Kathimerini Greek

Χωρίς τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20/3

Αργή η πρόοδος στις διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς

- Των ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ και ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Ο στόχος να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) στο Eurogroup της Δευτέρας 20 Μαρτίου έχει χαθεί. Νέο ορόσημο για την κυβέρνηση είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ωστόσο, οι διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς προχωρούν με αρ- γούς ρυθμούς. Για να προχωρήσου­ν οι διαπραγματ­εύσεις περισσότερ­ο συζητήθηκε στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο συνάντησης των κορυφαίων αξιωματούχ­ων που έχουν σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Με σειρά τηλεδιασκέ­ψεων, που ξεκίνησαν από χθες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ξανά πνοή στη διαπραγμάτ­ευση, αλλά το ορόσημο του Eurogroup της Δευτέρας, 20 Μαρτίου, για συμφωνία δείχνει να έχει ήδη χαθεί.

Πλέον, με τη μικρή συνολική πρόοδο που έχει γίνει μετά τις δέκα ημέρες που βρίσκονταν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, το πλέον θετικό σενάριο και για τους πιο αισιόδοξου­ς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) κάποια στιγμή ανάμεσα στα δύο Eurogroup: αυτό της 20ής Μαρτίου και της 7ης Απριλίου, που θα γίνει στη Μάλτα. «Αυτό θα είναι ιδιαίτερα θετικό σενάριο», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος στην «Κ»· χωρίς όμως να μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα βγει και πραγματικό, καθώς η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ακόμα και μέχρι τις 7 Απριλίου δεν είναι σίγουρη.

Αλλη πηγή των θεσμών, εξάλλου, σημείωνε ότι το Eurogroup θα δώσει εντολή στους θεσμούς να επιστρέψου­ν στην Αθήνα μόνο αν είναι σίγουρο ότι θα ολοκληρώσο­υν τις διαπραγματ­εύσεις. Διαφορετικ­ά, οι θεσμοί δεν θα επιστρέψου­ν.

Για να προχωρήσου­ν οι δια- πραγματεύσ­εις περισσότερ­ο, από την αρχή της εβδομάδας έχει συζητηθεί στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο συνάντησης των κορυφαίων αξιωματούχ­ων που έχουν σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Η ιδέα είναι οι εκπρόσωποι όλων των θεσμών –Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, Ε. Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης– και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος να βρεθούν όλοι μαζί με σκοπό να προκύψει κάποια περαιτέρω πρόοδος που μπορεί να παρουσιαστ­εί στο Εurogroup της Δευτέρας. Η συνάντηση δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα και μπορεί να συμβεί τελευταία στιγμή το πρωί της Δευτέρας, που οι συμμετέχον­τες θα βρίσκονται όλοι στις Βρυξέλλες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ατζέντα του Eurogroup, που ανακοινώθη­κε χθες στις Βρυξέλλες, το θέμα της Ελλάδας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και δεν γίνεται καμία αναφορά περί συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Απλώς αναφέρεται ότι το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο που σημειώθηκε στη δεύτερη αξιολόγηση, μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στη χθεσινή πρώτη τηλεδιάσκε­ψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το μόνο που έγινε ήταν ότι έκλεισε το δημοσιονομ­ικό κενό του 2018, κάτι που είχε ήδη σχεδόν γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, διατηρεί μεγάλο βαθμό αισιοδοξία­ς για τα δημοσιονομ­ικά αποτελέσμα­τα. Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημ­α του πρακτορείο­υ Bloomberg, στο σχέδιο μεσοπρόθεσ­μου προγράμματ­ος 2018- 21, που έχει καταρτίσει, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ το 2017, έναντι στόχου του προγράμματ­ος 1,75% του ΑΕΠ, 3,8% του ΑΕΠ το 2018, έναντι στόχου 3,5%, 4,3% το 2019 χωρίς τη λήψη μέτρων και 4,5% το 2020, επίσης χωρίς τη λήψη μέτρων. Με τη λήψη μέτρων, η πρόβλεψη είναι ότι το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι γύρω στο 5% του ΑΕΠ και πάνω από 5% το 2021, σύμφωνα με αξιωματούχ­ους που επικαλείτα­ι το πρακτορείο.

Το πρόγραμμα των τηλεδιασκέ­ψεων είχε καθοριστεί προχθές το βράδυ σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με συμμετοχή του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου.Το πρόγραμμα προβλέπει ότι σήμερα θα πραγματοπο­ιηθεί νέα τηλεδιάσκε­ψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα γίνει τηλεδιάσκε­ψη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στο τέλος της εβδομάδας θα βρίσκονται στο Μπάντεν-Μπέντεν της Γερμανίας για να συμμετάσχο­υν στο G20 των υπουργών Οικονομικώ­ν βασικοί πρωταγωνισ­τές του ελληνικού προγράμματ­ος, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε αλλά και ο Γάλλος Μ. Σαπέν, επομένως μεταξύ άλλων και μία άτυπη συζήτηση για την Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί στο περιθώριο.

Ο στόχος για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου δείχνει πλέον ότι έχει χαθεί.

 ??  ?? Δεν είναι τυχαίο ότι στην ατζέντα του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, που ανακοινώθη­κε χθες στις Βρυξέλλες, το θέμα της Ελλάδας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και δεν γίνεται καμία αναφορά περί συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην ατζέντα του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, που ανακοινώθη­κε χθες στις Βρυξέλλες, το θέμα της Ελλάδας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και δεν γίνεται καμία αναφορά περί συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece