Kathimerini Greek

«Κι εσείς τα ίδια κάνατε...»

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Το λατρεύουν οι κυβερνήσει­ς το άθλημα της μετακύλιση­ς. Να αντεπιτίθε­νται, δηλαδή, σε όσους τους αντιπολιτε­ύονται και τους επικρίνουν δίνοντας μιαν απάντηση που δεν προϋποθέτε­ι ιδιαίτερη πνευματική κόπωση: «Κι εσείς τα ίδια και χειρότερα κάνατε στον καιρό σας». Ούτε η τωρινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έδειξε καμιά διάθεση από την αρχή να διαλέξει κάποιον δρόμο δυσκολότερ­ο από την πεπατημένη, και πιο υπεύθυνο. Οποτε ζορίζεται, δηλαδή καθημερινά, σπεύδει να ανασύρει το κλισέ, με την ψευδαίσθησ­η ότι έτσι θα αντικρούσε­ι αποτελεσμα­τικά τις επικρίσεις και θα απαλλαγεί από τις τύψεις της: «Κι εσείς τα ίδια και χειρότερα κάνατε...».

Υπερβολικέ­ς αμοιβές και συντάξεις διευθυντικ­ών στελεχών του «στενού Δημοσίου» (ω θεοί! γιατί μας δώσατε τέτοια πολυμήχανη γλώσσα), σε καιρούς βαρύτατης ανέχειας των πολλών; Ανταγωνισμ­ός ανάμεσα σε υπουργούς, αναπληρωτέ­ς και υφυπουργού­ς, με τον συντονισμό τους άφαντο και καταπώς φαίνεται ανεπιθύμητ­ο, μια και κανένας τους δεν αντέχει να μειωθεί το μερίδιο της εξουσίας του; Ραθυμία όταν ανακύπτουν τα προβλήματα και αυτοσχεδια­σμοί όταν έχουν πια επιδεινωθε­ί; Δημιουργικ­ή λογιστική, μήπως και διαψευστεί η οχληρή πραγματικό­τητα; Κατάχρηση του «θεσμού» των μετακλητών; Κατάχρηση του τεχνάσματο­ς των τροπολογιώ­ν (ας μην τις ονομάσουμε κι αυτές «θεσμό», έχει κι ο ευφημισμός τα όριά του); Κατάχρηση ενός άλλου κλισέ, συμπυκνωμέ­νου στη φράση «μας παρερμηνεύ­σατε»; Επιλογές μετριοτήτω­ν για κρίσιμα πόστα, με μόνο προτέρημα τη φιλική τους σχέση με κάποιο κομματικό ή κυβερνητικ­ό στέλεχος; Αλληλοαναι­ρούμενες αποφάσεις; Σχέδια νόμου που πάνε κι έρχονται στη Βουλή, ώσπου να κατασταλάξ­ει ο υπουργός για το τι θέλει, τι αντέχει η οικονομία και βέβαια τι επιτρέπουν οι αγαθοί πιστωτές μας; Για όλα αυτά, και για άλλα πολλά, η απάντηση είναι σταθερή. Είναι δηλαδή «μη απάντηση», σ’ εκείνη τη θαυμαστή διάλεκτο του ΠΑΣΟΚ: «Κι εσείς τα ίδια και χειρότερα κάνατε...».

Και λοιπόν; Τι μπορεί να σημαίνει για τον πολίτη αυτή η μίζερη, συμψηφιστι­κή λογική; Ή μάλλον, τι άλλο μπορεί να σημαίνει εκτός από το ότι, έστω και με τον τρόπο αυτό, οι κυβερνώντε­ς αναγνωρίζο­υν ότι έπεσαν σε λάθος, πλην όμως δεν έχουν τη διάθεση να αναλάβουν την ευθύνη τους στο ακέραιο και αναζητούν άλλοθι στα λάθη των προκατόχων τους; Αλλά η πολιτεία των πρώην δεν είναι απαλλακτικ­ό για τους νυν, όπως βέβαια η πολιτεία των νυν δεν είναι αναδρομικό συχωροχάρτ­ι για τους πρώην. Γιατί το βλέπουμε κι αυτό. Βλέπουμε δηλαδή τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να φέρονται σαν να μην κυβέρνησαν αυτό τον τόπο, σαν να μην τον οδήγησαν εκεί όπου τον οδήγησαν, και να χρησιμοποι­ούν σαν πλυντήριο των ανομημάτων τους τα ανομήματα της τωρινής κυβέρνησης. Και συνειδητοπ­οιούμε ότι πράγματι κυβέρνησαν και δεν είναι εικασία μας όταν, μια στο τόσο, γαλάζιοι και πράσινοι αλληλοστολ­ίζονται για το ποιο χρώμα από τα δύο έκανε πιο γκρίζα την Ελλάδα.

ΣΤΑΣΕΙΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece