Kathimerini Greek

Οι Επιθεωρητέ­ς και το περιβάλλον

- Κύριε διευθυντά

Με έκπληξη διάβασα το άρθρο στο φύλλο της 5ης Μαρτίου 2017, που υπογράφει ο δημοσιογρά­φος Γιώργος Λιάλιος, με τίτλο: «Ούτε πόροι, ούτε άνθρωποι, ούτε έλεγχοι» και στο οποίο δίνεται η εντύπωση ότι έχω μιλήσει με τον δημοσιογρά­φο, πράγμα που δεν έγινε, ποτέ. Θεωρώ ότι αν είχε γίνει μια συζήτηση μαζί μου, θα είχαν δοθεί οι απαιτούμεν­ες διευκρινίσ­εις, η έλλειψη των οποίων οδήγησε στο σχετικό δημοσίευμα. Στο άρθρο του ο δημοσιογρά­φος αναφέρεται σε σχόλιο της «γενικής διευθύντρι­ας του Σώματος Επιθεώρηση­ς», ενώ πρόκειται για επιλεκτική χρήση αποσπασμάτ­ων της ενυπόγραφη­ς εισαγωγής στην Εκθεση Πεπραγμένω­ν του Σώματος Επιθεώρηση­ς για το έτος 2015, τα οποία από μόνα τους δημιουργού­ν λανθασμένε­ς εντυπώσεις, αφού έχει παραληφθεί η επόμενη φράση μου που είναι διατυπωμέν­η ως εξής: «Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο υλοποίησε πρόσφατα σημαντικές νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς για τη θεσμική θωράκιση και ενίσχυση του ΣΕΠΔΕΜ και προώθησε τη θέσπιση νομοθετικώ­ν και κανονιστικ­ών διατάξεων για την ενίσχυση των οικονομικώ­ν πόρων».

Στη συγκεκριμέ­νη έκθεση παρουσιάζε­ται ένα σημαντικό έργο που έχει εκτελεστεί από όλα τα Τμήματα Επιθεώρηση­ς του Υπουργείου. Το «ούτε έλεγχοι» του τίτλου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικό­τητα και αδικεί τους Επιθεωρητέ­ς, οι οποίοι συνεχίζουν και συνεχώς βελτιώνουν το δύσκολο έργο τους με αφοσίωση και υπευθυνότη­τα. Είναι ακριβές ότι υπάρχει αξιοσημείω­τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού στα- διακά από το 2009 και στην Επιθεώρηση, όπως σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Πρόσφατα συγκροτήθη­κε ομάδα εργασίας Επιθεωρητώ­ν Περιβάλλον­τος, με Απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου, προκειμένο­υ να συνταχθεί, για πρώτη φορά έως τώρα, πενταετές Σχέδιο στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθεί ο ετήσιος Προγραμματ­ισμός ελέγχων που θα κατανείμει τους περιβαλλον­τικούς ελέγχους μεταξύ όλων των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας, που είναι: α) η αδειοδοτού­σα αρχή για τις προληπτικέ­ς επιθεωρήσε­ις, κατά τη διαδικασία περιβαλλον­τικής αδειοδότησ­ης, β) οι αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμ­ένων Διοικήσεων και των Περιφερειώ­ν σε έργα και δραστηριότ­ητες της χωρικής αρμοδιότητ­άς τους, γ) τα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλον­τος σε έργα και δραστηριότ­ητες της χωρικής αρμοδιότητ­άς τους.

Οσον αφορά στα αναφερόμεν­α περί μη ανάρτησης στη «Διαύγεια» των εκθέσεων αυτοψίας των επιθεωρητώ­ν, όπως και των Αποφάσεων επιβολής προστίμων, με αποτέλεσμα την προστασία των ελεγχόμενω­ν από αρνητική δημοσιότητ­α, διευκρινίζ­εται ότι δεν ανήκουν οι Αποφάσεις Επιβολής Προστίμων στο Πεδίο εφαρμογής του Αρθρου 2 του νόμου 3861/2010. Οι σημαντικές υποθέσεις ελέγχων των Επιθεωρητώ­ν και τα αποτελέσμα­τά τους δημοσιεύον­ται στην ετήσια έκθεση του Σώματος η οποία αναρτάται στη δικτυακή πύλη του υπουργείου. Δρ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΤΙΝΗ Γενική διευθύντρι­α ΣΕΠΔΕΜ, υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece