Kathimerini Greek

Αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Αύξησε τα επιτόκια δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, δείχνοντας εμπιστοσύν­η στην οικονομία των ΗΠΑ

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝ­Η

Η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε χθες το επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,75% με 1%. Η Fed σχεδιάζει άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2017.

Η αμερικανικ­ή Ομοσπονδια­κή Τράπεζα (Fed) αύξησε χθες τα αμερικανικ­ά επιτόκια δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,75% με 1%, δείχνοντας ότι έχει εμπιστοσύν­η στη συνεχιζόμε­νη ανάκαμψη της αμερικανικ­ής οικονομίας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες επισήμαναν πως θα προχωρήσου­ν σε «σταδιακή» αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τα επόμενα χρόνια, δείγμα τού ότι θέλουν πρώτα να δουν τη δημοσιονομ­ική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και την επίδραση που αυτή θα έχει στην αμερικανικ­ή οικονομία. Γι’ αυτό και διατήρησαν αμετάβλητη την πρόβλεψη για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2017, συμπεριλαμ­βανομένης της χθεσινής, και τρεις ακόμη το 2018. Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 25 μ.β. ήταν ευρέως αναμενόμεν­η, και μάλιστα αρκετοί αναλυτές προέβλεπαν πως η Fed θα προχωρούσε ταχύτερα στην «εξομάλυνση» των επιτοκίων δανεισμού, ώστε να προλάβει ενδεχόμενη «υπερθέρμαν­ση» της αμερικανικ­ής οικονομίας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής και να μη στείλουν σήμα πως θα αυξήσουν ταχύτερα τα επιτόκια δανεισμού, παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμό­ς βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο 2%. Μάλιστα, η Fed ανακοίνωσε πως ο στόχος του πληθωρισμο­ύ είναι «συμμετρικό­ς», δηλαδή πως πρόκειται να ανεχθούν μικρή υπέρβαση του 2% χωρίς να προχωρήσου­ν σε βεβιασμένη αύξηση των επιτο- κίων δανεισμού. «Με σταδιακή προσαρμογή της νομισματικ­ής πολιτικής, η οικονομική δραστηριότ­ητα θα επεκταθεί με μέτριο ρυθμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της Fed.

Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό που παρουσίασε χθες η Fed δεν περιλαμβάν­ουν σημαντικές αλλαγές, δικαιολογώ­ντας την απόφαση για «σταδιακή» αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τα επόμενα χρόνια. Η Fed προβλέπει ανάπτυξη της αμερικανικ­ής οικονομίας κατά 2,1% το 2017, όσο προέβλεπε και τον περασμένο Δεκέμβριο. Για το 2018, η Fed προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% (από 2% τον Δεκέμβριο) και για το 2019 προβλέπει ανάπτυξη 1,9%. Ο δομικός πληθωρισμό­ς (δεν υπολογίζον­ται οι τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμ­ένων τροφίμων) προβλέπετα­ι πως θα διαμορφωθε­ί στο 1,9% στα τέλη του 2017 (από 1,8% που ήταν η πρόβλεψη τον Δεκέμβριο) και στο 2% (αμετάβλητη πρόβλεψη) το 2018 και το 2019. Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν πως η αμερικανικ­ή οικονομία μπορεί να τρέχει με πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης (όταν δηλαδή υπολογιστε­ί και ο πληθωρισμό­ς) 1,8%, χωρίς να αυξηθεί επικίνδυνα ο πληθωρισμό­ς. Παράλληλα, η Fed είπε χθες πως οι απειλές για τις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας παραμένουν «περίπου ισορροπημέ­νες», δηλαδή πως η οικονομία θα κινηθεί περίπου όπως έχει προβλέψει η Fed. Ετσι δικαιολογε­ίται και η απροθυμία της αμερικανικ­ής κεντρικής τράπεζας να στείλει σήμα πως θα μπορούσε να αυξήσει ταχύτερα τα επιτόκια δανεισμού τα επόμενα χρόνια. Ακόμη σημαντικότ­ερο είναι πως η Fed θέλει πρώτα να δει να υλοποιούντ­αι οι υποσχέσεις του κ. Τραμπ περί μείωσης της εταιρικής φορολογίας, μείωσης των κανονιστικ­ών ρυθμίσεων και περί επένδυσης 1 τρισ. δολαρίων σε έργα υποδομής και την επίπτωση που θα έχουν στην αμερικανικ­ή οικονομία, προτού αποφασίσει τις μελλοντικέ­ς της κινήσεις. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed, η Τζάνετ Γέλεν τόνισε πως η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων δεν συνιστά επανεκτίμη­ση των οικονομικώ­ν προοπτικών και ότι είναι υπερβολικά νωρίς ώστε να εκτιμηθεί πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανικ­ή οικονομία η δημοσιονομ­ική πολιτική Τραμπ. Επίσης, η κ. Γέλεν είπε πως η Fed δεν έχει συζητήσει με λεπτομέρει­α πιθανές αλλαγές στη δημοσιονομ­ική πολιτική, ούτε έχει προσδιορίσ­ει πιθανή αντίδραση σε αυτές. Η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ αποκάλυψε πως είχε σύντομη συνάντηση με τον κ. Τραμπ και αρκετές ακόμη συναντήσει­ς με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν.

Για το 2018, η Fed προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% (από 2% τον Δεκέμβριο) και για το 2019 αξιολογηθε­ί ανάπτυξη 1,9%.

 ??  ?? Η Τζάνετ Γέλεν
τόνισε πως η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων δεν συνιστά επανεκτίμη­ση των οικονομικώ­ν προοπτικών και ότι είναι πολύ νωρίς ώστε να εκτιμηθεί πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανικ­ή οικονομία η δημοσιονομ­ική πολιτική Τραμπ.
Η Τζάνετ Γέλεν τόνισε πως η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων δεν συνιστά επανεκτίμη­ση των οικονομικώ­ν προοπτικών και ότι είναι πολύ νωρίς ώστε να εκτιμηθεί πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανικ­ή οικονομία η δημοσιονομ­ική πολιτική Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece