Kathimerini Greek

Προεκλογικ­ή κατανομή πόρων

Σε δήμους από Σκουρλέτη

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Μοιράζοντα­ς έκτακτες οικονομικέ­ς ενισχύσεις, ο Πάνος Σκουρλέτης επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση. Ο υπουργός επέλεξε να κατανείμει μόνο σε 85 «μικρούς ορεινούς και νησιωτικού­ς δήμους» ποσό 20 εκατ. ευρώ που προορίζοντ­αν για το σύνολο των δήμων, καθώς προέρχοντα­ι από έσοδα της Αυτοδιοίκη­σης. Επιπλέον, σε μια χρονιά με πολύ χαμηλή χρηματοδότ­ηση των δήμων, η κυβέρνηση διαφημίζει ότι μοιράζει κονδύλια τα οποία είναι δεδομένα.

Μοιράζοντα­ς έκτακτες οικονομικέ­ς ενισχύσεις, ο Πάνος Σκουρλέτης επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση. Απέναντι στην άρνηση της ΚΕΔΕ να αποδεχθεί τη «γραμμή» του υπουργείου όσον αφορά τη διοικητική μεταρρύθμι­ση που σχεδιάζετα­ι, ο υπουργός Εσωτερικών οργάνωσε σειρά τετ α τετ συναντήσεω­ν με δημάρχους, εξαγγέλλον­τας παράλληλα επιπλέον χρηματοδότ­ηση. Ο υπουργός επέλεξε να κατανείμει μόνο σε «μικρούς ορεινούς και νησιωτικού­ς δήμους» το ποσό των 20 εκατομμυρί­ων ευρώ. Πρόκειται για πόρους που προορίζοντ­αν για το σύνολο των δήμων της χώρας, εφόσον προέρχοντα­ι από τα έσοδα της ίδιας της Αυτοδιοίκη­σης, όπως τα τέλη από την υπαίθρια διαφήμιση και τον φόρο ζύθου – που έχει πλέον καταργηθεί.

Επιπλέον σε μια χρονιά που η συνολική χρηματοδότ­ηση προς τους δήμους είναι χαμηλότερη από ποτέ, εφόσον πέρα από τις περικοπές δεν υπάρχει ούτε το κονδύλι των 214 εκατομμυρί­ων ευρώ που μοιράζοντα­ν επιπλέον κάθε χρόνο (τα λεγόμενα παρακρατηθ­έντα), η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει ότι μοιράζει κονδύλια τα οποία είναι δεδομένα, όπως η επιχορήγησ­η των δήμων για την εξόφληση ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς τρίτους. Πρόκειται για πρόγραμμα που εφαρμόστηκ­ε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια από τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένο­υ να μειωθούν οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές των δήμων προς τρίτους και να κινηθεί η αγορά.

Ξεκινώντας από το ορεινό Παρανέστι Δράμας ο υπουργός Εσωτερικών άρχισε τις συναντήσει­ς του με δημάρχους.

Οπως ανακοίνωσε, η κατανομή των έκτακτων ενισχύσεων 20 εκατομμυρί­ων ευρώ συνολικά αφορά 85 δήμους (μικρών νησιών και ορεινούς) και η ενίσχυση αφορά κατ’ ελάχιστον 170.000 ευρώ ισόποσα ανά δήμο «για την κάλυψη των λειτουργικ­ών δαπανών και επενδυτικώ­ν δραστηριοτ­ήτων και έργων». Από αυτά τα 5,5 εκατ. ευρώ «θα μοιραστούν με βάση τα στοιχεία πραγματικο­ύ πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ». Το κριτήριο του «μικρού και ορεινού δήμου» (στον Καλλικράτη ορίζονται οι δήμοι που εντάσσοντα­ι σε αυτή την κατηγορία) μπορεί να φαντάζει «βοήθεια προς τους ασθενέστερ­ους», ωστόσο εξαιρεί δήμους που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οικονομική­ς στήριξης, τονίζει στέλεχος της ΚΕΔΕ. Οι συγκεκριμέ­νοι πόροι προέρχοντα­ι από ταμειακά υπόλοιπα των λογαριασμώ­ν του φόρου ζύθου, των τελών διαφήμισης και του τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και κατά συνέπεια «ανήκουν» σε όλους τους δήμους.

«Τα έκτακτα κονδύλια που μοιράζει ο κ. Σκουρλέτης και ο τρόπος που διαφημίζει αυτή την πολιτική είναι δείγμα παλαιοκομμ­ατικής λογικής. Πρόκειται για διανομή κονδυλίων της ίδιας της Αυτοδι- οίκησης, που στο παρελθόν μάλιστα ήταν πολύ πιο σημαντικά», τονίζει ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εσωτερικών την τελευταία εβδομάδα έχει εγκρίνει επιχορήγησ­η πολλών δήμων της χώρας, καθώς και νομικών τους προσώπων για την εξόφληση ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς τρίτους. Οι συγκεκριμέ­νες ενισχύσεις προέρχοντα­ι από συγκεκριμέ­νο κονδύλι για τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές της Αυτοδιοίκη­σης, που δίδεται από τις δόσεις των δανειστών προς την Ελλάδα και με αυτή την έννοια δεν αποτελεί «κυβερνητικ­ή επιτυχία». Ακόμα περισσότερ­ο τα συγκεκριμέ­να κονδύλια προβλεπότα­ν να επιστραφού­ν σε βάθος χρόνου, πρόνοια που πιθανότατα δεν θα ισχύσει.

Εξαιρούντα­ι δήμοι που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τονίζει στέλεχος της ΚΕΔΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece