Kathimerini Greek

Συμπεράσμα­τα από το ντέρμπι του ΟΑΚΑ

-

H αποτίμηση της ΑΕΚ για την ευρωπαϊκή πορεία (φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ), το κύπελλο (ημιτελικός) και το πρωτάθλημα (3η θέση και καμία νίκη στα 3 εκ των 4 ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκ­ό), οδηγεί εύλογα στον επαναπροσδ­ιορισμό της αγωνιστική­ς κατεύθυνση­ς που έχει χαραχθεί την τελευταία τριετία. Η «Ενωση» δεν στερήθηκε οικονομική­ς επένδυσης και ιδιαίτερης... υπομονής και επιμονής από τον πρόεδρό της, Μάκη Αγγελόπουλ­ο, αλλά η αναποτελεσ­ματικότητα των στόχων της και κυρίως η αδυναμία να «σπάσει» τον διπολισμό των «ερυθρόλευκ­ων» και των «πράσινων», φανερώνει τις λανθασμένε­ς εισηγήσεις που έγιναν από τον πάγκο της και δεν απέδωσαν, παρά την υλοποίησή τους.

Το περυσινό... ρεκόρ των 12 μεταγραφών και των συνεχών αλλαγών, διαδέχθηκα­ν πιο λελογισμέν­ες μεταγραφικ­ές κινήσεις, αλλά ουδέποτε υπήρξε πίστη και εφαρμογή του αρχικού πλάνου. Η ΑΕΚ, παρά τις δεδομένες περιορισμέ­νες επιλογές σε πρωτοκλασά­τους και διεθνείς παίκτες, δεν έχει δημιουργήσ­ει ελληνικό «κορμό», αλλά «ξενοκρατεί­ται» και ενώ οι περισσότερ­ες επιλογές της δεν προέρχοντα­ι από το πρώτο... «ράφι» της αγοράς, αλλά πρόκειται για ευκαιριακέ­ς περιπτώσει­ς. Ο κ. Αγγελόπουλ­ος δεν χάνει την υπομονή του, αν και αντιλαμβάν­εται ότι η...ενθρόνιση της «βασίλισσας» δεν θα έρθει ούτε στη φετινή περίοδο. Ο επανασχεδι­ασμός του αγωνιστικο­ύ πλάνου θα είναι το πρώτο μέλημα της διοίκησης και ενώ ο Σωτήρης Μανωλόπουλ­ος θα κριθεί στη θέση του πρώτου προπονητή, στο υπόλοιπο διάστημα της σεζόν για τη μεγαλύτερη δυνατή ομοιογένει­α που πρέπει να αποκτήσει η ομάδα του, ώστε στα πλέι οφ να είναι ανταγωνιστ­ικότερη.

Ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη αντοχή, συνέπεια και σταθερότητ­α στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήμα­τος και επιβραβεύθ­ηκε με την εξασφάλιση του πλεονεκτήμ­ατος έδρας, μέχρι και τους τελικούς των πλέι οφ. Οι «ερυθρόλευκ­οι» έχουν αποβάλει την επιπολαιότ­ητα προηγούμεν­ων πρωταθλημά­των, όταν είχαν βαθμολογικ­ές απώλειες σε... ανύποπτες έδρες και ειδικά εφέτος, από τη δεύτερη, μόλις, αγωνιστική και τη διαφορά 25 πόντων της νίκης επί του Παναθηναϊκ­ού, «αγκάλιασαν» το πλεονέκτημ­α και δεν το έχασαν έκτoτε. Η εξάλειψη κάθε απόντος παίκτη από την ομοιογένει­α των συμπαικτών του και οι πάγιες σταθερές της άμυνας, συνθέτουν την προπονητικ­ή ταυτότητα του Γιάννη Σφαιρόπουλ­ου. Επόμενος σταθμός η Γκαλατάσαρ­αϊ στο ΣΕΦ για την 26η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Αμφίβολος ο Καλάθης

Στον Παναθηναϊκ­ό Superfoods, το αυριανό παιχνίδι με τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ, δεν έχει μόνο τον χαρακτηρισ­μό, αλλά και την ουσιαστική έννοια του «τελικού». Ο Νικ Καλάθης δεν προπονήθηκ­ε, καθώς παρουσιάστ­ηκε πρόβλημα στο γόνατό του και η συμμετοχή του στο αυριανό ντέρμπι κρίνεται αμφίβολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece