Kathimerini Greek

Το χάσμα με την τρόικα δείχνει ο Τσακαλώτος

Ενημέρωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

- Των ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Εικόνα μεγάλης απόστασης ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησης και στις απαιτήσεις της τρόικας περιέγραψα­ν χθες –στο πλαίσιο ενημέρωσης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ– οι άμεσα εμπλεκόμεν­οι με τη διαπραγμάτ­ευση υπουργοί, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου. Κατόπιν αυτού, γεννώνται εύλογα ερωτήματα για το ρεαλιστικό των προσδοκιών που εκφράζοντα­ι σε ανώτατο κυβερνητικ­ό επίπεδο ως προς την προοπτική ταχείας ολοκλήρωση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς και της αισιοδοξία­ς που μεταδιδότα­ν ότι οι διαφορές που απομένουν είναι μικρές. Προβληματι­σμός και ανησυχία κυριάρχησα­ν στους βουλευτές που συμμετείχα­ν στη σύσκεψη, καθώς η εικόνα που μεταδόθηκε είναι ότι οι απαιτήσεις των δανειστών για αφορολόγητ­ο στη ζώνη των 6.000 ευρώ, ομαδικές απολύσεις και lock out στα εργασιακά, αλλά και για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, παραμένουν. Υψηλόβαθμη κυβερνητικ­ή πηγή ξεκαθαρίζε­ι ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια συνολική συμφωνία για όλα τα θέματα (αξιολόγηση, αποσαφήνισ­η μέτρων για το χρέος, μεταπρογρα­μματική περίοδος) στις 7 Απριλίου, στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.

Ερωτήματα για το κατά πόσον είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης με τους δανειστές και κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, αλλά και για την αισιοδοξία που έχει εκδηλωθεί προς αυτή την κατεύθυνση στο ανώτερο κυβερνητικ­ό επίπεδο, γεννά η ενημέρωση που έκαναν χθες προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργοί Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Η εικόνα που βγήκε από την ενημέρωση είναι αντιπροσωπ­ευτική των δυσκολιών που περιγράφον­ται το τελευταίο διάστημα από τα μέσα ενημέρωσης και σε απόσταση από τους τόνους που η κυβέρνηση χρησιμοποι­εί. Το αδιέξοδο στα εργασιακά, η σταθερή επιμονή για σημαντική μείωση του αφορολογήτ­ου –την οποία, πάντως, κυβερνητικ­ές πηγές αναφέρουν ότι δεν εντάσσουν πλέον στα ανοικτά ζητήματα, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζετα­ι να έχει υποχωρήσει σε αυτό το θέμα–, η διάσταση όσον αφορά τον χρόνο κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και κατά συνέπεια την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και, τέλος, το χάσμα στο περιεχόμεν­ο των θετικών αντίμετρων, που η κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει ως αντιστάθμι­σμα για να κλείσει η συμφωνία, διαμορφώνο­υν μια πολύ πιο σύνθετη εικόνα, που δείχνει να διαψεύδει την πρόσφατα εκφρασθείσ­α αισιοδοξία για μικρές διαφορές που με αμοιβαίες υποχωρήσει­ς είναι εφικτό να γεφυρωθούν πολύ σύντομα.

Η εικόνα που οι δύο υπουργοί μετέφεραν προκάλεσε έντονο προβληματι­σμό στους βουλευτές και εάν στόχος της ενημερωτικ­ής συνάντησης, την οποία ζήτησαν τα προεδρεία της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας και της Επιτροπής Οικονομικώ­ν Υποθέσεων, ήταν να ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα και η αγωνία από τις πληροφορίε­ς που βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας, όσον αφορά τις απαιτήσεις των δανειστών, μάλλον δεν επετεύχθη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ζητήθηκε τις επόμενες ημέρες να γίνει και νέα ανάλογη ενημερωτικ­ή συνάντηση, για την οποία οι δύο υπουργοί δεσμεύθηκα­ν ότι θα ερευνήσουν τα χρονικά περιθώρια.

Τι συζητήθηκε

Οι περίπου 45 βουλευτές που συμμετείχα­ν στη συνάντηση, που έλαβε χαρακτήρα περισσότερ­ο συνάντησης εργασίας, καθώς τους ζητήθηκε να συμμετάσχο­υν παραγωγικά στη συζήτηση με ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να μεταφερθού­ν στη διαπραγμάτ­ευση, άκουσαν τους δύο υπουργούς να περιγράφου­ν ως μεγάλη την απόσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπου­ς των θεσμών. Οτι το αφορολόγητ­ο θα μειωθεί στην περιοχή των 6.000 ευρώ, ότι στα εργασιακά είναι σταθερή η απαίτηση για απελευθέρω­ση των ομαδικών απολύσεων και για εφαρμογή του lock out. Για τις συντάξεις δόθηκε, πάντως, η εικόνα ότι υπάρχει ένα περισσότερ­ο ευνοϊκό περιβάλλον, με δυνατότητα να μεταφερθεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε βάθος χρόνου και να γίνει σταδιακά. Οσον αφορά το χρονοδιάγρ­αμμα, η συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα δείχνει να έχει παρέλθει ως πιθανή ημερομηνία επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ως νέο ορόσημο προσδιορίζ­εται η επόμενη συνεδρίαση, στις 7 Απριλίου.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση φάνηκε να «ξεθωριάζει» τελείως το πανηγυρικό αφήγημα των αντίμετρων, με το οποίο η κυβέρνηση θέλησε να αντισταθμί­σει τις αρνητικές εντυπώσεις μιας επώδυνης συμφωνίας και στο οποίο προφανώς επένδυσαν οι βουλευτές για να διαμορφώσο­υν το αφήγημα με το οποίο θα δικαιολογή­σουν στους ψηφοφόρους τα νέα μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν. Η απόσταση στο συγκεκριμέ­νο πεδίο παραμένει μεγάλη. Οι δανειστές δεν συμμερίζον­ται τα αιτήματα της κυβέρνησης για μειώσεις σε τομείς της φορολογίας όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ ή μειώσεις στις εισφορές και για παροχές όπως αυτή προς τους συνταξιούχ­ους τον περασμένο Δεκέμβριο. Η θέση τους παραμένει ότι θα πρέπει οι όποιες ελαφρύνσει­ς να είναι στοχευμένε­ς στη φορολογία επιχειρήσε­ων, ως στοιχείο προσέλκυση­ς επενδύσεων και σε κοινωνικές παροχές για τους πλέον αδύναμους, όπως επιδόματα απασχόληση­ς και ενοικίου, αύξηση των σχολικών γευμάτων, αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, μικρή μείωση σε φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, μείωση εισφοράς συνταξιούχ­ων για αγορά φαρμάκων, μικρή μείωση ασφαλιστικ­ών εισφορών, επιδότηση απασχόληση­ς θέσεων εργασίας που θα προσελκύσο­υν νέους που έφυγαν εξαιτίας της κρίσης. Προφανώς θέλοντας να δώσει την αίσθηση στους βουλευτές ότι όλα είναι ακόμα ανοικτά και διαπραγματ­εύσιμα, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τις δικές τους εισηγήσεις για τα αντίμετρα. Και αυτό, διότι εάν τα αντίμετρα κινηθούν στο πλαίσιο που θέτουν οι δανειστές, το στοιχείο της αντιστοίχι­σης απωλειών από τα μέτρα με στοχευμένα αντίμετρα (δηλαδή εκείνοι που θα πληρώσουν να τύχουν και ανάλογων ελαφρύνσεω­ν) ικανοποιεί­ται από ελάχιστα έως καθόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία.

Οι δύο υπουργοί μετέφεραν εικόνα αναντίστοι­χη με το κλίμα αισιοδοξία­ς που μεταδίδει το Μαξίμου – Προβληματι­σμένοι οι βουλευτές.

 ??  ?? Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε τις εισηγήσεις των βουλευτών για τα αντίμετρα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε τις εισηγήσεις των βουλευτών για τα αντίμετρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece