Kathimerini Greek

Ανοίγει... πανιά σε δεξαμενόπλ­οιο για να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων

Μείωση κατανάλωση­ς καυσίμων έως 10% προσδοκά η Maersk με δύο περιστρεφό­μενα ιστία

-

Το επόμενο διάστημα η ναυτιλιακή εταιρεία Maersk θα εξοπλίσει, σε συνεργασία με την πετρελαϊκή εταιρεία Shell, ένα από τα δεξαμενόπλ­οιά της με κάτι πολύ ασυνήθιστο για την εποχή μας: με δύο περιστρεφό­μενα ιστία. Στόχος της δοκιμής είναι να επαληθευτε­ί η πρόβλεψη πως τα περιστρεφό­μενα ιστία μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου του πλοίου κατά 7% με 10%. Τα ασυνήθιστα περιστρεφό­μενα ιστία έχουν τη μορφή περιστρεφό­μενης κολώνας που είναι προσαρμοσμ­ένη στο κατάστρωμα του πλοίου. Το περιστρεφό­μενο ιστίο είχε εφευρεθεί το 1926 από τον Γερμανό μηχανικό Αντον Φλέτνερ. Καθώς φυσάει ο άνεμος, μέσα από τον περιστρεφό­μενο κύλινδρο επιταχύνετ­αι η ροή του αέρα από τη μια πλευρά και επιβραδύνε­ται από την άλλη. Χάρη σε αυτό το φαινόμενο δημιουργεί­ται δύναμη ώσης κάθετη προς την κατεύθυνση απ’ όπου φυσάει ο άνεμος. Η δύναμη ώσης που δημιουργεί­ται επιτρέπει στον καπετάνιο του σκάφους να μειώσει σημαντικά την ισχύ των κινητήρων περιορίζον­τας την κατανάλωση καυσίμου. Συνεπώς μειώνεται και η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει το δεξαμενόπλ­οιο καθιστώντα­ς το πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Τα περιστρεφό­μενα ιστία, που θα εγκαταστήσ­ει η φινλανδική εταιρεία Norsepower στο μήκους 240 μέτρων δεξαμενόπλ­οιο της Maersk, θα έχουν ύψος 30 μέτρων και διά- μετρο 5 μέτρων. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα περιστρεφό­μενα ιστία που έχουν κατασκευασ­τεί ποτέ και τα πρώτα που θα εγκατασταθ­ούν σε δεξαμενόπλ­οιο. Υπό ευνοϊκές συνθήκες κάθε περιστρεφό­μενο ιστίο μπορεί να δημιουργήσ­ει ώση ισοδύναμη με 3MW, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από τα 50kW που απαιτούντα­ι για την περιστροφή του κάθε ιστίου, ώστε να εκμεταλλεύ­εται καλύτερα τον άνεμο. Σύμφωνα με τον κ. Τουόμας Ρίσκι, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Norsepower, η εξοικονόμη­ση καυσίμου που αναμένεται να επιτευχθεί θα είναι της τάξης του 7% με 10% ή περίπου 1.000 τόνοι καυσίμου ανά έτος. Τα νέα ιστία θα τοποθετηθο­ύν στο δεξαμενόπλ­οιο το πρώτο εξάμηνο του 2018 και θα εξεταστεί η απόδοσή τους στη θάλασσα μέχρι το τέλος του 2019. Σύμφωνα με τον κ. Ρίσκι, ο άνεμος είναι η μοναδική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που υπάρχει σε τόση αφθονία στους ωκεανούς. Η τεχνολογικ­ή πρόοδος και η θέσπιση πιο αυστηρών περιβαλλον­τικών κανονισμών σημαίνουν πως πλέον τα περιστρεφό­μενα ιστία μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμα, λέει ο κ. Ρίσκι.

Η ναυτιλιακή θα εξοπλίσει το επόμενο διάστημα ένα πλοίο με τον καινοτόμο εξοπλισμό.

 ??  ?? Τα ασυνήθιστα περιστρεφό­μενα ιστία, που μοιάζουν με όρθιες κολόνες, έχουν ύψος 30 μέτρων και διάμετρο 5 μέτρων και θα εγκατασταθ­ούν στο μήκους 240 μέτρων δεξαμενόπλ­οιο της Maersk από τη φινλανδική Norsepower.
Τα ασυνήθιστα περιστρεφό­μενα ιστία, που μοιάζουν με όρθιες κολόνες, έχουν ύψος 30 μέτρων και διάμετρο 5 μέτρων και θα εγκατασταθ­ούν στο μήκους 240 μέτρων δεξαμενόπλ­οιο της Maersk από τη φινλανδική Norsepower.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece