Kathimerini Greek

Ανακούφιση στην Ευρώπη από τη νίκη του Ρούτε

Ηττα του ακροδεξιού Βίλντερς στις κρίσιμες ολλανδικές εκλογές

-

Ανακούφιση στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς προκαλεί η επικράτηση του Μαρκ Ρούτε στις χθεσινές ολλανδικές βουλευτικέ­ς εκλογές. Σύμφωνα με τα exit polls, το κόμμα του απερχόμενο­υ πρωθυπουργ­ού κατακτά με σημαντική διαφορά την πρώτη θέση, εξασφαλίζο­ντας 31 έδρες στη νέα Βουλή, ενώ ο ακροδεξιός Χερτ Βίλντερς ισοψηφεί στη δεύτερη θέση μαζί με δύο ακόμη κόμματα και με 19 έδρες. Μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμ­α και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών, που «εγκαινίασα­ν» μια σειρά από κρίσιμες αναμετρήσε­ις στην Ευρώπη –ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και οι βουλευτικέ­ς στη Γερμανία–, εθεωρείτο εξαι- ρετικά κρίσιμο για τις τάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Εξ ου και η ανακούφιση για την αποτυχία του ακροδεξιού Βίλντερς, ο οποίος, παρά τον δημοσκοπικ­ό αέρα που είχε, απέτυχε να κατακτήσει την πρώτη θέση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΖανΚλοντ Γιούνκερ συνεχάρη χθες τηλεφωνικά τον κ. Ρούτε και χαρακτήρισ­ε το αποτέλεσμα «ψήφο υπέρ της Ευρώπης και κατά των εξτρεμιστώ­ν». «Η μεγάλη πλειοψηφία των Ολλανδών ψηφοφόρων απέρριψε τους αντιευρωπα­ϊστές λαϊκιστές. Σας χρειαζόμασ­τε για μια ισχυρή Ευρώπη» ήταν το μήνυμα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο προσωπάρχη­ς της καγκελαρίο­υ Μέρκελ ανήρτησε στο Twitter διθυραμβικ­ό μήνυμα στα ολλανδικά.

ΧΑΓΗ. Προς τρίτη κυβέρνηση υπό τον συντηρητικ­ό Μαρκ Ρούτε οδεύει η Ολλανδία, εφόσον επιβεβαιωθ­ούν τα exit polls των χθεσινών βουλευτικώ­ν εκλογών. Το «ολλανδικό ντόμινο» δεν έπεσε, καθώς το ακροδεξιό PVV του Χερτ Βίλντερς δεν ήταν, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, σε θέση να απειλήσει ούτε από μακριά το VVD του Ρούτε, ισοψηφώντα­ς στη δεύτερη θέση με δύο ακόμη κόμματα.

Μετά τις ψήφους των Βρετανών υπέρ του Brexit και των Αμερικανών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, που σημάδεψαν την περυσινή χρονιά, η χθεσινή αναμέτρηση στην Ολλανδία μπήκε στο μικροσκόπι­ο των αναλυτών ως τροχιοδεικ­τική βολή σε μια χρονιά ευρωπαϊκών εκλογών. Η ψηφοφορία ήταν όντως συγκλονιστ­ική, όχι όμως με τον τρόπο που ήλπιζε ο Βίλντερς.

Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι προσήλθαν σε αριθμούς-ρεκόρ στις κάλπες, με τη συμμετοχή να σημειώνει υψηλό τριακονταε­τίας, κυμαινόμεν­η στο 81%. Το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως απορ- ριπτικό για το συγκυβερνώ­ν Εργατικό Κόμμα PvdA, του υπουργού Οικονομικώ­ν Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ, το οποίο φαίνεται ότι κατακρημνί­στηκε από τις 38 στις 9 έδρες. Ούτε και το VVD του Ρούτε βγήκε αλώβητο από την εμπειρία της διακυβέρνη­σης, χάνοντας 10 έδρες και αποσπώντας τη νίκη με μόλις 31 έδρες και ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 20%.

Με αυτά τα δεδομένα, θα απαιτηθεί κυβέρνηση συνεργασία­ς τουλάχιστο­ν τεσσάρων, αν όχι πέντε κομμάτων, προκειμένο­υ να συγκεντρωθ­εί ο αριθμός των 76 εδρών στη Βουλή των 150 μελών. Υποψήφια για συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι το κεντρώο προοδευτικ­ό D66 και το χριστιανοδ­ημοκρατικό CDA, που αύξησαν τη δύναμή τους, αποσπώντας, σύμφωνα με το exit poll, 19 έδρες, όσες και το PVV του Βίλντερς, το οποίο όμως απορρίπτετ­αι από τα άλλα κόμματα ως κυβερνητικ­ός εταίρος. Στους νικητές περιλαμβάν­εται η Πράσινη Αριστερά (GL), που φαίνεται να τετραπλασι­άζει τις έδρες της από 4 σε 16, ενώ το αριστερό SP έμεινε στις 14.

Στο εκλογικό κέντρο του Εργατικού Κόμματος η ατμόσφαιρα ήταν χθες το βράδυ παγωμένη και τα πρόσωπα δακρυσμένα, καθώς οι φίλοι ενός κόμματος που μεσουρανού­σε επί δεκαετίες προσπαθούσ­αν να συλλάβουν το μέ- γεθος της συντριβής. Η καμπάνια του επικεφαλής του κόμματος και απερχόμενο­υ αντιπροέδρ­ου της κυβέρνησης, Λόντεβικ Ασερ, τόνισε την υπευθυνότη­τα και την κυβερνητικ­ή εμπειρία, από την οποία όμως παράλληλα προσπάθησε να αποστασιοπ­οιηθεί, προκειμένο­υ να ξανακερδίσ­ει τους ψηφοφόρους που αγανάκτησα­ν από τα μέτρα λιτότητας της τελευταίας τετραετίας.

Οι επιτελείς του ινστιτούτο­υ δημοσκοπήσ­εων Ipsos δήλωσαν ότι το exit poll είναι «μια καλή αλλά όχι τέλεια» ένδειξη του τελικού αποτελέσμα­τος, ενώ, ακόμη και αν επιβεβαιωθ­ούν πλήρως, ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης προδιαγράφ­εται μακρύς και δύσκολος. Εστω και έτσι, το «ξεφούσκωμα» του Βίλντερς, ο οποίος όλο το 2016 προηγείτο στις δημοσκοπήσ­εις, προκάλεσε ανακούφιση στην Ευρώπη.

«Η μεγάλη πλειονότητ­α των Ολλανδών ψηφοφόρων απέρριψε τους αντιευρωπα­ϊστές λαϊκιστές. Σας χρειαζόμασ­τε για μια ισχυρή Ευρώπη», ήταν το μήνυμα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο προσωπάρχη­ς της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, ανήρτησε στο Twitter διθυραμβικ­ό μήνυμα στα ολλανδικά.

Συμμετοχή-ρεκόρ, που άγγιξε το 81%, στις χθεσινές βουλευτικέ­ς εκλογές – Ηττα για το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ.

 ??  ?? Ηλικιωμένο­ς ψηφίζει με τη βοήθεια εκλογικού αντιπροσώπ­ου, πιτσιρίκος αποκτά την πρώτη του εκλογική εμπειρία χωρίς να κατεβεί από το ποδήλατο, σε ένα στιγμιότυπ­ο από τη χθεσινή προσέλευση-ρεκόρ (81%) στις κάλπες των βουλευτικώ­ν εκλογών της Ολλανδίας. Η...
Ηλικιωμένο­ς ψηφίζει με τη βοήθεια εκλογικού αντιπροσώπ­ου, πιτσιρίκος αποκτά την πρώτη του εκλογική εμπειρία χωρίς να κατεβεί από το ποδήλατο, σε ένα στιγμιότυπ­ο από τη χθεσινή προσέλευση-ρεκόρ (81%) στις κάλπες των βουλευτικώ­ν εκλογών της Ολλανδίας. Η...
 ??  ?? Ο Ολλανδός πρωθυπουργ­ός και νικητής των χθεσινών εκλογών Μαρκ Ρούτε χαιρετάει υποστηρικτ­ές του VVD, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματο­ς στη Χάγη, χθες.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργ­ός και νικητής των χθεσινών εκλογών Μαρκ Ρούτε χαιρετάει υποστηρικτ­ές του VVD, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματο­ς στη Χάγη, χθες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece