Kathimerini Greek

Εργολαβία «σκούπα» ύψους 165 εκατ. ευρώ για Ακτιο - Αμβρακία

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Νέα τροπή στην υπόθεση του οδικού άξονα Ακτίου - Αμβρακίας. Το Συμβούλιο Δημοσίων Εργων απέρριψε την ολοκλήρωση δύο εκ των τεσσάρων τμημάτων του «σαλαμοποιη­μένου» έργου μέσω συμπληρωμα­τικών συμβάσεων. Κατά συνέπεια, το υπουργείο Υποδομών οδηγείται υποχρεωτικ­ά στην προκήρυξη μιας νέας εργολαβίας-μαμούθ, ύψους 165 εκατ. ευρώ, όταν το συνολικό κόστος του έργου ήταν 142 εκατ. ευρώ!

Η οδική σύνδεση του Ακτίου - Αμβρακίας, μήκους 48,5 εκατ., δημοπρατήθ­ηκε το 2009 χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα και ανατέθηκε το 2010 (με τεράστιες εκπτώσεις, 50 - 51%). Ανάδοχος στα πρώτα τρία ήταν η ΑΕΓΕΚ και η θυγατρική της Ιόνιος, ενώ στο τέταρτο η ιταλική Consorzio Stabile Italimpres­e. Τα έργα βάλτωσαν για πολλούς λόγους: από την κακή οικονομική κατάσταση των αναδόχων, έως την καθυστέρησ­η των μελετών, των απαλλοτριώ­σεων, τα γεωλογικά προβλήματα. Πέρυσι το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε στην ολοκλήρωση του έργου μέσω συμπληρωμα­τικών συμβάσεων, για τα ζητήματα στα οποία είχε ευθύνη το Δημόσιο και τα υπόλοιπα με μια μικρή εργολαβία-σκούπα.

Τελικά, όμως, το Συμβούλιο Δημοσίων Εργων απέρριψε την επιλογή της συμπληρωμα­τικής σύμβασης για το 3ο και 4ο τμήμα. Αιτία, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ήταν ότι δεν είχε ολοκληρωθε­ί η περιβαλλον­τική αδειοδότησ­η για τα σημεία που υπήρχε αλλαγή στον σχεδιασμό.

Αντίθετα, το Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή συμπληρωμα­τικής σύμβασης για την πρώτη εργολαβία, ύψους 5,8 εκατ. ευρώ. Ομως και σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρόκειται για ένα πλήρες έργο: ο ανάδοχος θα ολοκληρώσε­ι μόνο τα πρώτα 15 χλμ, με σκοπό να παραδοθούν στην κυκλοφορία. Η δαπάνη είναι επιλέξιμη, καθώς προορίζετα­ι για την αντιμετώπι­ση κακών γεωλογικών συνθηκών που δεν είχαν προβλεφθεί. Οσο για το υπόλοιπο, θα δημοπρατηθ­εί μέχρι το καλοκαίρι με εργολαβία-σκούπα, ύψους 165 εκατ. ευρώ. Το ύψος της εργολαβίας δείχνει την τραγελαφικ­ή κατάληξη του έργου, που είχε ανατεθεί με συνολικό προϋπολογι­σμό 142 εκατ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece