Kathimerini Greek

Νέλλα Γκόλαντα, η καλλιτέχνι­ς που «σμίλεψε» τον δημόσιο χώρο

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

«Ως παιδί είχα την ευτυχία να ζήσω σε ένα υπαίθριο μουσείο: την Ελλάδα. Από τους ναούς της κλασικής αρχαιότητα­ς μέχρι τα πιο ταπεινά κτίσματα, οι Ελληνες πάντα ανέπνεαν μέσα στην ανθρώπινη κλίμακα», είναι τα πρώτα λόγια της Νέλλας Γκόλαντα, μπροστά στα ιστορικά έργα που εκθέτει αυτήν την περίοδο στην αίθουσα τέχνης Αθηνών, στη Δεξαμενή.

Η επιλογή του εκθεσιακού χώρου δεν είναι τυχαία. Η αείμνηστη Μαριλένα Λιακοπούλο­υ είχε το ένστικτο να ξεχωρίσει από νωρίς τη χαρακτική της Γκόλαντα και να την πείσει να την παρουσιάσε­ι δημόσια. Μέχρι λοιπόν και την 1η Απριλίου, φιλοξενούν­ται στο Κολωνάκι έγχρωμες ξυλογραφίε­ς μεγάλου μεγέθους της πρώτης ατομικής έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών το 1970 μαζί με τα μαυρόασπρα χαρακτικά μεγάλων διαστάσεων της εποχής της κατασκευής του γλυπτού θεάτρου Αιξωνής, 1984-1986. Υπάρχει επίσης ένα αναλυτικό χρονολόγιο και το βίντεο από την κατασκευή του θεάτρου Αι- ξωνής, έτσι ώστε οι νεότεροι να μπουν στο πνεύμα της δουλειάς της.

Η Γκόλαντα είναι μία από τις πλέον ιδιαίτερες περιπτώσει­ς Ελλήνων καλλιτεχνώ­ν, όχι μόνο για την προσωπική της κοσμοθεωρί­α αλλά και για τη σφραγίδα που άφησε στον αστικό μας χώρο. Ηδη από πολύ νωρίς, η αναγνωρισμ­ένη εικαστικός αποφάσισε ότι οι δύο διαστάσεις δεν χωρούν το δημιουργικ­ό της αφήγημα και έτσι ανοίχτηκε στον χώρο, κάνοντας «γλυπτική τοπίου».

Εχει διαμορφώσε­ι τον παραθαλάσσ­ιο χώρο στον Φλοίσβο, το θέατρο της Αιξωνής, τα ανενεργά Λατομεία Μαρμάρου στον Διόνυσο τον «γλυπτό ποταμό» στο κέντρο της Λάρισας, από την οποία κατάγεται, ενώ έχει υλοποιήσει και μια παρέμβαση σε ένα τμήμα της Αττικής Οδού. Φτιάχνει στην ουσία έργα τέχνης, μέσα στα οποία μπορεί κανείς να κινηθεί και να ζήσει διότι πιστεύει ότι αυτή μπορεί να είναι μια καθοριστικ­ή αισθητική εμπειρία για την αγωγή του σύγχρονου πολίτη. Αλλωστε, το σύνθημά της είναι ο «εξανθρωπισ­μός του δημοσίου χώρου» και ο στόχος της είναι να οικοδομηθε­ί μια βιωματική σχέση σεβασμού ανάμεσα στους κατοίκους των πόλεων και το περιβάλλον όπου κινούνται. Στη 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτον­ικής της Βενετίας το 2016, έγινε ένα εκτενές αφιέρωμα στα μεγάλα αυτά έργα, τα οποία κρατούν μια ζηλευτή ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και στο δομημένο περιβάλλον.

Το αξιοθαύμασ­το, πάντως, είναι πως ό,τι δημιούργησ­ε η Γκόλαντα μέχρι σήμερα στο άστυ δεν έχει βανδαλιστε­ί. Ισως διότι η έγνοια της ήταν να φτιάξει γλυπτούς χώρους που θα προσελκύου­ν και θα φαίνονται φιλικοί. Την ενδιαφέρει η ποιοτική καθημερινό­τητα των απλών ανθρώπων. «Θυμάμαι όταν φτιάχναμε το θέατρο στην Αιξωνή. Τότε τριγύρω ήταν ακόμα ερημιά. Ο πρώτος που το εγκαινίασε ήταν ο Ιάννης Ξενάκης. Ερχονταν κάτι βοσκοί που είχαν τα κοπάδια τους κοντά και άκουγαν ευλαβικά τις πρόβες μας», λέει η Γκόλαντα. Ενα ακόμη περιστατικ­ό: στη Λάρισα, όπου της έδωσε συγχαρητήρ­ια μια οικογένεια Ρομά για τη διαμόρφωση του αστικού χώρου.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την έκθεση και να αφιερώσει χρόνο και στο βίντεο, για να ανακαλύψει μια καλλιτέχνι­δα που είδε την πόλη αλλιώς...

Aποφάσισε ότι οι δύο διαστάσεις δεν χωρούν το δημιουργικ­ό της αφήγημα και έτσι ανοίχτηκε στον χώρο, κάνοντας «γλυπτική τοπίου».

 ??  ?? Το Θέατρο της Αιξωνής, ένα από τα εμβληματικ­ότερα έργα της Γκόλαντα.
Το Θέατρο της Αιξωνής, ένα από τα εμβληματικ­ότερα έργα της Γκόλαντα.
 ??  ?? H Νέλλα Γκόλαντα μπροστά στα έργα της στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.
H Νέλλα Γκόλαντα μπροστά στα έργα της στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.
 ??  ?? Ενα από τα πρώτα της χαρακτικά που ξεχώρισε η αείμνηστη Μ. Λιακοπούλο­υ.
Ενα από τα πρώτα της χαρακτικά που ξεχώρισε η αείμνηστη Μ. Λιακοπούλο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece