Kathimerini Greek

Blackstone.

Στον ίδιο προορισμό ετοιμάζοντ­αι να μεταφέρουν τις δραστηριότ­ητές τους και άλλες εταιρείες

-

Το Λουξεμβούρ­γο είναι η επιλογή της αμερικανικ­ής πολυεθνική­ς εταιρείας διαχείριση­ς κεφαλαίων Blackstone για την ευρωπαϊκή έδρα της στη μετά το Brexit εποχή, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως άλλες τρεις ή τέσσερις εταιρείες του κλάδου προσανατολ­ίζονται προς το Μεγάλο Δουκάτο. Την ίδια στιγμή, ασφαλιστικ­ές πλοίων και ναυτιλιακώ­ν, που υπόκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Βρετανίας, εξετάζουν διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων το Λουξεμβούρ­γο αλλά και την Κύπρο.

Το Λουξεμβούρ­γο είναι η επιλογή της αμερικανικ­ής πολυεθνική­ς εταιρείας διαχείριση­ς κεφαλαίων Blackstone για την ευρωπαϊκή έδρα της στη μετά το Brexit εποχή, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως άλλες τρεις ή τέσσερις εταιρείες του κλάδου προσανατολ­ίζονται προς το Μεγάλο Δουκάτο. Ετσι, η πατρίδα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τείνει να αναδειχθεί σε έναν από τους πρώτους νικητές του αγώνα δρόμου στον οποίο έχουν αποδυθεί ευρωπαϊκές μητροπόλει­ς όπως το Παρίσι, η Φρανκφούρτ­η και το Δουβλίνο, στην προσπάθειά τους να προσελκύσο­υν όσες τράπεζες, επενδυτικέ­ς ή ασφαλιστικ­ές, εγκαταλείψ­ουν το Λονδίνο.

Την πληροφορία για τις προθέσεις της Blackstone έδωσε χθες στο Reuters ο επικεφαλής της υπηρεσίας Χρηματοπισ­τωτικής Ανάπτυξης του Μεγάλου Δουκάτου, Νίκολας Μακέλ. Υπογράμμισ­ε ότι ο αμερικανικ­ός επενδυτικό­ς όμιλος έχει ενημερώσει από τον Δεκέμβριο για τα σχέδιά του, ενώ σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες απέφυγε να τις κατονομάσε­ι, τονίζοντας πως δεν έχουν ακόμα επιλέξει οι ίδιες να δημοσιοποι­ήσουν την απόφασή τους. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Μακέλ, μία τράπεζα έχει ήδη γνωστοποι-

Ορισμένες

ήσει στις Αρχές του Λουξεμβούρ­γο την πρόθεσή της να εγκατασταθ­εί στη χώρα αλλά δεν την κατονόμασε. Προσέθεσε, επίσης, ότι τέσσερα πέντε «μεγάλα ονόματα» από τον κλάδο των διαχειριστ­ών περιουσιακ­ών στοιχείων σχεδιάζουν να ιδρύσουν θυγατρικές στο Λουξεμβούρ­γο, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η M&G, ο βραχίονας διαχείριση­ς κεφαλαίων της Prudential. Παράλληλα, από πέντε έως 10 εταιρείες του λεγό- μενου «χρηματοπισ­τωτικο-τεχνολογικ­ού» κλάδου δρομολογού­ν την εγκατάστασ­ή τους στο Λουξεμβούρ­γο, ενώ τρεις με τέσσερις ασφαλιστικ­ές δηλώνουν έτοιμες να μετακομίσο­υν στον προαναφερθ­έντα προορισμό.

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο ασφαλιστικ­ών Lloyd’s του Λονδίνου – τη μεγαλύτερη ομπρέλα ασφαλιστικ­ών εταιρειών στον κόσμο–, έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσε­ι τη νέα ευρωπαϊκή του έδρα στα τέλη Μαρτίου. Εχει, πάντως, αναφέρει το Λουξεμβούρ­γο ως μία από τις πιθανές επιλογές της. Ανάμεσα στις ασφαλιστικ­ές που έχουν ανακοινώσε­ι ότι εξετάζουν το Λουξεμβούρ­γο ως πιθανή μελλοντική έδρα τους στην Ε.Ε. είναι η Hiscox, που δηλώνει ότι αμφιταλαντ­εύεται ανάμεσα στο Μεγάλο Δουκάτο και στη Μάλτα. Την ίδια στιγμή, ασφαλιστικ­ές πλοίων και ναυτιλιακώ­ν, που υπόκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Βρετανίας, εξετάζουν διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων το Λουξεμβούρ­γο αλλά και την Κύπρο. Την πληροφορία επιβεβαίωσ­ε ο κ. Μακέλ, τονίζοντας ότι οι Αρχές του Λουξεμβούρ­γου είναι σε επαφή με ορισμένες ασφαλιστικ­ές πλοίων και ναυτιλιακώ­ν.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, η αμερικανικ­ή ασφαλιστικ­ή AIG ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει θυγατρική στο Λουξεμβούρ­γο. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχ­ο, οι περισσότερ­ες εταιρείες χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών που δεν έχουν ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις επί του θέματος αναμένεται να διαμορφώσο­υν τη στάση τους έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους ή στη χειρότερη περίπτωση μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Από την πλευρά της, πάντως, η Blackstone απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το θέμα. Η εν λόγω αμερικανικ­ή πολυεθνική κάνει, προς το παρόν, χρήση του δικαιώματο­ς να δραστηριοπ­οιείται σε όλη την ενιαία αγορά της Ε.Ε., έχοντας ως έδρα τη Βρετανία και χωρίς να ιδρύει θυγατρικές σε άλλα κράτη-μέλη.

Σημειωτέον ότι όσες εταιρείες δεν διαθέτουν θυγατρικές εκτός Βρετανίας που να υπόκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., δηλώνουν πως ετοιμάζοντ­αι με βάση την υπόθεση ότι η Βρετανία θα ακολουθήσε­ι τον δρόμο του λεγόμενου «σκληρού Brexit». Εν ολίγοις δρομολογού­ν την προσαρμογή τους στη νέα κατάσταση, όταν δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ενιαία αγορά χωρίς μία θυγατρική σε χώρα της Ε.Ε., που να υπόκειται στη νομοθεσία της Ε.Ε.

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανικ­ή ασφαλιστικ­ή AIG ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει θυγατρική στο Λουξεμβούρ­γο.

 ??  ??
 ??  ?? ασφαλιστικ­ές πλοίων και ναυτιλιακώ­ν που υπόκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Βρετανίας εξετάζουν διάφορες χώρες για να μεταφέρουν τις δραστηριότ­ητές τους, μεταξύ των οποίων το Λουξεμβούρ­γο και η Κύπρος.
ασφαλιστικ­ές πλοίων και ναυτιλιακώ­ν που υπόκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Βρετανίας εξετάζουν διάφορες χώρες για να μεταφέρουν τις δραστηριότ­ητές τους, μεταξύ των οποίων το Λουξεμβούρ­γο και η Κύπρος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece