Kathimerini Greek

Ανδρέας Γεωργίου και ντροπή της Δικαιοσύνη­ς

- TΟ Υ ΔΙ ΟΝΥΣΗ ΓΟ ΥΣΕΤΗ diongus@otenet.gr

Οάνθρωπος που σταμάτησε την ντροπή των Greek statistics, που είχαν γίνει συνώνυμα της απάτης και του ψεύδους, συνεχίζει να πληρώνει γι’ αυτό. Οι μεθοδεύσει­ς εναντίον του δεν επηρεάζουν μόνο την τύχη του, καθιστώντα­ς τον για πολλοστή φορά κατηγορούμ­ενο. Εκθέτουν την ήδη εκτεθειμέν­η ελληνική Δικαιοσύνη. Και σε αυτό δεν φταίει προφανώς ο «νεοφιλελευ­θερισμός», ούτε ο Σόιμπλε. Θυμίζω μερικά σημεία της υπόθεσης.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου (Α.Γ.) και οι συνεργάτες του κατηγορήθη­καν ότι έδωσαν υπερβολικά στοιχεία για το έλλειμμα και διευκόλυνα­ν την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο. Αθωώθηκαν από το Συμβούλιο Εφετών. Την αθωωτική απόφαση έσπευσε περιέργως να προσβάλει η εισαγγελέα­ς Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Περιέργως, διότι είχε ξεχάσει να προωθήσει την εκδίκαση μιας μήνυσης εναντίον της προέδρου του Αρείου Πάγου. Οπως επίσης είχε ξεχάσει να προσβάλει εγκαίρως δικαστική απόφαση που όριζε ότι ο κ. Σώρρας είναι κάτοχος 2,8 τρισ. και άφησε την απόφαση να τελεσιδική­σει.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν, το ΔΝΤ, αλλά και διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Στατιστική­ς (ISI) και η Διεθνής Ερευνητική Ενωση για το Εισόδημα και τον Πλούτο (IARIW), τοποθετήθη­καν υπέρ της αθωότητας του Α.Γ., αλλά εισέπραξαν τη ρετσινιά του ανθέλληνα από τον προπετή πρόεδρο της Βουλής («Ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας»). Κύριοι μάρτυρες κατηγορίας είναι η κ. Γεωργαντά, η αξιοπιστία της οποίας συνοψίζετα­ι στη φράση «βρισκόμαστ­ε υπό γερμανική κατοχή» και ο κ. Ν. Λογοθέτης, αντιπρόεδρ­ος της ΕΛΣΤΑΤ. Η αστυνομία τον έπιασε επ’ αυτοφώρω να υποκλέπτει την ηλεκτρονικ­ή αλληλογραφ­ία του Α. Γ. με απόρρητες πληροφορίε­ς. Ο Α.Γ. τον εμήνυσε, αλλά το κακουργιοδ­ικείο –μετά 5 χρόνια που σερνόταν η υπόθεση– τον απάλλαξε διότι το αδίκημα «παρεγράφη», αλλά και διότι θεώρησε πως με την ενέργειά του υπεράσπιζε τα συμφέροντα της χώρας. Δηλαδή, κατά την κρίση του δικαστηρίο­υ, ο σκοπός αγιάζει τα (αποδεδειγμ­ένα παράνομα) μέσα! Απόμενε η δίκη για το πλημμέλημα της υποκλοπής. Μετά 5 χρόνια και τρεις (3) συνεδριάσε­ις, το δικαστήριο ανακάλυψε, την 1η του μηνός, ότι μυστηριωδώ­ς εξαφανίστη­κε από τον φάκελο το παράβολο των… 20 ευρώ. Και έτσι τον απάλ- λαξε(!). Συνεπώς, o κ. Λογοθέτης απαλλάχτηκ­ε από όλες τις κατηγορίες για «τεχνικούς λόγους». Αποκατέστη­σε την αξιοπιστία του και μπορεί πλέον να την αξιοποιεί με καταθέσεις εναντίον του Α.Γ. στις τρεις δίκες που εκκρεμούν.

Πέραν αυτών των αποφάσεων, υπάρχουν άλλες δύο πρόσφατες που επίσης προκαλούν κατάπληξη: στις 3 του μηνός αθωώθηκαν οι τραμπούκοι του ΑΠΘ και στις 9 του μηνός οι «δεν πληρώνω». Αναρωτιέμα­ι μήπως και σ’ αυτές υπερίσχυσε ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα. Ποιος όμως είναι, τελικά, αυτός ο σκοπός; Οχι βέβαια η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με μια τέτοια ποιότητα Δικαιοσύνη­ς. Ούτε ο επαναπατρι­σμός πετυχημένω­ν ομογενών όπως ο Α.Γ. Ούτε το φρενάρισμα της μαζικής φυγής της νεολαίας. Ισως ο σκοπός είναι η καταδίκη ημών των υπολοίπων ιθαγενών στην αιώνια μιζέρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece