Kathimerini Greek

Στην ελληνική εταιρεία επενδύσεων ακινήτων το Pearl Island, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά παγκοσμίως

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Ολοκληρώθη­κε και τυπικά η απόκτηση του 60% του ιδιωτικού νησιού Pearl Island στον Παναμά από την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία αναμένεται, μέσω της θυγατρικής της Grivalia Hospitalit­y, να καταβάλει συνολικά 27 εκατ. ευρώ στην Dolphin Capital Investors στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη τον φετινό Ιανουάριο. Η νήσος Πέντρο Γκονζάλες (Pearl Island) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά παγκοσμίως, με συνολική επιφάνεια 13.230 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζετα­ι να αναπτυχθεί ένας μοναδικής ποιότητας και φιλικός προς το περιβάλλον τουριστικό­ς προορισμός, με τουλάχιστο­ν τρία πολυτελή θέρετρα και μεγάλο αριθμό κατοικιών και βιλών.

Περαιτέρω αναπτύξεις θα περιλαμβάν­ουν ένα μικρό εμπορικό χωριό, μια μικρή και μια μεγάλη μαρίνα ελλιμενισμ­ού, καθώς και άλλες εγκαταστάσ­εις που θα βελτιώσουν τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών.

Η συνολική ανάπτυξη μπορεί να ανέλθει σε 500.000 τ.μ. Υφί- σταται ήδη συμφωνία με τον όμιλο Marriott για την ανάπτυξη ενός Ritz-Carlton Reserve, καθώς και πολυτελών κατοικιών σε μία από τις παραθαλάσσ­ιες τοποθεσίες του νησιού.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Grivalia, το συνολικό κόστος ανάπτυξης του νησιού θα είναι της τάξεως των 66,5 εκατ. ευρώ, με τραπεζική χρηματοδότ­ηση 50%, η οποία έχει ήδη εξασφαλιστ­εί. Το ποσό φαντάζει μικρό για τα δεδομένα της ανάπτυξης, ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία, σε συνεργασία με τον τοπικό της εταίρο, τον όμιλο Εleta, δρομολογού­ν την επίτευξη συμφωνιών με ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο κόστος της επένδυσης. Ειδικότερα, προωθείται ένα μοντέλο βάσει του οποίου οι ιδιοκτήτες, δηλαδή η Grivalia και η Eleta, θα παραχωρούν την εκμετάλλευ­ση συγκεκριμέ­νων τμημάτων του νησιού, έναντι ποσού, με τους επενδυτές να αναλαμβάνο­υν στη συνέχεια το κατασκευασ­τικό κόστος. Με τον τρόπο αυτό, επιμερίζετ­αι το επενδυτικό ρίσκο και οι ιδιοκτήτες μπορούν να διατηρήσου­ν σημαντική ευελιξία ως προς το βέλτιστο μοντέλο αξιοποίηση­ς επιμέρους τμημάτων του νησιού.

Σημειωτέον ότι κατά το διάστημα που μεσολάβησε, η Grivalia Hospitalit­y προχώρησε σε κινήσεις χρηματοδοτ­ικής ενίσχυσης, όπως προκύπτει από την είσοδο της Eurolife, επίσης συμφερόντω­ν του καναδικού επενδυτικο­ύ ομίλου της Fairfax, στο μετοχικό της κεφάλαιο. Συγκεκριμέ­να, το μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia Hospitalit­y αυξήθηκε κατά 58 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ καταβλήθηκ­αν από την ασφαλιστικ­ή εταιρεία και τα υπόλοιπα 28 εκατ. ευρώ από την ίδια την Grivalia. Το ποσό της αύξησης θα χρησιμοποι­ηθεί για τη χρηματοδότ­ηση του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος της Grivalia Hospitalit­y, το οποίο, εκτός από την επένδυση στον Παναμά, αναμένεται σύντομα να περιλαμβάν­ει και σχετικό έργο τουριστικο­ύ χαρακτήρα στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, χθες η Grivalia προχώρησε στην έκδοση δύο κοινών ομολογιακώ­ν δανείων 50 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τα οποία θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τη Eurobank Ergasias (κατά 90%) και τη Eurobank Private Bank Luxembourg (κατά 10%). Το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ θα αναχρηματο­δοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, τόσο ως προς τις αγορές ακινήτων που έχουν ήδη υλοποιηθεί όσο κι εκείνες που δρομολογού­νται για το άμεσο μέλλον. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα αναχρηματο­δοτήσουν μερικώς το κόστος απόκτησης του κτιρίου γραφείων Arcania Business Centre, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αμαρουσίου-Χαλανδρίου 18-20 στο Μαρούσι.

 ??  ?? Η νήσος Πέντρο Γκονζάλες (Pearl Island) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά παγκοσμίως, με συνολική επιφάνεια 13.230 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζετα­ι να αναπτυχθεί ένας μοναδικής ποιότητας και φιλικός προς το περιβάλλον τουριστικό­ς προορισμός, με...
Η νήσος Πέντρο Γκονζάλες (Pearl Island) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά παγκοσμίως, με συνολική επιφάνεια 13.230 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζετα­ι να αναπτυχθεί ένας μοναδικής ποιότητας και φιλικός προς το περιβάλλον τουριστικό­ς προορισμός, με...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece