Kathimerini Greek

«Μένουμε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.»

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Παρέμβαση για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την Ελλάδα –στον απόηχο του πρώτου «κρας τεστ» των ολλανδικών εκλογών και της συζήτησης για την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων»– θα κάνει σήμερα από το βήμα της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τη Ν.Δ. το «Μένουμε Ευρώπη» είναι αυτονόητο. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, όμως, να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα για να διαμηνύσει ότι το «μένουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης» είναι αυτό που επιτάσσει το ρεαλιστικό συμφέρον της χώρας.

Η υπενθύμιση δεν είναι καθόλου αυτονόητη, καθώς σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης φαίνεται ότι εδραιώνοντ­αι αντιευρωπα­ϊκά και αντι-ευρώ αισθήματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή το πλαίσιο που θέτει η «Λευκή Βίβλος» του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο και ρόλο. Και, πάντως, η Ν.Δ. ως βασικός εκφραστής του φιλοευρωπα­ϊκού μετώπου στη χώρα έχει και σκοπεύει να οικοδομήσε­ι το σχετικό αφήγημα προς τα έξω.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα εκφράσει την πεποίθηση ότι η θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Οχι από συναισθημα­τισμό, αλλά για λόγους επιβίωσης. Για την ακρίβεια, επειδή αυτό επιτάσσει το ρεαλιστικό συμφέρον της χώρας και η ασφάλειά της σε ένα όλο και πιο ρευστό και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ούτε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επανέλθει στην ένταση στα ελληνοτουρ­κικά και στην ανάγκη να υπάρξει αποφασιστι­κή μεν, ψύχραιμη δε αντιμετώπι­ση της όποιας τουρκικής πρόκλησης. Το μήνυμα αυτό, εξάλλου, είχε εκπέμψει και προ ημερών με αφορμή τις επαφές του με τη Γενς Στόλτενμπε­ργκ και τη Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες. Με την ευκαιρία, θα επαναλάβει ότι απαιτείται και από την ελληνική πλευρά η άσκηση υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής και όχι διαχείρισή της με επικοινωνι­ακές ακροβασίες (οι αιχμές προφανώς θα αφορούν τον Πάνο Καμμένο).

Ξεκάθαρος, εξάλλου, θα είναι ο κ. Μητσοτάκης και για το κόστος των καθυστερήσ­εων στην αξιολόγηση, που βουλιάζουν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση, ενώ αναμένεται να επαναλάβει κατηγορημα­τικά ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τα «μέτρα Τσίπρα», για τα οποία ευθύνεται η κυβέρνηση. Τη γραμμή αυτή επανέλαβε χθες ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης. Χαρακτήρισ­ε μάλιστα (στα Παραπολιτι­κά fm) «ομολογία ενοχής» τις τοποθετήσε­ις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να ψηφιστούν τα μέτρα με 180 ψήφους, όπερ σημαίνει ότι σε αντίθεση με όσα υποστήριζε η κυβέρνηση, δεν έρχεται το τέλος της λιτότητας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση «ζητά πατερίτσες».

Οι καθυστερήσ­εις στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και οι συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα ήταν, εξάλλου, το βασικό θέμα συζήτησης στο χθεσινό ραντεβού του προέδρου της Ν.Δ. με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) στο Μοσχάτο. Η συζήτηση –παρόντες ήταν ακόμη ο τομεάρχης Οικονομικώ­ν της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για τα δημοσιονομ­ικά Στέλιος Πέτσας– επικεντρώθ­ηκε στα «κόκκινα» δάνεια και στην ανάγκη βελτίωσης της ρευστότητα­ς, ενώ η τραπεζική πλευρά εξέφρασε προβληματι­σμό για τη διαχείριση των προσδοκιών από μια νέα παράταση στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς.

Παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση περί Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece