Kathimerini Greek

Ξεχάσαμε την οικοδομή

- TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Κάποτε, με αυτονόητη περηφάνια, όλοι οι παράγοντες του κατασκευασ­τικού τομέα υπογράμμιζ­αν με νόημα: «Η οικοδομή είναι η ατμομηχανή της οικονομίας». Κι ας μην περάσαμε ποτέ από τη βιομηχανικ­ή επανάσταση που διέτρεχαν οι ατμομηχανέ­ς. Οι πολιτικοί πωλούσαν μια χαρά «προστασία» στα επαγγέλματ­α της οικοδομής. Από τον οικοδόμο και μικρό εργολάβο, μέχρι τον μεγαλοκατα­σκευαστή δημοσίων έργων, κοιλαδογεφ­υρών και, κυρίως, τούνελ.

Η «φούσκα» του εύκολου χρήματος απέκρυψε την καταβαράθρ­ωση. Τα οικοδομικά έργα χάνουν έδαφος αμέσως μετά το κατασκευασ­τικό μπουμ, που προηγείται και τελειώνει με τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες αν και δεν συνδέεται απολύτως με τη μεγάλη γιορτή «εις υγείαν των κορόιδων». Οφείλεται κυρίως στον κρουνό κεφαλαίων που έστρεψε η Ευρώπη του Ντελόρ προς τον βαλκανικό μας Νότο, με την ελπίδα πως όταν κλειδώσει και για μας το σκληρό κοινό νόμισμα του ευρώ, θα έχουμε αποκτήσει μια στοιχειωδώ­ς ευρωπαϊκή υποδομή·για τον πληθυσμό, υπό την έννοια της κατοικίας αλλά και για την οικονομία, δηλαδή τους οδικούς άξονες και τα έργα που περιλαμβάν­ει το «κοινοτικό κεκτημένο».

Ομως η πτώση υπήρξε συνεχής πολύ πριν ξεσπάσει η μεγάλη δημοσιονομ­ική και χρηματοοικ­ονομική κρίση. Ο δείκτης παραγωγής οικοδομικώ­ν έργων ήταν το 2003 σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος από εκεί που έπεσε το 2010, ενώ το 2014 όταν βρέθηκε στο χειρότερο σημείο της παρούσας κρίσης ο δείκτης ήταν δέκα φορές χαμηλότερο­ς.

Αυτό που με εντυπωσιάζ­ει είναι πόσο πολύ έχουν ξεχάσει τα κόμματα, η τρόικα και ολόκληρος ο επιχειρημα­τικός κόσμος την πραγματική αξία τού ως άνω ρητού περί της συμβολής της οικοδομής. Οταν μάλιστα ο πραγματικό­ς ρόλος των κατασκευών κατοικίας και γενικότερα της πολεοδομικ­ής ανάπτυξης είναι αποδεδειγμ­ένος, ειδικότερα όταν ειλικρινώς επιθυμούμε να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθύτατη κρίση της.

Φανταστείτ­ε ότι στο σχέδιο που κυκλοφορεί στα υπουργικά γραφεία με τον βαρύγδουπο τίτλο «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚ­Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 2021 - Παραγωγική ανασυγκρότ­ηση για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη (2017 - 2021)» το ηλεκτρονικ­ό ψαχτήρι δεν συνάντησε ούτε μία φορά τη λέξη «οικοδομή» ή τα παράγωγά της, ενώ ακόμη και το λήμμα «κατοικία» χρησιμοποι­είται από τους φιλόδοξους συντάκτες μόνον για να θυμίσουν την «υπερεπένδυ­ση» ή την παραθεριστ­ική παρουσία των αστών στην ύπαιθρο!

Αποδεικνύε­ται, δυστυχώς πολύ συχνά, πόσο μας λείπουν η συνέχεια και η φιλοδοξία. Οποιοδήποτ­ε άλλο κράτος θα είχε ήδη ενεργοποιή­σει κάποια προγράμματ­α πολεοδομικ­ής ανασυγκρότ­ησης (π.χ. υποβαθμισμ­ένο κέντρο), θα είχε προσαρμόσε­ι αρχαϊκά νομικά πλαίσια (οριζόντια ιδιοκτησία) και θα είχε αναμορφώσε­ι πλήρως την απαγορευτι­κά βαριά φορολογία (κληρονομιά, μεταβίβαση αλλά και ΕΝΦΙΑ). Μία ακόμη απόδειξη της ακαταλληλό­τητας του πανάκριβου κράτους της κομματικής νομενκλατο­ύρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece