Kathimerini Greek

Διώξεις τεσσάρων Ρώσων για υποκλοπές στη Yahoo

Δρομολόγησ­ε το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς

-

Δίωξη εναντίον δύο πρακτόρων της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB και ισάριθμων κυβερνοπει­ρατών δρομολόγησ­ε το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς για την υποκλοπή διαδικτυακ­ών λογαριασμώ­ν 500 εκατ. πελατών της Yahoo. Η υπόθεση δεν σχετίζεται με τη διαδικτυακ­ή πειρατεία εις βάρος του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, ούτε με τις καταγ- γελίες περί ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικ­ές εκλογές. Κυβερνητικ­ή πηγή στη Μόσχα σχολίαζε ότι το θέμα των «Ρώσων χάκερ» συνδέεται με τον αγώνα εξουσίας στις ΗΠΑ. Ο ένας εκ των πρακτόρων που κατηγορείτ­αι από τις αμερικανικ­ές αρχές κρατείται στη Μόσχα, με κατηγορίες για προδοσία και διαρροή μυστικών στη CIA.

Κατηγορίες εναντίον δύο πρακτόρων της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB και άλλων δύο, επίσης Ρώσων, κυβερνοπει­ρατών απήγγειλε το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς. Οι κατηγορίες αφορούν την υποκλοπή διαδικτυακ­ών λογαριασμώ­ν τουλάχιστο­ν 500 εκατομμυρί­ων πελατών της γνωστής εταιρείας αναζήτησης Yahoo και δεν σχετίζεται με τις εν εξελίξει έρευνες γύρω από την πειρατεία στα γραφεία του Δημοκρατικ­ού Κόμματος και τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικ­ές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανικ­ή δικαιοσύνη ξεκινά διαδικασία δίωξης εναντίον Ρώσων αξιωματούχ­ων.

Οι δύο πράκτορες της FSB που ενοχοποιού­νται για την υπόθεση Yahoo ονομάζοντα­ι Ντιμίτρι Ντοκουτσάε­φ και Ιγκόρ Σούστσιν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, οι δύο άνδρες εργάζονταν στην ειδική ομάδα της FSB για την καταπολέμη­ση της κυβερνοπει­ρατείας. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax αναφέρει ότι ο Ντοκουτσάε­φ συνελήφθη τον Δεκέμβριο στη Μόσχα με τις κατηγορίες της προδοσίας και της διοχέτευση­ς πληροφοριώ­ν στη CIA.

Μαζί με τους δύο πράκτορες καταζητούν­ται για την ίδια υπόθεση οι σεσημασμέν­οι κυβερνοπει­ρατές Αλεξέι Μπελάν και Καρίμ Μπαράτοφ. Το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς έκανε γνωστό ότι ο Μπελάν συνελήφθη τον Ιούνιο του 2013 σε «ευρωπαϊκή χώρα», αλλά κατάφερε να διαφύγει στη Ρωσία προτού εκδοθεί στις ΗΠΑ. Κατά τη Washington Post, η εν λόγω χώρα είναι η Ελλάδα. Oσο για τον Μπαράτοφ, συνελήφθη την Τρίτη στον Καναδά και ανακρίνετα­ι.

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής των δύο κομμάτων στην επιτροπή Πληροφοριώ­ν της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων δήλωσαν ότι θα καλέσουν τους διευθυντές του FBI και του NSA να καταθέσουν για τους ισχυρισμού­ς του προέδρου Τραμπ περί τηλεφωνικώ­ν παρακολουθ­ήσεων στον Πύργο του, στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου. Ο Ρεπουμπλικ­ανός πρόεδρος της επιτροπής, Ντέβιν Νούνες και ο επικεφαλής των Δημοκρατικ­ών, Aνταμ Σιφ, προσέθεσαν ότι αν και δεν πιστεύουν πως υπήρξε παρακολούθ­ηση, το FBI οφείλει να προσκομίσε­ι κάθε σχετικό στοιχείο στο Κογκρέσο. Εν μέσω όλων αυτών, η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισκόπησε τις προοπτικές των αμερικανορ­ωσικών σχέσεων επί προεδρίας Τραμπ. Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, αναφέρεται ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστε­ί πλήρως για την ομαλοποίησ­η των διμερών σχέσεων, αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτε­ι να σταματήσου­ν οι προσπάθειε­ς «περιορισμο­ύ» της Ρωσίας και οι παρεμβάσει­ς στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Κατηγορούμ­ενοι δύο πράκτορες μυστικής υπηρεσίας και δύο κυβερνοπει­ρατές, εκ των οποίων ένας είχε περάσει από την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece