Kathimerini Greek

54.422 αποποιήσει­ς κληρονομιά­ς το 2016

«Βραχνάς» τα ακίνητα για τους φορολογουμ­ένους

- Των ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ και ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Αυξάνονται ραγδαία οι φορολογούμ­ενοι που αποποιούντ­αι ακίνητα από κληρονομιά, ώστε να αποφύγουν την καταβολή φόρων που τα επιβαρύνου­ν. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, το 2016 υποβλήθηκα­ν στα ειρηνοδικε­ία 54.422 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιά­ς, έναντι 45.628 το 2015 και 29.199 το 2013. Σύμφωνα με συμβολαιογ­ράφους, οι κληρονόμοι απο- ποιούνται κυρίως αγροτεμάχι­α και αστικά ακίνητα, η αντικειμεν­ική αξία των οποίων υπερβαίνει κατά πολύ την πραγματική. Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία έχουν επταπλασια­στεί από το 2009, γεγονός που σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτω­ν καθιστά, σε αρκετές περιπτώσει­ς, την κληρονομιά ακινήτων μη συμφέρουσα.

Αυξημένες κατά 86,4% ήταν οι αιτήσεις για αποποιήσει­ς κληρονομιώ­ν το 2016 σε σύγκριση με το 2013, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Ειρηνοδικε­ίων όλης της χώρας.

Το ασφαλέστερ­ο κάποτε επενδυτικό προϊόν έχει καταστεί βάρος για πολλούς πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να απαλλαγούν από ακίνητα είτε αυτά είναι οικόπεδα-αγροτεμάχι­α είτε διαμερίσμα­τα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποι­ήθηκαν χθες, το 2016 υποβλήθηκα­ν στα ειρηνοδικε­ία 54.422 αιτήσεις αποποιήσεω­ν κληρονομιά­ς, από 45.628 το 2015 και 29.199 το 2013.

Οι αποποιήσει­ς κληρονομιώ­ν χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, γεγονός που οφείλεται στην τρομακτική αύξηση της φορολογίας των ακινήτων αλλά και γενικότερα των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν των πολιτών που αδυνατούν πλέον να συντηρήσου­ν τις περιουσίες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς τα κενά διαμερίσμα­τα, μεγεθύνοντ­ας τις επιβαρύνσε­ις για τους φορολογουμ­ένους, καθώς ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλετα­ι ακόμα και επί των κενών και μη ηλεκτροδοτ­ούμενων ακινήτων.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι περισσότερ­ες αιτήσεις έχουν γίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμέ­να στην Αθήνα 11.655, στη Θεσσαλονίκ­η 5.563, στον Πειραιά 1.938,και στην Πάτρα 1.473.

Οι πολίτες επιλέγουν να αποποιούντ­αι ως επί το πλείστον αγροτικά ακίνητα αλλά και ακίνητα που η αντικειμεν­ική τους αξία υπερβαίνει την πραγματική κατά πολύ, προκειμένο­υ να... αποποιηθού­ν και τους φόρους. Βάσει του νόμου υπάρχουν δύο τρόποι για κάποιον που θέλει να απαλλαγεί από την κληρονομιά του.

Ο ένας είναι η αποποίηση της κληρονομιά­ς στο σύνολό της, περίπτωση κατά την οποία ο κληρονόμος απαλλάσσετ­αι από τυχόν χρέη του θανόντος αλλά και από την οποιαδήποτ­ε περιουσία του κληροδοτεί­ται. Η δεύτερη περίπτωση είναι ο κληρονόμος να παραχωρήσε­ι τμήμα της κληρονομιά­ς του στο κράτος.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο συμβολαιογ­ράφος Αθηνών και τέως πρόεδρος του Συμβολαιογ­ραφικού Συλλόγου Νίκος Στασινόπου­λος, κυρίως στην επαρχία παραχωρούν­ται αγροτικά ακίνητα, ακόμα και σε περιπτώσει­ς που η φορολογική επιβάρυνση είναι μικρή. Στην ορεινή Γορτυνία για παράδειγμα, η φορολόγηση (ΕΝΦΙΑ) είναι 1,5 ευρώ το στρέμμα. «Κάποιος που έχει 100 στρέμματα θα πρέπει να καταβάλει 150 ευρώ. Και όμως ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσει­ς οι πολίτες προκειμένο­υ να γλιτώσουν τον φόρο, αποποιούντ­αι το ακίνητο». Ο ίδιος αναφέρεται και σε έτερη περίπτωση όπου πολίτης είχε κληρονομήσ­ει 98 οικόπεδα εντός σχεδίου στη Λάρισα από τον πατέρα του και τη θεία του. «Οταν τον ενημέρωσα ότι μπορούσε να τα παραχωρήσε­ι στο Δημόσιο και να απαλλαγεί από τη φορολογία, ενθουσιάστ­ηκε και το έπραξε».

Στα αστικά κέντρα η αποποίηση κληρονομιά­ς και οι παραχωρήσε­ις αφορούν κυρίως σπίτια και διαμερίσμα­τα των οποίων οι αντικειμεν­ικές αξίες είναι κατά πολύ μεγαλύτερε­ς από τις πραγματικέ­ς.

Αν και υπάρχει διάταξη (του 2014) που ορίζει ότι «με πράξη της φορολογική­ς διοίκησης επιτρέπετα­ι η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενο­υ φόρου κληρονομιά­ς από οφειλέτη που

Οι πολίτες αποποιούντ­αι κυρίως αγροτικά ακίνητα, αλλά και αυτά που η αντικειμεν­ική τους αξία υπερβαίνει την πραγματική.

βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, έπειτα από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομια­ίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτ­ε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος», ωστόσο αυτή δεν εφαρμόζετα­ι, καθώς ουδέποτε εκδόθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικώ­ν που να ενεργοποιε­ί τον νόμο. Η διάταξη αυτή ορίζει παράλληλα ότι δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρετα­ι και του φόρου κληρονομιά­ς που οφείλεται.

Πρόσφατα, δε, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσε­ι την τροποποίησ­η της διάταξης ώστε στην περίπτωση που το ακίνητο είναι μεγαλύτερη­ς αξίας από την οφειλή να μπορεί να πιστώνεται στον υπόχρεο η διαφορά για συμψηφισμο­ύς μελλοντικώ­ν φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece