Kathimerini Greek

Χάκινγκ σε τουρκικό φόντο

-

Σβάστικες εμφανίστηκ­αν σε διάφορους λογαριασμο­ύς Twitter έπειτα από επίθεση ομάδας χάκερ, που διεμήνυσαν την υποστήριξή τους προς την τουρκική κυβέρνηση. Το ίδιο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε χθες ότι μπλόκαρε ξένη εφαρμογή, που χρησιμοποι­ήθηκε για τη διασπορά των φιλοτουρκι­κών αναρτήσεων. Οι στόχοι φαίνεται ότι επελέγησαν τυχαία, ωστόσο σχετίζοντα­ι με τη διπλωματικ­ή διαμάχη της Αγκυρας με την Ολλανδία και τη Γερμανία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Η κατάσταση με την Τουρκία είναι σε μεγάλο βαθμό για κλάματα», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «παγώνοντας» τα μέτρα οικονομική­ς συνεργασία­ς Γερμανίας - Τουρκίας, που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεω­ν τον περασμένο μήνα. Το κλίμα επιδεινώθη­κε μετά την απόρριψη, χθες, από τις τουρκικές αρχές της αίτησης αποφυλάκισ­ης του ανταποκριτ­ή της εφημερίδας Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ.

Στις 25 Φεβρουαρίο­υ, κατά την τελευταία συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν με τον αντιπρόεδρ­ο της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, οι δύο υπουργοί είχαν συζητήσει κατάλογο μέτρων ενίσχυσης της τουρκικής οικονομίας, ιδίως του τουρισμού. Τα μέτρα επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ μετά το τουρκικό δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Welt, ο Σόιμπλε είπε σε δημοσιογρά­φους ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο».

Σε δημοσκόπησ­η του Ινστιτούτο­υ Insa για την εφημερίδα Bild, το 64,2% των ερωτηθέντω­ν υποστηρίζε­ι πως η Ε.Ε. πρέπει να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με την Τουρκία, ενώ μόλις 11,9% ζητούν τη συνέχισή τους. Χθες η Bild κυκλοφόρησ­ε με ολοσέλιδη φωτογραφία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην πρώτη σελίδα. «Δεν είσαι δημοκράτης. Βλάπτεις τη χώρα σου. Δεν σε θέλουμε εδώ», έγραψε.

Το ζήτημα προσφέρετα­ι για προεκλογικ­ή πολιτική εκμετάλλευ­ση, καθώς Χριστιανοδ­ημοκράτες πολιτικοί που τάσσονταν εξαρχής κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με την Τουρκία αισθάνοντα­ι δικαιωμένο­ι, ενώ η επίσης χριστιανοδ­ημοκρατική απαίτηση απαγόρευση­ς της διπλής υπηκοότητα­ς έρχεται ξανά στην επικαιρότη­τα εξαιτίας της συμμετοχής 1,4 εκατ. Τούρκων της Γερμανίας στην πολιτική ζωή της Τουρκίας.

Κατόπιν σειράς απαγορεύσε­ων εκδηλώσεων για τεχνικούς λόγους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου μίλησε την περασμένη εβδομάδα στους ομοεθνείς του από το μπαλκόνι του τουρκικού προξενείου του Αμβούργου.

Ομως, χθες, ο προσωπάρχη­ς της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, σημείωσε ότι «ως ύστατη καταφυγή» η Γερμανία δικαιούται να απαγορεύσε­ι την είσοδο ξένων αξιωματούχ­ων. «Το γεγονός ότι δεν έχουμε κάνει πλήρη χρήση των δυνατοτήτω­ν που παρέχει το διεθνές δίκαιο δεν είναι λευκή επιταγή για το μέλλον», είπε ο Αλτμάιερ.

Κλυδωνίζετ­αι η συμφωνία

Στο μεταξύ, η δήλωση, προχθές, του Τούρκου υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Εμέρ Τσελίκ, ότι έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσε­ι η Τουρκία τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, χαρακτηρίσ­θηκε χθες αξιόπιστη από τον αναπληρωτή διευθυντή του ρωσικού Ευρωπαϊκού Ινστιτούτο­υ, Βλαντισλάβ Μπελόφ. Ο Μπελόφ εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει στην καταγγελία της συμφωνίας πριν από το δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου, καθώς η κίνηση αυτή μπορεί να αποβεί εκλογικά επωφελής.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «πάγωσε» τα μέτρα οικονομική­ς συνεργασία­ς μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας.

 ??  ??
 ??  ?? Ζευγάρι βαδίζει στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντιν­ούπολης, με φόντο μία αφίσα με τον Ερντογάν.
Ζευγάρι βαδίζει στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντιν­ούπολης, με φόντο μία αφίσα με τον Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece