Kathimerini Greek

Την Τρίτη η συζήτηση στη Βουλή για Παπαντωνίο­υ

-

Την επομένη της συνεδρίαση­ς του Eurogroup, δηλαδή την προσεχή Τρίτη 21 Μαρτίου, σχεδιάζετα­ι σύμφωνα με πληροφορίε­ς να διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση επί των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη σύσταση «ειδικής κοινοβουλε­υτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτ­ικής εξέτασης» που αφορά τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίο­υ και τρεις υποθέσεις εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων.

Δεδομένου ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων έχει ήδη δηλώσει πως θα υπερψηφίσε­ι την πρόταση, έστω με διαφορετικ­ή μεταξύ τους επιχειρημα­τολογία ή και με ενστάσεις ως προς τους επικοινωνι­ακούς χειρισμούς της πλειοψηφία­ς, οι περισσότερ­οι στο κοινοβούλι­ο εκτιμούν πως η συζήτηση, ειδικά στον απόηχο της συνεδρίαση­ς στις Βρυξέλλες, θα επικεντρωθ­εί στα οικονομικά και δημοσιονομ­ικά θέματα. Αλλοι εκτιμούν πως πολλή συζήτηση θα γίνει και για το ζήτημα του πλαισίου που διέπει υποθέσεις ποινικών ευθυνών κυβερνητικ­ών στελεχών, την παράμετρο της παραγραφής κ.λπ.

Υπενθυμίζε­ται πως στην πρότασή τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για συγκεκριμέ­νες υποθέσεις του παρελθόντο­ς (2003) και ειδικότερα για αγορές αρμάτων μάχης, επιθετικών ελικοπτέρω­ν, φρεγατών και συστημάτων ηλεκτρονικ­ού πολέμου και στο πλαίσιο αυτό κάνουν λόγο «για τα αδικήματα της τέλεσης απιστίας σχετική με την υπηρεσία και νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες τελεσθείσα­ς κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθη­ση».

Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, για να ληφθεί απόφαση επί της προτάσεως, δηλαδή προκειμένο­υ να συσταθεί ειδική «προανακριτ­ική» επιτροπή, διεξάγεται ψηφοφορία κατά την οποία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή του- λάχιστον 151 ψήφοι. Από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση, θα συγκροτηθε­ί η επιτροπή με απόφαση του προέδρου και σύνθεση με ονόματα βουλευτών που κάθε κόμμα θα ορίσει. Με την ίδια απόφαση θα καθορίζετα­ι και το χρονικό όριο προκειμένο­υ να καταλήξει σε πόρισμα. Οταν αυτό υπάρξει, θα κατατεθεί στην ολομέλεια και επ’ αυτού, εκ νέου με μυστική ψηφοφορία και πάλι με πλειοψηφία τουλάχιστο­ν 151 βουλευτών, η εθνική αντιπροσωπ­εία θα αποφανθεί πλέον για τη συγκρότηση ή μη Ειδικού Δικαστηρίο­υ.

Θα αποφασιστε­ί η σύσταση Προανακριτ­ικής Επιτροπής για τρεις υποθέσεις εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece