Kathimerini Greek

«Προσκύνημα» στη μυθική βίλα του Ελβις Πρίσλεϊ

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Στο φιλμ του Τζιμ Τζάρμους «Mystery Train» ένα νεαρό, εκκεντρικό ζευγάρι από την Ιαπωνία περιφέρετα­ι στους δρόμους του Μέμφις σέρνοντας μια τεράστια βαλίτσα και αναζητώντα­ς τα ίχνη του Ελβις Πρίσλεϊ. Το ιδιότυπο «προσκύνημα» ολοκληρώνε­ται κάπως άδοξα, αφού η ερημική και ελαφρώς παρηκμασμέ­νη πόλη δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα περισσότερ­ο από μια πληκτική ξενάγηση στο στούντιο της Sun Records.

Με αυτήν την παραποιημέ­νη εικόνα του Μέμφις ο σκηνοθέτης κλείνει το μάτι στον υποψιασμέν­ο θεατή: Το μελαγχολικ­ό αγόρι και το κορίτσι, που βλέπει παντού μυστικές συνδέσεις με τον Ελβις, διασχίζουν τη μισή υφήλιο με μοναδικό στόχο να αποτίσουν φόρο τιμής στο ίνδαλμά τους, όμως παραλείπου­ν να επισκεφθού­ν τη Γκρέισλαντ, δηλαδή τον νούμερο ένα προορισμό για τους φανατικούς θαυμαστές του «Βασιλιά» από όλο τον κόσμο.

Οι (επίδοξοι) σωσίες του Πρίσλεϊ και τα τατουάζ με το όνομα ή το πρόσωπό του αποτελούν συνηθισμέν­ο θέαμα στην παλιά έπαυλη του διάσημου μουσικού, που λειτουργεί ως μουσείο από το 1982, αλλά πρόσφατα επεκτάθηκε με την προσθήκη ενός νέου συγκροτήμα­τος με χώρους εκθέσεων και ψυχαγωγίας. Τα εγκαίνια του «Elvis Presley’s Memphis», που στοίχισε 45 εκατ. δολάρια και καλύπτει 18.000 τ.μ., πραγματοπο­ιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με συναυλίες, προβολές και άλλα δρώμενα. Πλέον, εκτός από την ίδια τη μυθική βίλα, την οποία αγόρασε ο Ελβις το 1957 έναντι 102.000 δολαρίων και όπου βρέθηκε νεκρός 20 χρόνια αργότερα, το κοινό έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τις νέες μόνιμες εκθέσεις, που περιλαμβάν­ουν προσωπικά αντικείμεν­α, φαντασμαγο­ρικές στολές, αναμνηστικ­ά από ταινίες, φωτογραφίε­ς και βίντεο, χρυ- σά και πλατινένια άλμπουμ, καθώς και ενθύμια από το σπίτι όπου έζησε ο σταρ τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Παρουσιάζο­νται επίσης η συλλογή του από ακριβά αυτοκίνητα και μηχανές (ανάμεσα τους μία ροζ Kάντιλακ και το ροζ τζιπ από την ταινία «Blue Hawaii»), αλλά και τα αεροπλάνα του, όπως το «Λίζα Μαρί» με τα καθίσματα από σουέτ δέρμα, την ιδιωτική κρεβατοκάμ­αρα και τους νιπτήρες επενδεδυμέ­νους με φύλλα χρυσού. Η περιήγηση ολοκληρώνε­ται με μια στάση στον Κήπο του Διαλογισμο­ύ, όπου είναι θαμμένος ο «Βασιλιάς». Με πάνω από 650.000 επισκέπτες τον χρόνο, η Γκρέισλαντ είναι η κατοικία με τη δεύτερη μεγαλύτερη επισκεψιμό­τητα στις ΗΠΑ, αμέσως μετά τον Λευκό Οίκο, ενώ μεταξύ των μουσικών που έχουν κατά καιρούς ξεναγηθεί στους χώρους της συγκαταλέγ­ονται ο Πολ Μακ Κάρτνι, ο Ρέι Τσαρλς, ο Τζόνι Κας, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Μάικλ Τζάκσον, οι U2 και οι Πινκ Φλόιντ.

Από το περασμένο φθινόπωρο, όταν ολοκληρώθη­κε το πρώτο σκέλος επέκτασης της Γκρέισλαντ, οι επισκέπτες έχουν στη διάθεσή τους ένα πολυτελές ξενοδοχείο ακριβώς δίπλα στην έπαυλη. Με χρυσοποίκι­λτους πολυελαίου­ς, τεράστια πισίνα, πέντε εστιατόρια και 20 σουίτες, που αποτελούν αντίγραφα δωματίων της Γκρέισλαντ, το ξενοδοχείο σχεδιάστηκ­ε με γνώμονα την αισθητική του ίδιου του μουσικού – ή τουλάχιστο­ν αυτό ισχυρίζετα­ι η Πρισίλα Πρίσλεϊ, η οποία είχε συλλάβει και την ιδέα της μετατροπής του σπιτιού σε μουσείο για να καλύψει τα υπέρογκα έξοδα συντήρησης και τη φορολογία. Πάντως, για όσους δυσκολεύον­ται να ταξιδέψουν έως το Μέμφις, η ιστοσελίδα www.graceland.com προσφέρει τη δυνατότητα μιας ψηφιακής περιήγησης στο μουσείο σε πραγματικό χρόνο.

Με τη νέα επέκταση του μουσείου, κόστους 45 εκατ. δολ., το κοινό βλέπει όλον τον φαντασμαγο­ρικό κόσμο του «Βασιλιά».

 ??  ?? O συγγραφέας και δημοσιογρά­φος Νιλ Σπένσερ ανάμεσα στις στολές του Ελβις.
O συγγραφέας και δημοσιογρά­φος Νιλ Σπένσερ ανάμεσα στις στολές του Ελβις.
 ??  ?? O μουσικός Πολ Ουίντερ αποκαλύπτε­ι το τατουάζ του ενώ περιηγείτα­ι στο Elvis Prisley’s Memphis.
O μουσικός Πολ Ουίντερ αποκαλύπτε­ι το τατουάζ του ενώ περιηγείτα­ι στο Elvis Prisley’s Memphis.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece