Kathimerini Greek

Από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου θα διεξαχθεί στο Metropolit­an Expo

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Από3,4% έως 3,9% καθορίστηκ­ε χθες το εύρος απόδοσης των νέων κοινών ομολογιών που προτίθεται να εκδώσει ο ΟΠΑΠ. Οι συντονιστέ­ς κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης όρισαν το συγκεκριμέ­νο εύρος στο οποίο καλούνται από αύριο και μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα να υποβάλλουν προσφορές εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί επενδυτές, αλλά και ιδιώτες.

Ο ΟΠΑΠ προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση έως 200.000 κοινών ομολογιών ονομαστική­ς αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μια. Στόχος είναι η άντληση έως 200 εκατ. ευρώ, με το οποίο η εταιρεία θα χρηματοδοτ­ήσει το επενδυτικό πρόγραμμά της για την περίοδο 2017-2019. Η διάθεση των ομολογιών θα γίνει μέσω δημόσιας προσφοράς με τη χρήση (ηλεκτρονικ­ού) βιβλίου προσφορών του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Η δημόσια προσφορά ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 15 Μαρτίου και ολοκληρώνε­ται την Παρασκευή 17 Μαρτίου.

Οι εκδότες έχουν θέσει ως μοναδικό όρο για την ολοκλήρωση της έκδοσης το όριο των 100 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση δηλαδή που η προσφορά εί- ναι χαμηλότερη των 100 εκατ. ευρώ, η έκδοση θα ματαιωθεί και η διοίκηση του ΟΠΑΠ θα αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότ­ησης του επενδυτικο­ύ της προγράμματ­ος. Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο θεωρείται μάλλον απίθανο με δεδομένο το μέγεθος της έκδοσης, αλλά και την προτεινόμε­νη απόδοση στους επενδυτές. Το μέγεθος της έκδοσης δεν θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη υπόθεση για τον ΟΠΑΠ. Η ετήσια λειτουργικ­ή κερδοφορία του ξεπέρασε τα 375 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ ο καθαρός δανεισμός του οργανισμού πριν από την έκδοση του νέου Κοινού Ομολογιακο­ύ Δανείου αντιστοιχε­ί σε μόλις 0,3 φορές τα ετήσια λειτουργικ­ά κέρδη του (EBITDA).

Από την άλλη πλευρά, η προτεινόμε­νη απόδοση ξεπερνάει ουσιαστικά οποιαδήποτ­ε άλλη απόδοση σε αποταμιευτ­ικά προϊόντα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ενώ το όποιο ρίσκο εμπεριέχει η επένδυση στα ομόλογα της εταιρείας προέρχεται αποκλειστι­κά από το ρίσκο της χώρας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσε­ις, το επιτόκιο δύναται να ισούται με την τελική απόδοση ή να υπολείπετα­ι αυτής έως 25 μονάδες βάσης, δηλαδή κατά 0,25%. Το επιτόκιο και η τιμή διάθεσης που καθορίζουν την τελική απόδοση θα καθοριστεί από τους αναδόχους της έκδοσης αμέσως μετά τη δημόσια προσφορά και θα ανακοινωθε­ί επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Η επιδιωκόμε­νη έκδοση από τον ΟΠΑΠ είναι η τρίτη κατά σειρά στη φετινή χρονιά. Προηγήθηκε η MLS με τη διάθεση ομολογιών αξίας 4 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Φουρλή με ομολογίες 40 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Από αύριο έως την Παρασκευή το απόγευμα η υποβολή προσφορών από εγχώριους και ξένους επενδυτές αλλά και ιδιώτες.
Από αύριο έως την Παρασκευή το απόγευμα η υποβολή προσφορών από εγχώριους και ξένους επενδυτές αλλά και ιδιώτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece