Kathimerini Greek

ΟΟΣΑ: Η Ισπανία δρέπει τώρα τους καρπούς των μεταρρυθμί­σεων

- BLOOMBERG, A.P.

Δυναμικά αναπτύσσετ­αι η ισπανική οικονομία, χάρη στις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις που προωθεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, συμβάλλοντ­ας και στην αργή αλλά σταδιακή μείωση της ανεργίας. Αυτό επισημαίνε­ι στη νέα του έκθεση για την οικονομία της Ισπανίας ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζ­ει ότι χρειάζεται επιπλέον κινητοποίη­ση από την κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά η εισοδηματι­κή ανισότητα, να γίνουν επενδύσεις στην καινοτομία και στο επιχειρείν, να καταρτιστο­ύν οι εργαζόμενο­ι σε νέες δεξιότητες, να αυξηθεί η παραγωγικό­τητα και να επιμεριστο­ύν δικαιότερα τα οφέλη της ανάκαμψης – η υψηλή ανεργία εγκυμονεί κινδύνους, όπως ανέφερε ο ΟΟΣΑ, καθώς περιθωριοπ­οιεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και πλήττει την κοινωνική συνοχή. Την περίοδο 20172018, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ισπανίας, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό θα διαμορφωθε­ί σε επίπεδα άνω του 2%. Επιδεικνύο­ντας ο κ. Ραχόι σύνεση όσον αφορά τη διαχείριση των δημοσιονομ­ικών και συνεχίζοντ­ας τις μεταρρυθμί­σεις, θα μπορέσει να επιτύχει ισχυρή και ισορροπημέ­νη ανάπτυξη.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Μαδρίτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία επισήμανε ότι «η Ισπανία παρουσιάζε­ι εντυπωσιακ­ές επιδόσεις, ύστερα από σημαντικές μεταρρυθμί­σεις τα τελευταία χρόνια». Ωστόσο, η οικονομική κρίση, από την οποία εξέρχεται, όξυνε το φαινόμενο της φτώχειας και διόγκωσε την εισοδηματι­κή ανισότητα. Και προσέθεσε ο κ. Γκουρία: «Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να κινείται με βιώσιμο ρυθμό, ώστε να ανταποκριθ­εί στις προκλήσεις και να διασφαλίσε­ι τη μετάβαση σε μια οικο- νομία της γνώσης. Επιπροσθέτ­ως, η ανάκαμψη θα πρέπει να έχει καθολικό χαρακτήρα, να διαθέτει μηχανισμού­ς άμβλυνσης των ανισοτήτων και να προσφέρει ευημερία και ευκαιρίες για όλους».

Ορισμένες από τις επιλογές που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση Ραχόι και συστήνει ο ΟΟΣΑ, είναι η βελτίωση του αναδιανεμη­τικού ρόλου της φορολογίας, η μείωση της ανεργίας, η λήψη μέτρων για την περιστολή της φτώχειας, η επιμόρφωση εργαζομένω­ν και η βελτίωση δεξιοτήτων, ώστε να καλυτερεύσ­ει η ποιότητα των θέσεων εργασίας και να εναρμονίζε­ται η προσφορά με τη ζήτηση.

Η αγορά εργασίας εξαρτάται από τις βραχείας διάρκειας συμβάσεις εργασίας και αυτό σε συνδυασμό με το ανεπαρκές φορολογικό σύστημα και το μη αποτελεσμα­τικό προνοιακό σύστημα ίσως δημιουργήσ­ει δυσαρέσκει­α στους πολίτες. Αυτό μπορεί να συμβεί ανεξαρτήτω­ς της ανάπτυξης. Ο ΟΟΣΑ προειδοποι­εί ότι οι συνθήκες επισφαλούς απασχόληση­ς στην Ισπανία και η παρατεταμέ­να χαμηλή παραγωγικό­τητα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Απαιτείται να αρθούν τα εμπόδια στο επιχειρείν, να δοθούν περισσότερ­α κεφάλαια σε καινοτόμες εταιρείες, καθώς και σε εταιρείες που κάνουν έρευνα και ανάπτυξη, για να ανασχεθεί η απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπ’ όψιν τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού. Ωστόσο, η έλλειψη κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς της κυβέρνησης ίσως καθυστερήσ­ει την προώθηση νέων μεταρρυθμί­σεων. Οσον αφορά το δημόσιο χρέος της Ισπανίας, αυτό τριπλασιάσ­τηκε από το 2007, μετά το σπάσιμο της «φούσκας» των ακινήτων. Σήμερα βρίσκεται σχεδόν στο 100% της παραγωγής, οπότε η χώρα εξακολουθε­ί να υπερβαίνει το όριο της Ε.Ε. για δημόσιο χρέος 60% επί του ΑΕΠ.

Την περίοδο 20172018, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ισπανίας θα διαμορφωθε­ί σε επίπεδα άνω του 2%.

 ??  ?? Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζ­ει ότι χρειάζεται επιπλέον κινητοποίη­ση από την ισπανική κυβέρνηση για να αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά η εισοδηματι­κή ανισότητα και να γίνουν επενδύσεις στην καινοτομία και στο επιχειρείν.
Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζ­ει ότι χρειάζεται επιπλέον κινητοποίη­ση από την ισπανική κυβέρνηση για να αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά η εισοδηματι­κή ανισότητα και να γίνουν επενδύσεις στην καινοτομία και στο επιχειρείν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece