Kathimerini Greek

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διστάζουν να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων

- BLOOMBERG

Επανέρχετα­ι η νευρικότητ­α στον τομέα της στεγαστική­ς πίστης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η Ευρώπη παρουσιάζε­ι τη μεγαλύτερη πτώση στα κεφάλαια που διατίθεντα­ι σε επενδύσεις ακινήτων, παγκοσμίως. Οι γενικότερε­ς τάσεις είναι πτωτικές. Πρώτη φορά μετά το 2011 καταγράφετ­αι μείωση των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων στα εμπορικά ακίνητα παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτη­κε από την εταιρεία ακινήτων Cushman&Wakefield.

Βασικός λόγος είναι η επιδείνωση του πολιτικού κλίματος το τελευταίο 12μηνο, με αποκορύφωμ­α την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσου­ν από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον περασμένο Ιούνιο και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικ­ές εκλογές του Νοεμβρίου, ο οποίος έχει σχηματίσει μια κυβέρνηση όπου κυ- ριαρχούν ο προστατευτ­ισμός και οικονομική εσωστρέφει­α.

Σε αυτή τη φάση, όμως, η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο. Σήμερα γίνονται εθνικές εκλογές στην Ολλανδία. Θα ακολουθήσο­υν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον Απρίλιο και Μάιο. Στη Γερμανία, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση έχει δρομολογηθ­εί για τον Σεπτέμβριο, με τους επενδυτές να παρακολουθ­ούν στενά την αναμέτρηση της Αγκελα Μέρκελ με τον Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλδημο­κρατών. Οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις του ρευστού πολιτικού περιβάλλον­τος στην Ευρώπη αντανακλών­ται στην πτώση των τιμών ακινήτων στο Λονδίνο. Η βρετανική πρωτεύουσα ήταν ένα από τα σημαντικότ­ερα επενδυτικά καταφύγια, τουλάχιστο­ν πριν από το δημοψήφισμ­α της 23ης Ιουνίου. Οι δανειστές προτίθεντα­ι να επενδύσουν λιγότερα κεφάλαια απ’ ό,τι πέρυσι ιδιαίτερα στα αποκαλούμε­να «ριψοκίνδυν­α ακίνητα». Η προσφορά μετοχών και ομολόγων στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων αυξήθηκε κατά 435 δισ. δολάρια το 2016, αντανακλών­τας πτώση 2% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Σύμφωνα με την έκθεση της Cushman & Wakefield, οι επενδυτές εκδηλώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις αγορές ακινήτων της Βορείου Αμερικής σε σχέση με την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και της προοπτικής ανόδου του πληθωρισμο­ύ. Από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008, τα επιτόκια κυμαίνοντα­ν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Ομως η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει αρχίσει σταδιακά να αυξάνει τα επιτόκια σε φυσιολογικ­ά επίπεδα, ωθώντας σε άνοδο το δολάριο και τις τιμές στην πραγματική οικονομία. Τα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν στη Βόρειο και τη Νότιο Αμερική κατά 8,2%, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο από μια ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμο­ύ.

Πρώτη φορά μετά το 2011 καταγράφετ­αι μείωση των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων στα εμπορικά ακίνητα, παγκοσμίως.

 ??  ?? Οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις του ρευστού πολιτικού περιβάλλον­τος στην Ευρώπη αντανακλών­ται στην πτώση των τιμών ακινήτων στο Λονδίνο.
Οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις του ρευστού πολιτικού περιβάλλον­τος στην Ευρώπη αντανακλών­ται στην πτώση των τιμών ακινήτων στο Λονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece