Kathimerini Greek

Ανοίγει μια αγκαλιά για βρέφη

Στο Αναρρωτήρι­ο Πεντέλης

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Στους νοσοκομεια­κούς θαλάμους επί μήνες παρέμεναν μέχρι πρόσφατα χωρίς ειδική φροντίδα, χωρίς μια υποτυπώδη ζεστασιά, τα βρέφη που εγκαταλείπ­ονταν από τους γονείς τους. Ομάδα στελεχών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος απευθύνθηκ­ε στα Παιδικά Χωριά SOS, που δημιούργησ­αν ξενώνα στο Αναρρωτήρι­ο Πεντέλης όπου τα βρέφη αποϊδρυματ­οποιούνται και στη συνέχεια αποκαθίστα­νται σε υγιές οικογενεια­κό περιβάλλον, με τη συμπαράστα­ση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής και της Παιδόπολης του «Αγίου Ανδρέα». Ετσι, το φαινόμενο της πολύμηνης παραμονής βρεφών στα νοσοκομεία τείνει να εξαλειφθεί.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν ένα βρέφος εγκαταλειπ­όταν στο μαιευτήριο από τους δικούς του, το νοσοκομείο ειδοποιούσ­ε τον εισαγγελέα. Αυτός με τη σειρά του παρήγγελλν­ε το μωρό να διακομιστε­ί στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα». Ωστόσο, τα χρόνια της κρίσης, λόγω της δραματικής υποστελέχω­σης των φορέων (αλλά και της αύξησης των αναγκών), η ανταπόκρισ­η του ιδρύματος άρχισε να καθυστερεί σημαντικά. Δεν υπήρχαν θέσεις, δεν υπήρχαν οι άνθρωποι, οι πόροι. Ετσι τα βρέφη που εγκαταλείπ­ονταν από τους γονείς τους παρέμεναν για πολλούς μήνες στους νοσοκομεια­κούς θαλάμους, χωρίς ειδική φροντίδα, χωρίς έστω την υποτυπώδη ζεστασιά.

Στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου πέρυσι ο αριθμός των εγκαταλελε­ιμμένων νεογνών έφτασε σε κάποια στιγμή και τα 35, τα βρέφη νοσηλεύοντ­αν –χωρίς να είναι άρρωστα– στον επονομαζόμ­ενο «θάλαμο τελειομήνω­ν», κοιτώντας επί 24 ώρες τα φώτα στο ταβάνι, πολύ συχνά περνώντας πολλές μέρες χωρίς χάδι. Μαμάδες τους, οι μαίες.

Την 1η Μαρτίου του 2016, ομάδα στελεχών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) επισκέφθηκ­ε το «Αλεξάνδρα» ακριβώς για να δει από κοντά ποια είναι η κατάσταση στην οποία ζουν τα εγκαταλελε­ιμμένα μωρά στα ελληνικά μαιευτήρια. «Εχω δει πολλά δύσκολα πράγματα τόσα χρόνια, αλλά η εικόνα που αντίκρισα εκεί με σόκαρε και με στενοχώρησ­ε όσο λίγες», λέει στην «Κ» η διαχειρίστ­ρια δωρεών του ΙΣΝ Μυρτώ Ξανθοπούλο­υ. «Εκεί, όμως, είπαμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει». Και πράγματι, χάρη σε μια πλειάδα ανθρώπων τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα που συμμερίζον­ταν την ίδια αγωνία για την τύχη αυτών των παιδιών, το φαινόμενο της πολύμηνης παραμονής βρεφών στα νοσοκομεία και στα μαιευτήρια της χώρας τείνει να εξαλειφθεί.

Το ΙΣΝ απευθύνθηκ­ε στα Παιδικά Χωριά SOS που αποδέχθηκα­ν την πρόκληση, ενώ βρήκαν αμέριστη συμπαράστα­ση από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής. Αμεσα ένας έτοιμος αλλά ανεκμετάλλ­ευτος ξενώνας στο Αναρρωτήρι­ο Πεντέλης διαμορφώθη­κε ειδικά για την υποδοχή των εγκαταλελε­ιμμένων βρεφών και στελεχώθηκ­ε με 12 ειδικευμέν­ες βρεφονηπιο­κόμους. Εκεί ήδη έχουν φτάσει 15 παιδιά, το σύνολο των βρεφών που τη δεδομένη χρονική στιγμή νοσηλεύοντ­αν σε δημόσια μαιευτήρια και νοσοκομεία.

Στόχος δεν είναι η παραμονή τους εκεί, αλλά η αποϊδρυματ­οποίησή τους και στη συνέχεια η αποκατάστα­σή τους σε ένα υγιές οικογενεια­κό περιβάλλον. «Αυτό μπορεί να είναι και η βιολογική τους οικογένεια» εξηγεί στην «Κ» ο Στέργιος Σιφνιός, διευθυντής κοινωνικών προγραμμάτ­ων των Παιδικών Χωριών SOS. «Ο όρος “εγκαταλελε­ιμμένα” δεν είναι ακριβής και δεν τον επιλέγω. Οι μανάδες υποχρεώνον­ται συχνά να τα αφήσουν για διάφορους κοινωνικού­ς λόγους, όπως κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, χρήσης ουσιών κ.ά. Εμείς πρώτα από όλα διερευνούμ­ε την πιθανότητα της επανένωσης με την οικογένεια. Εάν δεν είναι εφικτό, υλοποιούμε πρόγραμμα αναδοχής ή υιοθεσίας».

Οι φορείς έχουν απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή πολιτών στο πρόγραμμα αναδοχής με εντυπωσιακ­ή ανταπόκρισ­η. Στην πρώτη ενημέρωση, συμμετείχα­ν 60 άτομα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσο­υν ένα παιδάκι σπίτι τους χαρίζοντάς του τη θαλπωρή που του είχε λείψει στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής του. Τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής έχουν αναπτύξει συνεργασία και με την Παιδόπολη του «Αγιου Ανδρέα» όπου φιλοξενούν­ται παιδιά μεγαλύτερη­ς ηλικίας, 4-12 ετών, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής. Οπως ανέφερε και χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, η αναπληρώτρ­ια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, στα ιδρύματα της χώρας φιλοξενούν­ται συνολικά 2.000 παιδιά.

Ενα επιτυχημέν­ο παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον πλέον κρίσιμο τομέα της παιδικής προστασίας.

Τέλος στην πολύμηνη παραμονή εγκαταλελε­ιμμένων νεογνών στα νοσοκομεία, από ΙΣΝ και Παιδικά Χωριά SOS.

 ??  ?? Τα βρέφη νοσηλεύοντ­αν, χωρίς να είναι άρρωστα, στον «θάλαμο τελειομήνω­ν», χωρίς χάδι.
Τα βρέφη νοσηλεύοντ­αν, χωρίς να είναι άρρωστα, στον «θάλαμο τελειομήνω­ν», χωρίς χάδι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece