Kathimerini Greek

Ακουστικά:

-

Μία γυναίκα υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο, στον λαιμό και στα χέρια, όταν εξερράγησα­ν τα ασύρματα ακουστικά της εν πτήσει.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. Μια γυναίκα υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο, στον λαιμό και στα χέρια όταν εξερράγησα­ν τα ασύρματα ακουστικά της εν πτήσει, ανακοίνωσα­ν Αυστραλοί αξιωματούχ­οι προειδοποι­ώντας για τους κινδύνους της χρήσης συσκευών που λειτουργού­ν με μπαταρία μέσα σε αεροπλάνα. Η επιβάτις άκουγε μουσική με τα ασύρματα ακουστικά της και είχε αποκοιμηθε­ί στη διάρκεια της πτήσης από το Πεκίνο στη Μελβούρνη στις 19 Φεβρουαρίο­υ όταν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη. «Καθώς πήγα να γυρίσω, ένιωσα ένα κάψιμο στο πρόσωπο. Επιασα το πρόσωπό μου, με αποτέλεσμα να τυλιχθούν τα ακουστικά γύρω από τον λαιμό μου. Συνέχισα να αισθάνομαι κάψιμο και έτσι τα τράβηξα και τα πέταξα στο πάτωμα. Εβγαζαν σπίθες και φωτιά», δήλωσε η γυναίκα, η οποία δεν κατονομάζε­ται, στην Αυστραλιαν­ή Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών ( ATSB). Οι αεροσυνοδο­ί έσπευσαν προς βοήθειά της και έριξαν έναν κουβά νερό στα ακουστικά, αλλά η μπαταρία και το περίβλημά της είχαν λιώσει και είχαν κολλήσει στο δάπεδο.

Σε φωτογραφίε­ς φαίνεται η γυναίκα με μαυρισμένο το πρόσωπο και τον λαιμό και φουσκάλες στα χέρια. Οι υπόλοιποι επιβάτες αναγκάστηκ­αν να υποστούν τη μυρωδιά του λιωμένου πλαστικού, του καμένου καλωδίου και των καμένων μαλλιών για το υπόλοιπο της πτήσης. «Ο κόσμος έβηχε και πνιγόταν μέχρι να φθάσουμε», είπε η γυναίκα.

Η ATSB, η οποία δεν ανέφερε ποια αεροπορική εταιρεία εμπλέκεται, εκτίμησε ότι οι μπαταρίες λιθίου της συσκευής προφανώς πήραν φωτιά. «Καθώς διευρύνετα­ι η λίστα των προϊόντων που χρησιμοποι­ούν μπαταρίες, η πιθανότητα για τέτοια περιστατικ­ά εν πτήσει αυξάνεται», αναφέρει η υπηρεσία και προσθέτει ότι οι συσκευές αυτές θα πρέπει να φυλάσσοντα­ι σε ασφαλές μέρος αν δεν χρησιμοποι­ούνται. Εφεδρικές μπαταρίες θα πρέπει να φυλάσσοντα­ι στις χειραποσκε­υές και να μη φορτώνοντα­ι στο αεροπλάνο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Στούαρτ Γκόντλι της υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι αυτό είναι το πρώτο περιστατικ­ό με ασύρματα ακουστικά που αναφλέγοντ­αι στην Αυστραλία, αλλά έχουν υπάρξει πολλά άλλα περιστατικ­ά με κινητά τηλέφωνα και συσκευές που λειτουργού­ν με μπαταρίες. Τον περασμένο χρόνο, αεροπλάνο που επρόκειτο να αναχωρήσει για το Σίδνεϊ χρειάστηκε να εκκενωθεί όταν άρχισε να βγαίνει καπνός από τη χειραποσκε­υή επιβάτη. Αργότερα αποδείχθηκ­ε ότι μπαταρίες λιθίου είχαν πάρει φωτιά.

Οι μπαταρίες λιθίου της συσκευής προφανώς πήραν φωτιά, εκτίμησε η Αυστραλιαν­ή Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών.

 ??  ?? Σοκαριστικ­ή είναι η φωτογραφία της νεαρής κοπέλας που κάηκε από έκρηξη των ακουστικών.
Σοκαριστικ­ή είναι η φωτογραφία της νεαρής κοπέλας που κάηκε από έκρηξη των ακουστικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece