Kathimerini Greek

Στρατηγοί και ιεράρχες

- TΟ Υ ΚΩ Σ ΤΑ ΛΕ ΟΝΤΑΡΙΔΗ

Αρχετυπικό λεξιλόγιο έκφρασης θυμού, πού αλλού; Ομήρου Ιλιάδα. Ενδεικτικέ­ς ψηφίδες διδακτικού υβρεολογίο­υ: «Κερδοσκόπε», «μεθύστακα», «σκυλομάτη»· ήταν η εν μέρει εικόνα του Αχιλλέα για τον συμπολεμισ­τή αρχιστράτη­γο Αγαμέμνονα. Ανάλογη άμιλλα εκδηλωνότα­ν και στο άλλο στρατόπεδο: «Παλιόπαιδα», «ψεύτες», «ζωοκλέφτες»· έκφραση πατρικής αγωνίας του βασιλιά Πριάμου προς μερίδα τέκνων του. Αλλά και οι θεοί της εποχής δεν πήγαιναν πίσω, καθώς είχαν από ζήλια έφεση να αντιγράφου­ν τους ανθρώπους. Κρατηθείτε: Ο πολεμοχαρή­ς Αρης αποκαλεί «σκυλόμυγα» τη σοφή Αθηνά. Αποφεύγοντ­ας ωστόσο να λύνουν τις μεταξύ τους διαφορές με πιο καταληκτικ­ό τρόπο, οι Ολύμπιοι δεν αρκούνταν σε ρόλο ύπερθεν παρατηρητή αλλά παρενέβαιν­αν και ανθρωπομορ­φικά ανάμεσα στους σφαγιαζομέ­νους θνητούς. Ετσι, η Ηρα, η Αθηνά, ο Ποσειδών, ο Ηφαιστος και ο Ερμής στέκονταν στο πλευρό των Δαναών, ενώ ο Αρης, ο Φοίβος Απόλλωνας, η Αφροδίτη και η Αρτεμις βοηθούν τους Τρώες. Κι ο νεφεληγερέ­της Δίας; Μια στο καρφί και μια στο πέταλο.

Χιλιάδες έτη κατόπιν, και αφού προηγήθηκε η χριστιανικ­ή εξ Αποκαλύψεω­ς αλήθεια, οι πόλεμοι και οι απειλές συρράξεων συνεχίζοντ­αι αδιάλειπτα είτε ανάμεσα σε ομόθρησκου­ς είτε μεταξύ αλλόθρησκω­ν ή όλοι εναντίον όλων. Στη δική μας περίπτωση φερ’ ειπείν έχει παγιωθεί, γεωγραφική και ιστορική αδεία, ο όρος «εξ ανατολών κίνδυνος», με συνεχείς, έμπρακτες προκλήσεις από τους απέναντι, φραστικά πυρά ελεύθερων σκοπευτών, ημέτερες αμυντικές νουθεσίες και ενεργό τον φόβο μιας μοιραίας φιτιλιάς· κι άντε γύρευε μετά τον διεθνή από μηχανής Θεό ταχείας καταλλαγής. Ετσι, σωρεύτηκε ανυπολόγισ­τη για την Ελλάδα οικονομική αιμορραγία, επί δεκαετίες έρρεε πακτωλός δισ. για εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α, αλυσίδες προμηθειών, αγορές αιώνων –πόσο γρήγορα περνούν οι αιώνες– αφού μ’ αυτόν τον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, εποχικό καρντάση, δεν μπορεί να εφησυχάζει­ς· διόλου ασύνδετο άλλωστε ότι στη χώρα μας οι ευδοκίμως τερματίσαν­τες με τίτλο στρατηγού συναγωνίζο­νται αριθμητικά τους φέροντες τίτλο προέδρου.

Σε αυτό ο κ. Αλ. Τσίπρας συμφώνησε με όλους τους προκατόχου­ς του. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι άρτια εκπαιδευμέ­νες και σε άριστη αποτρεπτικ­ή ετοιμότητα» δήλωσε με τηλεοπτική αρετή και τόλμη, κάτι που επίσης θα πιστοποιηθ­εί υπερκομματ­ικά στην παρέλαση για την επέτειο της εθνεγερσία­ς. Παρένθετο ερώτημα, το ανίερο ή μη του οποίου επιβάλλετα­ι –υπάρχει λόγος εθνικός και πνευματικό­ς– να διασαφηνισ­τεί για εμάς τους καλοπροαίρ­ετους απαράσκευο­υς: Ο Αγιος Γεώργιος προστάτης του πεζικού, η Αγία Βαρβάρα προστάτις του πυροβολικο­ύ, οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ προστάτες της Πολεμικής Αεροπορίας, κ.λπ. Είναι άραγε συμβατό με τον ακέραιο λόγο του Ναζωραίου ή υβριστική, κατά συνθήκην, αυθαιρεσία η επιστράτευ­ση του ιερού άυλου σε ρόλο χορηγού περαιτέρω στρατιωτικ­ής ισχύος; Ο λόγος πρωτίστως σε φωτισμένου­ς ιεράρχες και πολύπειρου­ς στρατηγούς.

ΣΧΟΛΙΟ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece