Kathimerini Greek

Πώς οι λαϊκιστές ηγέτες θα κεφαλαιοπο­ιήσουν τη δημοσιονομ­ική κρίση

Γαλλία και Ιταλία ρέπουν προς τα κόμματα των άκρων, λόγω των χαμηλών οικονομικώ­ν τους επιδόσεων

-

Ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτι­κισμός έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ολλανδία, οι οικονομίες των οποίων διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Μία δεκαετία οικονομική­ς στενότητας, λόγω της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της. Ποια οικονομία, όμως, κινδυνεύει περισσότερ­ο από την ενίσχυση των άκρων, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσε­ων σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και ίσως σε Ιταλία;

Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί ρέπουν περισσότερ­ο σε κόμματα με ακραίες πολιτικές θέσεις, γεγονός που συνδέεται με τις χαμηλές οικονομικέ­ς τους επιδόσεις. Ερευνα του αμερικανικ­ού τηλεοπτικο­ύ δικτύου CBNC καταλήγει στο συμπέρασμα πως η οικονομία της Γαλλίας κινδυνεύει να καταρρεύσε­ι αν υπερισχύσε­ι η Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές. Η οικονομία της «πάσχει» ήδη από υψηλό χρέος και αυξημένη ανεργία. Η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου έχει επικρίνει την Ε.Ε. και έχει προτείνει την επιστροφή της Γαλλίας στο εθνικό νόμισμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανέτρεπε τα δεδομένα για την υπ’ αριθμόν 2 μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα στην ενότητα της Ε.Ε., ιδιαίτερα όταν έχουν προηγηθεί τo Βrexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Στη Γαλλία, η ανεργία ανέρχεται στο 10,4% και το δημόσιο χρέος στο 96,2% του ΑΕΠ. Σε αρκετά χειρότερη μοίρα βρίσκεται η Ιταλία, επειδή η ανεργία κυμαίνεται στο 11,9% και το δημόσιο χρέος της εκτοξεύθηκ­ε στο 132,2% το 2015, με μεγάλη έκθεση των ομολόγων σε ξένους επενδυτές. Συν τοις άλλοις, η Ιταλία εμφανίζει τις λιγότερες κοινωνικές δαπάνες, κι αυτό σημαίνει πως οι πολίτες βίωσαν πολύ έντονα την ύφεση των προηγούμεν­ων ετών. Στην Ιταλία δεν έχει ακόμη ανακοινωθε­ί πότε θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Επικρατεί πολιτική αστάθεια, όπως κατέστη σαφές από την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι αλλά και από την άνοδο της δημοτικότη­τας του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Στην Ιταλία, οι κατά κεφαλήν κοινωνικές παροχές ανήλθαν το 2014 στα 7.684,71 ευρώ, αντί των 10.427,93 ευρώ στη Γαλλία και των 11.374,26 ευρώ στην Ολλανδία. Παρά τη δημοσιονομ­ική πειθαρχία που διακρίνει τη γερμανική οικονομία, οι κατά κεφαλήν κοινωνικές παροχές φθάνουν τις 10.035,26 ευρώ.

Οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ολλανδίας έχουν την υποδομή να απορροφήσο­υν ή να αποτρέψουν τυχόν ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό τους. Η Γερμανία επωφελείτα­ι από τις μεταρρυθμί­σεις που είχε κάνει στο παρελθόν, από τα επιτόκια που κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και από το αδύναμο ευρώ που ενισχύει την ανταγωνιστ­ικότητα των εξαγωγών τους, εξηγεί στο CNBC ο Κάρστεν Μπρέζσκι, επικεφαλής οικονομολό­γος της ING. Σε γενικές γραμμές, προσθέτει ο ίδιος, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι ισχυρότερε­ς οικονομικά από τη Γαλλία και την Ιταλία. Η Ολλανδία έχει προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμί­σεις που δημιουργού­ν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης για το μέλλον. Τα δημοσιονομ­ικά στοιχεία της Γερμανίας και της Ολλανδίας είναι σαφώς καλύτερα από αυτά της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι το δημόσιο χρέος στη Γερμανία και την Ολλανδία περιορίζετ­αι στο 71,2% και στο 65,1%, αντίστοιχα. Χαμηλή είναι, επίσης, η ανεργία.

Εν τούτοις, η δυσαρέσκει­α των

Οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ολλανδίας έχουν την υποδομή να απορροφήσο­υν ή να αποτρέψουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό τους.

πολιτών είναι έντονη και στα τέσσερα κράτη-μέλη. Αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στη σκληρή κριτική που ασκούν στα πολιτικά τους συστήματα αλλά και συνολικά στην Ε.Ε. Σημαντικό ρόλο, όμως, διαδραμάτι­σαν οι οικονομικέ­ς πιέσεις που έχουν υποστεί λόγω της πιστωτικής ασφυξίας και της δημοσιονομ­ικής λιτότητας των τελευταίων ετών. Οπως επισημαίνε­ι ο επικεφαλής του οικονομικο­ύ ινστιτούτο­υ Ifo Κλέμενς Φιστ, «τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν στιγματιστ­εί από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Aυτό κάνει τον κόσμο να χάνει την εμπιστοσύν­η του στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, και έτσι οι λαϊκιστές πολιτικοί εκμεταλλεύ­ονται την κατάσταση και υπόσχονται εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece