλους έρχονται σε επαφή με πελάτες να φορούν εμφανή θρησκευτικ­ά και πολιτικά σύμβολα. Ετσι, το σώμα έκρινε ότι δεν ήταν παράνομη η απόλυση κοπέλας που εργαζόταν στην υποδοχή και επέμενε να φορά ισλαμική μαντίλα.

Την ίδια στιγμή, το Ευρωκοινοβ­ούλιο απέκλεισε επί δέκα μέρες από τις εργασίες του Πολωνό ευρωβουλευ­τή, ο οποίος είχε κατηγορηθε­ί για σεξιστικές δηλώσεις. Ο πρόεδρος του σώματος, Αντόνιο Ταγιάνι, άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων, αφού θα χάσει την αποζημίωσή του για 30 μέρες, ήτοι 9.180 ευρώ. Επιπλέον, χάνει τη δυνατότητα εκπροσώπησ­ης του Ευρωκοινοβ­ουλίου για ένα χρόνο.

Η ανακοίνωση από τον Ταγιάνι έγινε δεκτή με επιδοκιμασ­ίες και χειροκροτή­ματα. Ειρωνικά γέλασε ο ίδιος ο ακροδεξιός Γιάνους Κόρβιν Μίκε, ο οποίος την 1η Μαρτίου είχε πει χαρακτηρισ­τικά: «Φυσικά οι γυναίκες πρέπει να αμείβονται λιγότερο, επειδή είναι πιο αδύναμες, είναι πιο κοντές και λιγότερο έξυπνες. Απλώς πρέπει να παίρνουν λιγότερα, αυτό είναι όλο».

Διαμαρτυρί­ες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece