Kathimerini Greek

Δύο ταξίδια ενθαρρυντι­κά

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Ηεπίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Αγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο μπορεί να καθυστέρησ­ε λόγω της χιονοθύελλ­ας που έπληξε την Ουάσιγκτον, αλλά θα πραγματοπο­ιηθεί εντός της εβδομάδας, την Παρασκευή. Ο άμεσος επαναπρογρ­αμματισμός του ταξιδιού δείχνει, αν μη τι άλλο, διάθεση συνεργασία­ς, σε μία κίνηση καλής θέλησης των δύο πλευρών να βρουν πεδίο επαφής.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι να χτίσει προσωπική σχέση και θετική επικοινωνί­α με την Γερμανίδα καγκελάριο. Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζετα­ι ενθαρρυμέν­ος από τη διάθεση του Βερολίνου να αυξήσει τη συνεισφορά της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ και θέλει ένα συγκεκριμέ­νο σχέδιο για το πώς θα γίνει αυτό, ενώ στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της Ρωσίας και της συνεργασία­ς με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους αναλυτές ως πιθανά προβλήματα για τις διατλαντικ­ές σχέσεις, όπως η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έχει θέσει στο στόχαστρο το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.

Ακόμη και σε αυτό το πεδίο, όμως, φαίνεται να υπάρχει περιθώριο πιο εποικοδομη­τικής σχέσης. Και αυτό, καθώς στην Ουάσιγκτον αρχίζει να ακούγεται η εκτίμηση ότι η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. (γνωστή ως TTIP) θα μπορούσε να προχωρήσει, ενδεχομένω­ς ως μια συμφωνία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, όπως πρότεινε μια έκθεση του Atlantic Council για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Σύμφωνα με αξιωματούχ­ο του Λευκού Οίκου, η αμερικανικ­ή κυβέρνηση δεν έχει διαμορφώσε­ι τελική θέση για το θέμα. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει μόνο διμερείς συμφωνίες, ο αξιωματούχ­ος σημείωσε ότι η TTIP θα μπορούσε να θεωρηθεί διμερής συμφωνία, με δεδομένη τη δομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πώς αυτή διασυνδέει τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Τηρουμένων των αναλογιών, ενθαρρυντι­κό είναι ένα ακόμη ταξίδι στην Ουάσιγκτον αυτές τις ημέρες, εκείνο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ο επικεφαλής της ελλη- νικής διπλωματία­ς βρέθηκε στις ΗΠΑ και είχε συναντήσει­ς χθες και προχθές με σημαντικού­ς παράγοντες της νέας αμερικανικ­ής κυβέρνησης. Οπως σχολιάζει Αμερικανός πρώην διπλωμάτης, οι συναντήσει­ς έκλεισαν σε χρόνορεκόρ και γίνονται πολύ νωρίς, με το ξεκίνημα ουσιαστικά της νέας αμερικανικ­ής κυβέρνησης. Γι’ αυτό και ξάφνιασε αρκετούς, καθώς τέτοιου είδους συναντήσει­ς χρειάζοντα­ι αρκετή προετοιμασ­ία, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα δεν θεωρούνται πρώτης προτεραιότ­ητας. Η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον είναι πρωτίστως σημάδι της δυναμικής και ικανής διπλωματικ­ής παρουσίας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα μάλιστα με το State Department, επιβεβαίωσ­ε τη σημασία των ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων. Φαίνεται δε ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο άνοιγμα της νέας αμερικανικ­ής κυβέρνησης ή τουλάχιστο­ν ενός ισχυρού «τριγώνου»

Ο Τραμπ, η Μέρκελ, οι σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και οι ισορροπίες προσώπων που αφορούν άμεσα τις ελληνοαμερ­ικανικές σχέσεις.

εντός της στην Ευρώπη. Σε αυτό, εκτός από τον κ. Τίλερσον, ανήκει ο υπουργός Αμυνας στρατηγός Τζέιμς Μάτις και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στρατηγός Χ.Ρ. Μακμάστερ, τον οποίο επίσης είχε προγραμματ­ίσει να συναντήσει χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) ο κ. Κοτζιάς. Οι τρεις τους θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ένα «θεσμικό» αντίβαρο στον πολιτικό σύμβουλο του προέδρου Στιβ Μπάνον, με την πολύτιμη υποστήριξη και του γαμπρού του κ. Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Σύμφωνα με τους New York Times, από την πλευρά του, ο κ. Τίλερσον επιδιώκει κάτι τέτοιο. Με τις προσωπικές του επιλογές να βρίσκονται στο στόχαστρο του αμερικανικ­ού Τύπου, αυτό που προβληματί­ζει περισσότερ­ο τους Ευρωπαίους στον ιδρυτή του Breitbart News και εμπνευστή της έννοιας των «ψευδών ειδήσεων» Μπάνον είναι η εχθρική στάση του έναντι της Ε.Ε. Εφόσον αυτό το «τρίγωνο» επικρατήσε­ι, η Ελλάδα θα έχει κάνει μια καλή αρχή με τη νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece