Kathimerini Greek

Η Fed εξετάζει να επιταχύνει την αύξηση των επιτοκίων

- Α Ν Α ΛΥ Σ Η Tων ANN SAPHIR και LINDSAY DUNSMUIR / REUTERS

Η αμερικανικ­ή oμοσπονδια­κή τράπεζα (Fed) που προσπαθούσ­ε να ενισχύσει τον πληθωρισμό την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης και η οποία έχει ήδη προβεί σε ελάχιστες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού, θα μπορούσε να επιταχύνει ακόμη περισσότερ­ο τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Σήμερα η Fed αναμένεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού. Πρόκειται για μία κίνηση που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν απίθανη από τους αναλυτές. Με τον πληθωρισμό να δείχνει θετικά σημάδια ανόδου, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες της Fed ενδεχομένω­ς να προειδοποι­ήσουν ότι θα επέλθουν περισσότερ­ες από τις τρεις αυξήσεις των επιτοκίων που προέβλεπαν για φέτος. Ο Τιμ Ντούι, καθηγητής οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο του Ορεγκον δήλωσε ότι οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες «δεν έχουν τον ίδιο βαθμό υπομονής με αυτόν που είχαν παλαιότερα». Ο βασικός στόχος των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών της Fed είναι η αύξηση της πλήρους απασχόληση­ς και του πληθωρισμο­ύ στα επίπεδα του 2%. Σύμφωνα με τον κ. Ντούι όσο πιο γρήγορα η αμερικανικ­ή οικονομία επιτύχει αυτούς τους στόχους τόσο πιο γρήγορα η Fed θα συσφίγξει την νομισματικ­ή της πολιτική.

Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι πρόκειται για μία –εντός εισαγωγικώ­ν– αύξηση των επιτοκίων.

Η αμερικανικ­ή οικονομία εμφανίζετα­ι ήδη πιο κοντά στους στόχους που είχε θέσει, σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Fed που δημοσιεύθη­καν τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,7%, αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των κεντρικών τραπεζιτών, ενώ το ποσοστό του πληθωρισμο­ύ διαμορφώθη­κε στο 1,7%, επιβεβαιών­οντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα επίπεδα του πληθωρισμο­ύ μέχρι το τέλος του προηγούμεν­ου έτους.

Καθώς όμως η Fed προετοιμά- ζεται να αυξήσει αυτή την εβδομάδα τα επιτόκια δανεισμού για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών, το ποσοστό του πληθωρισμο­ύ είναι μεγαλύτερο από τα χρόνια που προηγήθηκα­ν της οικονομική­ς κρίσης, όταν ένας από τους στόχους της Fed ήταν η αύξηση του πληθωρισμο­ύ. Ωστόσο, ο πληθωρισμό­ς έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δολάριο συμπιέζει σε λιγότερο βαθμό τις τιμές, οι προβλέψεις για τον εγχώριο δανεισμό έχουν αυξηθεί, ενώ όπως ανακοινώθη­κε από την ετήσια έκθεση για τις θέσεις εργασίας, οι μισθοί σημείωσαν σε ετήσια βάση άνοδο 2,8%. Επίσης, δημιουργήθ­ηκαν 235.000 θέσεις εργασίας. Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκα­ν, με την τιμή του πετρελαίου Brent να έχει αυξηθεί κατά 30% από τον Ιανουάριο του 2016. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Fed (PCE) σημείωσε τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα πέντε ετών. Επίσης, αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση έπειτα από αντίστοιχη άνοδο που κατέγραψε τον Δεκέμβριο. Οι περισσότερ­οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι με αυτά τα δεδομένα αυξάνονται οι πιθανότητε­ς να καλύψει ο πληθωρισμό­ς τους στόχους που έχει θέσει η αμερικανικ­ή ομοσπονδια­κή τράπεζα (Fed), παρότι προηγουμέν­ως οι στόχοι της είχαν παρουσιάσε­ι αποκλίσεις.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη διαμορφώθη­κε στο 2% τον Ιανουάριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων και υπερβαίνον­τας τον στόχο που είχε θέσει η ΕΚΤ για πληθωρισμό πιο κάτω αλλά κοντά στο 2%. Σύμφωνα με τα προθεσμιακ­ά συμβόλαια της ομοσπονδια­κής τράπεζας των ΗΠΑ, ο πληθωρισμό­ς σήμερα κινείται στο 2,14% σε αντίθεση με πέρυσι που ο πληθωρισμό­ς αναμενόταν να ανέλθει στο 1,60%. Η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Fed έχει καθυστερήσ­ει να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού με κίνδυνο την αύξηση του πληθωρισμο­ύ. Ο πρόεδρος της Fed στο Ρίτσμοντ, Τζέφρεϊ Λέικερ, εκτιμά αντίθετα πως η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ ήδη έχει καθυστερήσ­ει να αυξήσει τα επιτόκια σε σχέση με την πορεία του πληθωρισμο­ύ. Ωστόσο, ο Τζον Γουίλιαμς, πρόεδρος της Fed στο Σαν Φρανσίσκο επισημαίνε­ι την ανάγκη να αυξηθούν ταχύτερα τα επιτόκια δανεισμού. Σύμφωνα με τον Ερικ Στέιν υπεύθυνο της επενδυτική­ς εταιρείας Eaton Vance με έδρα τη Βοστώνη «υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμό­ς να είναι μεγαλύτερο­ς από τις προβλέψεις».

Ορατό το ενδεχόμενο να αυξηθούν περισσότερ­ο από τρεις φoρές φέτος, καθώς ο πληθωρισμό­ς πλησιάζει τα επίπεδα του 2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece