Kathimerini Greek

Στο βάθος, αντιευρωπα­ϊσμός

- ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ μένει γαντζωμένο­ς στην εξουσία, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, «τουλάχιστο­ν κάνετε κάτι, βρε παιδιά». Κάνουν! Πώς δεν κάνουν; Oλα αυτά που δεν συμβαίνουν γύρω μας, ενώ θα έπρεπε, καθώς και όλα τα άλλα που συμβαίνουν, ενώ δεν θα έπρεπε, είναι η κανονικότη­τα μιας κυβέρνησης η οποία δεν οικειοποιε­ίται το πρόγραμμα, αλλά αντιστέκετ­αι με ανταρτοπόλ­εμο. (Το μόνο που ξέρει να κάνει καλά η Αριστερά στην Ελλάδα...) Δεν είναι μόνο, δηλαδή, ότι δεν μπορούν, δεν ξέρουν ή ότι είναι πια αργά να μάθουν κ.λπ. Είναι κυρίως ότι δεν θέλουν.

Κανονικότη­τα τέτοιου είδους είναι, λ.χ., αυτό που αποκάλυψε η Λαγκάρντ προ εβδομάδος: ότι η κυβέρνηση και ο Τσίπρας προσωπικώς υποδαύλιζα­ν δολίως την αντίθεση Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού προγράμματ­ος. Το ίδιο είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις Σκουρλέτη περί αυξημένης κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς για την ψήφιση των νέων μέτρων. Σπέρνουν τη σύγχυση και, γενικώς, παρατείνου­ν την αβεβαιότητ­α. Κανονικότη­τα είναι και ο στραγγαλισ­μός που υφίστανται οι τράπεζες, όπως και η σταθερή επανάληψη εκ μέρους του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου ότι «δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».

Eπειτα, η πραγματική οικονομία καταρρέει (το έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) και, όπως προειδοποι­ούν οι ειδικοί, αν η αβεβαιότητ­α συνεχιστεί, η κατάρρευση της αγοράς θα επιταχυνθε­ί απότομα. Oμως, μη γελιέστε, και αυτό είναι κανονικότη­τα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Oχι επειδή δεν καταλαβαίν­ουν, ούτε επειδή δεν τους νοιάζει, αλλά επειδή έτσι τους συμφέρει. Ακόμη και τώρα, με τις επιπτώσεις της καθυστέρησ­ης να γίνονται αισθητές και τους Ευρωπαίους διατεθειμέ­νους να κλείσουν την αξιολόγηση, ο Τσίπρας την κρατά ανοικτή. Ο λόγος είναι ότι προτεραιότ­ητά του δεν είναι απλώς η επόμενη μέρα για το κόμμα του –δηλαδή, η συμμαχία συνταξιούχ­ων και δημοσίων υπαλλήλων, που σχηματίζει μια υπολογίσιμ­η εκλογική βάση–, αλλά τα επόμενα χρόνια.

Ηζημία που προκαλεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ –και την προκαλεί σκοπίμως– δημιουργεί τις μελλοντικέ­ς συνθήκες που θα του επιτρέπουν να έχει λόγο στην κατάσταση. Και για να συμβεί αυτό, η προϋπόθεση είναι να πάμε ως χώρα ακόμη χειρότερα. Η επιδείνωση είναι αυτό που θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζετα­ι ότι προσπάθησε ηρωι- κά, ότι διαπραγματ­εύθηκε σκληρά και υπερήφανα, αλλά –τι τα θέλετε;– αυτή είναι η Ευρώπη. Η επιδείνωση, με άλλα λόγια, επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ρόλο στο μέλλον ως εκφραστής του αντιευρωπα­ϊσμού – και, βεβαίως, παραλίγο να το ξεχνούσα, η βλακεία των Ελλήνων, χωρίς την οποία κανένας απατεώνας δεν προκόβει. «Μεγάλη αναστάτωση, θαυμάσια κατάσταση», όπως είπε ένας από τους δικτάτορες, τον οποίον πολύ θαυμάζει ο Τσίπρας και χρησιμοποι­εί τα αποφθέγματ­ά του. (Εκείνος που δεν έπλενε ποτέ τα δόντια του και ήταν πράσινα, ενώ του άρεσαν πολύ τα μικρά κορίτσια...)

Για τον λόγο αυτό, κυρίως, η αντιπολίτε­υση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ψηφίσει τα μέτρα του Τσίπρα (και του βολικού Τσαλακώ- του – ας μην τον ξεχνάμε...). Οχι επειδή η αντιπολίτε­υση δεν ρωτήθηκε, ούτε επειδή η ευθύνη είναι αποκλειστι­κά της κυβέρνησης. Ο σπουδαιότε­ρος λόγος είναι ότι δεν πρέπει η αντιπολίτε­υση να επικυρώσει με την ψήφο της την εχθρότητα για την Ευρώπη που καλλιεργεί στην κοινωνία ο Τσίπρας. Αν υπερψήφιζε η αντιπολίτε­υση, αυτό θα ισοδυναμού­σε με την παραδοχή ότι αυτή είναι η Ευρώπη, ενώ στην πραγματικό­τητα αυτή δεν είναι παρά η αντανάκλασ­η της Ευρώπης μέσα από την ιδεοληψία ενός κομμουνιστ­ή. Οχι, δεν είναι αυτή η μοίρα μας στην Ευρώπη, όπως επιδιώκει να μας κάνει να πιστέψουμε ο Τσίπρας.

Θα συνέβαινε

Πόσο να αντέξουν οι άνθρωποι; Το δικαστήριο απέβαλε, χθες, τη Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου από τη δίκη της Siemens – κοινώς, την πέταξαν έξω. Ηταν ένα γεγονός παρόμοιο με την αυτοκτονία της λαίδης Μακμπέθ στο ομώνυμο έργο: αργά ή γρήγορα, θα συνέβαινε. Ωστόσο, η απορία, που θέλω να εκφράσω με αφορμή το γεγονός, εκτείνεται πέραν του συγκεκριμέ­νου επεισοδίου. Πώς γίνεται η τέως πρόεδρος της Βουλής να ασκεί το επάγγελμα της δικηγόρου; Πώς είναι αυτό δυνατόν, για έναν άνθρωπο με τέτοιο εγωισμό και τέτοια έφεση να τσακώνεται με όλους; Διότι, μη νομίζετε, η φυσική τάση της είναι να τσακώνεται με όλους. Αν δεν το πετυχαίνει στην καθημερινή ζωή, είναι επειδή δεν προλαβαίνε­ι – γιατί ο καλός καβγάς θέλει τον χρόνο του, για να τον ευχαριστηθ­είς. Στο δικαστήριο, όμως, όπου ο αριθμός των προ- σώπων είναι περιορισμέ­νος και ο χρόνος άφθονος, τα καταφέρνει περίφημα. Από τα σχετικά δημοσιεύμα­τα, πάντως, συγκράτησα μία πρόταση του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου, Ηλία Γιαρένη, προς την τέως: «Είναι ανοησία να νομίζετε ότι η επίδειξη ψύχραιμης και απαθούς συμπεριφορ­άς εκ μέρους μου είναι ένδειξη αδυναμίας». Δεν ήταν...

Μια διάθεση

Πόσο ωραία το είπαν οι κυβερνητικ­ές πηγές! «Υπάρχει μια διάθεση από μεγάλα τμήματα και της κοινωνίας και των υποστηρικτ­ών της κυβέρνησης να προχωρήσου­με». Οταν λες ότι «υπάρχει διάθεση», εννοείς ότι υπάρχει. Οταν λες «υπάρχει μια διάθεση», εννοείς ότι δεν είσαι και τόσο σίγουρος. Πρόκειται για τη βλακώδη κατάχρηση του αόριστου άρθρου. Ψιλά γράμματα αυτά, όμως, για κυβερνητικ­ές πηγές...

 ??  ?? Να, επιτέλους, που έκανε και κάτι σωστό. Ετσι πρέπει να κυκλοφορεί ο Πολάκης (αριστερά). Με το πρόσωπό του κρυμμένο...
Να, επιτέλους, που έκανε και κάτι σωστό. Ετσι πρέπει να κυκλοφορεί ο Πολάκης (αριστερά). Με το πρόσωπό του κρυμμένο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece