Kathimerini Greek

Οι τροπολογίε­ς... έχουν αρχαίες ρίζες

- Κύριε διευθυντά

Τώρα, που σε λίγες μέρες, θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή, ένας μεγάλος νόμος (με τα προαπαιτού­μενα κ.λπ.), πρέπει να περιμένουμ­ε να κατατεθεί παράλληλα, από τους βουλευτές, πληθώρα τροπολογιώ­ν. Αυτό είναι ένα συνηθισμέν­ο φαινόμενο που εμφανίζετα­ι κάθε τόσο στη Βουλή. Και δυστυχώς, τις περισσότερ­ες φορές οι τροπολογίε­ς αυτές δεν αφορούν τον υπό ψήφιση νόμο, αλλά μερικούς προηγούμεν­ους, που κάποιες διατάξεις τους είναι ιδιαίτερα «δυσάρεστες», σε ορισμένους συμπολίτες μας. Ετσι αυτοί προσπαθούν, με τη βοήθεια των βουλευτών τους, να τροποποιήσ­ουν τον νόμο. Οπότε οι τροπολογίε­ς αυτές αποτελούν εντελώς προσωπικές επιδιώξεις και είναι πολλές φορές τόσο «φωτογραφικ­ές», που μόνο το όνομα των ενδιαφερομ­ένων δεν αναφέρεται!

Πάντως, η κατάθεση τροπολογιώ­ν, έστω και αν αυτές είναι μεροληπτικ­ές και άδικες, δεν παύει από το να είναι νόμιμη, αφού από τον νόμο προβλέπετα­ι ότι αυτή αποτελεί δικαίωμα των βουλευτών, καθώς και του ανώτατου άρχοντα (μέσω των υπουργών κ.λπ.). Επομένως, η μόνη θεραπεία του «κακού» μπορεί να προέλθει από τη λελογισμέν­η χρήση του δικαιώματο­ς αυτού.

Το φαινόμενο όμως των τροπολογιώ­ν των νόμων δεν είναι κάτι καινούργιο. Μαθαίνουμε ότι το ίδιο ίσχυε πριν από 2.500 χρόνια στην κλασική Αθήνα. Με τη διαφορά ότι τότε κάθε Αθηναίος Πολίτης είχε το δικαίωμα να ζητήσει μια τροπολογία νόμου από την Εκκλησία του Δήμου και μάλιστα αυτοπροσώπ­ως, δηλαδή χωρίς την παρεμβολή βουλευτή. Ευτυχώς αυτή η διαφοροποί­ηση δεν συμβαίνει σήμερα. Γιατί, αν ίσχυε και τώρα, φανταστείτ­ε τι θα συνέβαινε αν, για παράδειγμα, οι εκατοντάδε­ς χιλιάδες συνταξιούχ­οι κατέθεταν προσωπικά τροπολογίε­ς για τους νόμους που τους περιέκοψαν τις συντάξεις τους. Οπωσδήποτε ο χρόνος της θητείας της παρούσης Βουλής δεν θα ήταν αρκετός για τη συζήτησή τους.

ΝΙΚΟΣ ΔΥΟΒΟΥΝΙΩΤ­ΗΣ Πολιτικός Μηχανικός – Κηφισιά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece