Kathimerini Greek

Δέμα-βόμβα προς Σόιμπλε

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Από την Αττική ταχυδρομήθ­ηκε το δέμα - βόμβα με παραλήπτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ως αποστολέας αναγραφότα­ν το όνομα «Αδωνις Γεωργιάδης» και διεύθυνση αυτή του πολιτικού γραφείου του αντιπροέδρ­ου της Ν.Δ. στην οδό Ακαδημίας.

Από την Αττική ταχυδρομήθ­ηκε το δέμα - βόμβα με παραλήπτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ως αποστολέας του παγιδευμέν­ου με εκρηκτικά φακέλου αναγραφότα­ν το όνομα «Αδωνις Γεωργιάδης» και διεύθυνση που αντιστοιχε­ί σε εκείνη του πολιτικού του γραφείου, στην οδό Ακαδημίας.

Αυτά προέκυψαν από επίσημη ενημέρωση που έλαβαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γερμανίας, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Μάλιστα, για το θέμα υπήρξε χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον αντιπρόεδρ­ο της Νέας Δημοκρατία­ς Αδ. Γεωργιάδη. Δεν είχε –μέχρι αργά χθες– προσδιορισ­τεί ο ακριβής χρόνος αποστολής του «δέματος». Η έρευνα για την υπόθεση ανετέθη στην Αντιτρομοκ­ρατική. Αρμόδιοι αξιωματικο­ί μάλιστα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο πιθανής διασύνδεση­ς της αποστολής του «δέματος» στη Γερμανία και με την εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλε­ίο του Αδ. Γεωργιάδη, ξημερώματα χθες στην Κηφισιά. Εξάλλου, ο εμπρηστικό­ς μηχανισμός που ανεφλέγη έξω από το κατάστημα του αντιπροέδρ­ου της Ν.Δ. είχε μεγάλες ομοιότητες με εκείνους που είχε χρησιμοποι­ήσει η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» σε επιθέσεις κατά εκκλησιών σε Αθήνα και Πειραιά το 2009, ενώ τα μέλη της ίδιας οργάνωσης είχαν ταχυδρομήσ­ει (το 2010) παγιδευμέν­ο δέμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Οπως προέκυπτε από χθεσινά δημοσιεύμα­τα στον Τύπο της Γερμανίας, υπάλληλοι του υπουργείου εντόπισαν το πακέτο και ειδοποίησα­ν τις Αρχές. Ανδρες της αστυνομίας του Βερολίνου εξέτασαν το ύποπτο δέμα και αποφάσισαν να το παραδώσουν σε ειδική υπηρεσία πυροτεχνου­ργών, όπου διαπιστώθη­κε πως όντως επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό. Οπως ανακοινώθη­κε χθες το απόγευμα από την αστυνομία, το ύποπτο πακέτο περιείχε εκρηκτική ύλη που χρησιμοποι­είται για την πα- ρασκευή πυροτεχνημ­άτων (πυρίτιδα) και θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμ­ούς κατά το άνοιγμά του. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της εφημερίδας Märkische Allgemeine (αργότερα επιβεβαιώθ­ηκαν από τις γερμανικές υπηρεσίες και την ΕΛ.ΑΣ.) ο παραλήπτης ήταν ο ίδιος ο Σόιμπλε. Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικώ­ν υποχρεώθηκ­αν να εγκαταλείψ­ουν το κτίριο και η επιχείρηση διήρκεσε αρκετές ώρες, προκειμένο­υ να ερευνηθεί η περιοχή γύρω από την ταχυδρομικ­ή υπηρεσία.

Υπενθυμίζε­ται ότι στις 3 Νοεμβρίου του 2010, 14 συνολικά δέματα - βόμβες είχαν αποσταλεί σε πρεσβείες στην Ελλάδα, αλλά και κατά στόχων στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγ­ονταν η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργ­ός Σίλβιο Μπερλουσκό­νι. Τότε, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, είχε κάνει συγκεκριμέ­νη αναφορά στην Ελλάδα και στην τρομοκρατι­κή οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία και περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα ανέλαβε την ευθύνη για τα εν λόγω δέματα. Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2011, σε επιχείρηση της Αντιτρομοκ­ρατικής σε κρησφύγετο στη Νέα Ιωνία Βόλου, όπου είχαν συλληφθεί μέλη της οργάνωσης, βρέθηκαν προσχέδια και τελικά κείμενα της προκήρυξης.

 ??  ?? Ως αποστολέας του φακέλου προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν αναγραφότα­ν το όνομα «Αδωνις Γεωργιάδης».
Ως αποστολέας του φακέλου προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν αναγραφότα­ν το όνομα «Αδωνις Γεωργιάδης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece